Θεία Λειτουργία στο Παλαίκυθρο 41 χρόνια μετά την εισβολή

Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο της Επαρχίας Λευκωσίας, τελέστηκε σήμερα το πρωί, στην παρουσία πλήθους κόσμου, μετά από σχετική άδεια που δόθηκε για πρώτη φορά από το 1974.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Σάλπι Εσκιτζιάν, εκπρόσωπος του γραφείου του Διαθρησκευτικού Διαλόγου, που τελεί υπό την αιγίδα της σουηδικής Πρεσβείας, της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ενώ παρών ήταν και ο μουφτής της Κερύνειας Φουάτ Τοσούν, εκπροσωπώντας τον Μουφτή των Τ/κ

Ταλίπ Αταλάι.

Σύμφωνα με την κ. Εσκιτζιάν, είναι η πρώτη φορά από το 1974 που τελείται Θεία Λειτουργία στην εκκλησία, μετά από άδεια των κατοχικών αρχών, αν και υπήρξαν στο παρελθόν παρόμοια αιτήματα. Η άδεια δόθηκε μετά από προσωπική παρέμβαση του Μουφτή Αταλάι.

Όπως δήλωσε η κ. Εσκιτζιάν, η ατμόσφαιρα το πρωί ήταν πολύ θετική, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της ελευθερίας στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, ως αναπόσπαστο μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπλήρωσε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος συμβάλει τόσο στη θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην ειρήνη στην Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα