Θέλει συμφωνία μέχρι Μάιο

Κατάληξη πριν από τις ερχόμενες Βουλευτικές βλέπουν Ακιντζί και Ταλάτ
Μπαράζ δηλώσεων του νυν και πρώην Τ/κ ηγέτη για το Κυπριακό. Δημιουργούν κλίμα πιθανής κατάληξης εντός των επόμενων μηνών

Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δεν σημαίνει

πίεση στην ε/κ πλευρά, όπως γράφτηκε, κατά τον ισχυρισμό του, στον Ε/κ Τύπο.

Μιλώντας χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τ/κ σύνδεσμο εργολάβων οικοδομών, είπε ότι αν συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και με την παρούσα ταχύτητα, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέχρι τον Μάιο. Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της υποστήριξης από την Τουρκία.

Δύσκολο έργο
Όπως είπε, το έργο των ηγετών στο παρελθόν ήταν πιο εύκολο, γιατί για πολλά χρόνια κάθε πλευρά υπογράμμιζε τις δικές της θέσεις και επέκρινε την άλλη πλευρά, αλλά τώρα για πρώτη φορά, όπως είπε, οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και κάνουν προσπάθεια να ευθυγραμμίσουν τις θέσεις τους σε ένα αμοιβαία αποδεκτό σημείο.
Αναφορικά με το δικαίωμα στην περιουσία, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό ήταν πάντα αποδεκτό, αλλά τώρα γίνονται προσπάθειες να φανεί ότι αυτό είναι κάτι νέο.

Όπως είπε, μετά τη λύση οι άνθρωποι θα προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα οι δύο πλευρές και η επιτροπή θα αποφασίζει, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα κριτήρια τα οποία δεν άρχισαν ακόμη να συζητούνται. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιοκτησία.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα εδάφη, σε αυτές τις κατοικίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους», σημείωσε.
Τάχθηκε εναντίον της νοοτροπίας να διαγραφούν τα δικαιώματα στην περιουσία και να μην πληρωθούν οποιεσδήποτε αποζημιώσεις ή να γίνουν ανταλλαγές. Αυτή η νοοτροπία, είπε, δεν θα μας βγάλει πουθενά. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουν βήματα η μια προς την άλλη.

Μίλησε, επίσης, για ανάγκη να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα.
Είπε, επίσης, ότι η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα είναι πολύ σημαντικές για την τ/κ πλευρά, και πρόσθεσε ότι σε μια λύση θα συνυπάρχουν οι ευρωπαϊκές αξίες με τη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα.
Όπως είπε, η διζωνικότητα σημαίνει ότι η τ/κ κοινότητα έχει την πλειοψηφία στον Βορρά και η ε/κ στον Νότο, και είπε ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν την έκταση της περιουσίας στον Βορρά, είναι καθαρό ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποζημίωση.

Ταλάτ για εγγυήσεις
Από πλευράς του, ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε πως το θέμα των εγγυήσεων δεν θα εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Τ/κ πολιτικός είπε, ακόμη, ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ θετικά, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό και πως αν υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό, το ζήτημα θα φτάσει σε σοβαρό θετικό σημείο.

Στη συνέντευξή του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η οικονομική κρίση που πέρασαν οι Ε/κ έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αλλαγή της στάσης τους. «Για τους Ε/κ η οικονομική κρίση ήταν ένα σημαντικό μάθημα. Οι Ε/κ, όντας μέλη της ΕΕ, έζησαν μια μεγάλη κρίση και είδαν ότι αν λυνόταν το Κυπριακό δεν θα υπήρχε αυτή η κρίση. Ακόμη και αν ξεσπούσε τέτοια κρίση, θα την ξεπερνούσαν πολύ πιο εύκολα», υποστήριξε.

Οικονομικές προοπτικές
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Μαζί με τη λύση θα διασφαλιστεί η ασφάλεια. Αν υπάρξει συμφωνία, σε ολόκληρο το νησί θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το βόρειο μέρος της Κύπρου θα έχει μια νέα οικονομική δυνατότητα και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/Κ. Θα υπάρξουν συνεργασίες, θα γίνουν επενδύσεις στον Βορρά. Ανέφερε, ακόμα, ότι θα εισρεύσει ξένο κεφάλαιο στην Κύπρο, ενώ ο τομέας των οικοδομών, η ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, οι οικοδομικές δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη, ίσως οι οικοδομικές δραστηριότητες στις περιουσίες Ε/κ στον Βορρά που θα επιστραφούν θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Για το περιουσιακό, είπε ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί. «Αν το σχέδιο Ανάν ληφθεί ως βάση, τότε το περιουσιακό θα επιλυθεί με αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα ποσοστά γι' αυτά. Στις διαπραγματεύσεις θα καθοριστούν τα κριτήρια», πρόσθεσε.

Για τις εγγυήσεις, είπε ότι έχουν διεθνή χαρακτήρα και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να γίνει αλλαγή μόνο με την έγκριση των εμπλεκόμενων κρατών. «Αφού επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις συμφωνίες εγγυήσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σε διεθνές συνέδριο», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ θέλουν τη συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων, ενώ οι Ε/κ έχουν σοβαρό πρόβλημα ανασφάλειας απέναντι στην Τουρκία. «Ίσως να είναι μια ανασφάλεια που πηγάζει από την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 (κατά την έκφρασή του). Αναζητείται μια λύση στην οποία και εκείνοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Επομένως, όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι συμφωνίες εγγυήσεων είναι ένα ζήτημα που θα εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

Άνοιγμα των οδοφραγμάτων θέλει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το άνοιγμα δυο νέων σημείων διέλευσης στη Δερύνεια και Λεύκα-Απλίκι, και ως περαιτέρω έμπρακτη στήριξη σημειώνει ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει οικονομικά στο κόστος των έργων για τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης. Η Επιτροπή προέβη, μάλιστα, σε τροποποίηση του κανονισμού του Συμβουλίου, που ρυθμίζει τη διέλευση εμπορευμάτων και προσώπων διαμέσου της «πράσινης γραμμής» στην Κύπρο. Με την τροποποίηση, στον κατάλογο των εγκεκριμένων σημείων διέλευσης της «πράσινης γραμμής» προστίθενται τα δυο νέα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια και τη Λεύκα-Απλίκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα