Θέλουν νέα πνοή για ένταξη

«Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ από την Τουρκία
Η επικέντρωση στο κεφάλαιο 17 σίγουρα δεν αφήνει ικανοποιημένους τους Τούρκους, καθώς η Άγκυρα δεν παίρνει κάτι επιπρόσθετο με το άνοιγμά του

«Θα προσφέρουμε κι εμείς στήριξη για την Κύπρο», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα πώς θα πείσουν την ε/κ πλευρά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κ. Μέρκελ,

σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εξήγησε ότι το κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν η επίλυση του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κρίση.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν εργασίες σχετικά με τα κεφάλαια 17, 23 και 24. Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ασφαλώς και θα συνεχιστούν. «Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι ανοικτού τέλους. Θέλουμε ως Γερμανία να ανοίξουμε το 17 κεφάλαιο για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική», σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Τα κεφάλαια
Η επικέντρωση στο Κεφάλαιο 17 σίγουρα δεν αφήνει ικανοποιημένους τους Τούρκους, ανέφερε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις. «Το Κεφάλαιο 17, ως γνωστόν, είναι το κεφάλαιο για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, επί του οποίου είχε ασκηθεί βέτο από τη Γαλλία και ειδικότερα από τον τέως Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, διότι η γαλλική κυβέρνηση θεωρούσε τότε πως εάν δινόταν το πράσινο φως, για να ανοίξει το εν λόγω κεφάλαιο, τότε θα ήταν ένα βήμα υπέρ της Τουρκίας η πλήρης ένταξη, έναντι της ειδικής θέσης που υποστηρίζουν Γαλλία και Γερμανία.

Υπενθυμίζω δε ότι και η κυπριακή κυβέρνηση, διά του κ. Αναστασιάδη, σε μιαν από τις συναντήσεις του με τον νυν Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχε συγκατανεύσει στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 17. Συνεπώς η Τουρκία, με το άνοιγμα αυτού του Κεφαλαίου, δεν παίρνει κάτι επιπρόσθετο λόγω της κρίσης που προκύπτει συνεπεία του μεταναστευτικού.

»Ως προς τα άλλα Κεφάλαια, 23 και 24, Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, είναι ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας για να ανοίξουν, επί των οποίων, ωστόσο, ασκεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός Τουρκίας, και την ίδια ώρα να ανοίγουν αυτά τα Κεφάλαια», σημείωσε ο δρ Χαραλαμπίδης.

«Το Κεφάλαιο 15 είναι το Κεφάλαιο για την Ενέργεια, επί του οποίου έχει πάλι πρόβλημα η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι δεν μπορεί από τη μια η Τουρκία να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, που είναι και ευρωπαϊκή, και από την άλλη να ανοίγει αυτό το κεφάλαιο. Οι Γερμανοί, όμως, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία, θεωρούν ως εναλλακτική οδό την Τουρκία και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει να βάλει στο τραπέζι το δικό μας φυσικό αέριο με άλλους παίκτες, η Ευρώπη στρέφεται προς την Τουρκία.

Το Κεφάλαιο 31 έχει κι αυτό τη δική του σημασία, γιατί αφορά στα θέματα της ασφάλειας και είχε γίνει μια κίνηση, κατά κάποιον τρόπο, μιας και η Τουρκία δεν ήταν μέλος της ΕΕ να συμμετέχει σε Συμβούλια, αλλά με μερικό καθεστώς. Και σε αυτό υπήρχε πρόβλημα, επειδή αντέδρασε η Κυπριακή Δημοκρατία και το θέμα έχει παγώσει, επειδή δεν μπορεί να κάθεται η ΚΔ, που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, με την Τουρκία σε Συμβούλια Υπουργών. Συνεπώς, αυτά τα ζητήματα ήταν προ καιρού στο τραπέζι και δεν έχει πάρει από τα ανταλλάγματα τίποτε άλλο από αυτά που εθεωρείτο μέχρι τώρα αυτονόητο, το Κεφάλαιο 17», κατέληξε ο Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Όχι σε αστάθεια
Η Άγκελα Μέρκελ είπε, ακόμη, ότι η Γερμανία θα δώσει στήριξη στην Τουρκία και στο θέμα της βίζας. «Υπάρχουν κάποια αιτήματα στο θέμα της βίζας, γι' αυτό και χρειάζεται αμοιβαία εργασία», επεσήμανε. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των δύο χωρών θα υπάρξει στρατηγική συνεργασία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια εργασία στην οποία θα συμμετάσχουν τα Υπουργεία των δύο χωρών. «Έχουμε κοινά συμφέροντα. Η Γερμανία πάνω απ' όλα θέλει μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε σταθερότητα. Δεν θέλουμε αστάθεια. Θέλουμε μετά τις εκλογές να επανέλθει το θέμα της ειρήνευσης με τους Κούρδους. Συζητήσαμε και το Αρμενικό και οι εργασίες μας θα συνεχιστούν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να πει κανείς ότι η Γερμανία και η Τουρκία κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή λύση. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια για επίλυσή του», συμπλήρωσε. Όπως είπε, χωρίς τη λύση του Συριακού είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το λύσει μόνη της μια χώρα. «Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των χωρών. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια Σύρους σήμερα και το κόστος ήταν πάνω από 7,5 δις δολάρια», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Βίζα και Σένγκεν
Για το θέμα της βίζας ευχήθηκε να υπάρξει επιτέλους κατάληξη. «Ελπίζουμε τον Ιούλιο του 2016 να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία για Σένγκεν», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δίνοντας για πρώτη φορά ημερομηνία για την εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι η ευχή τους είναι να υπάρξει νέα πνοή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η προσδοκία μας είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ οι οποίες έχουν παγώσει να αναζωογονηθούν. Εμείς βλέπουμε ότι μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια 17, 23, 24, 26 και 31. Συμφωνήσαμε τις επόμενες μέρες να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για τα κεφάλαια 17, 23 και 24», ανέφερε.
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΣΙΓΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα