Θεοχάρους για Μοντ Πελεράν: Τραγικό που είμαστε οι αδύνατοι

Πυρά κατά των κυβερνητικών χειρισμών επί του Κυπριακού και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μοντ Πελεράν, εξαπέλυσε το Κίνημα Αλληλεγγύη δια της προέδρου του Ελένης θεοχάρους.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κυρία Θεοχάρους σε γραπτή δήλωσή της, «αυτό που συζητιέται δεν είναι ΔΔΟ, είναι η πλήρης υποταγή και ο άμεσος έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία».

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση της κυρίας Θεοχάρους:

Στην

Ελβετία δεν έχουν μεταφερθεί δεδομένα διαφορετικά από αυτά που ισχύουν διαχρονικά σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς για τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης.

Όταν ολόκληρη η ΕΕ αρχίζει να συνειδητοποιεί την τραγικότητα της πολιτικής ισότητας που σε εμάς έχει αναχθεί σε αριθμητική ισότητα, όταν ο κύριος Ακιντζί περνάει από την Άγκυρα και παίρνει οδηγίες και λέει ότι τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων μας δεν είναι πρόσφυγες, όταν λένε ότι ελάχιστες εδαφικές αναπροσαρμογές θα γίνουν, όταν απαιτούν την εκ περιτροπής προεδρία, όταν λέει ότι όσοι Ε/κ επιστρέψουν θα πηγαίνουν τα παιδιά τους σε τούρκικα σχολεία, είναι πεντακάθαρο τι είδους λύση είναι αυτή.

Είναι πεντακάθαρο σε ποιο βαθμό έχουμε χωρίσει τα πάντα στις διαπραγματεύσεις και απομένει αυτή τη στιγμή να συναινέσουμε και στο ζήτημα πόσος στρατός κατοχής θα παραμείνει για να κλείσει η ιστορία.

Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είναι ήδη συμφωνημένα, ωστόσο μου περνάει από το μυαλό. Εκείνο που σίγουρα μπορώ να αποδείξω είναι ότι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Νέα Υόρκη ότι δεν αποδέχεται τον οδικό χάρτη, εκείνο που αποδείχθηκε στη συνέχεια πασιφανώς είναι ότι ακολούθησε κατά γράμμα αυτά που είχε πει ο Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, δηλαδή: εντατικές συνομιλίες και συζήτηση δήθεν του εδαφικού. Και ενώ ξεκινήσαμε να πάμε να συζητηθεί το εδαφικό, σε συνάρτηση με το περιουσιακό και κάποιες εκκρεμότητες που είχαν δήθεν μείνει από τις εντατικές συνομιλίες, προκύπτει τώρα να συζητιέται και το ζήτημα των εγγυήσεων, ορίζοντάς μας ο κύριος Ακιντζί ότι η πενταμερής θα γίνει αρχές του Δεκέμβρη.

Είναι τραγικό το ότι είμαστε η αδύναμη πλευρά, είναι τραγικό το ότι αναφύεται από τους Τούρκους και τους συνεταίρους οπαδούς αυτής της λύσης, ο πολύ σοβαρός κίνδυνος της άμεσης ένταξης των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία.
Ωστόσο η εκτίμηση του Συναγερμού και του ΑΚΕΛ ότι με την εγκατάλειψη της ΔΔΟ θα επιτευχθεί η διχοτόμηση, είναι λανθασμένη πέρα για πέρα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην ΔΔΟ και στη διχοτόμηση.
Αυτό που συζητιέται δεν είναι ΔΔΟ, είναι η πλήρης υποταγή και ο άμεσος έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία, σε αντίθεση με την ενσωμάτωση των κατεχομένων και τη σε δεύτερο χρόνο κατάληψη όλης της Κύπρου.

Είναι κανείς που δεν ανησυχεί; Επειδή ωραιοποιούνται και πασπαλίζονται με ζάχαρη όλα τα δηλητήρια, τα οποία περιέχει η εν λόγω λύση;
Ακόμα και το ελεεινό σύνταγμα της Ζυρίχης κατοχύρωνε στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα μας κυβερνά η μειοψηφία και θα έχει και βέτο και δεν θα μπορεί να κινηθεί το κράτος. Και θα μας λένε ότι θα πηγαίνουν τα παιδιά μας σε τούρκικα σχολεία και ποιος θα επιστρέψει και θα στέλνει τα παιδιά του σε τούρκικα σχολεία;

Έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι αυτό το προσχέδιο συμφωνίας και αυτά τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συνομιλιών που συνομολογούν κατά κάποιο τρόπο το σκελετό αυτής της λύσης, δεν επιδέχονται βελτίωσης.

Δεν μπορώ να μπω στη λογική του ποια εδάφη θα πάρουμε πίσω και ποια εδάφη θα δώσουμε πίσω, γιατί πιστεύω αναμφίβολα ότι δεν θα πάρουμε εδάφη, θα υπογράψουμε την παράδοση των δικών μας των εδαφών στη Τουρκία με την αποδοχή της λύσης, κάτι το οποίο δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς μας και στο όραμα μας ως Κίνημα και εμού προσωπικά, ούτε μπορώ να πω θέλω την Αγκαστίνα και δεν θέλω την Ακανθού.

Αυτά τα πράγματα είναι έξω από τη δική μας τη λογική, εμείς λέμε ότι δεν θα είχε καμιά σημασία η διοικητική δομή του νέου κράτους εάν είχαν κατοχυρωθεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών σε όλη την έκταση της νήσου.

Δηλαδή δεν θα είχε καμιά σημασία από εκεί και πέρα αν θα ήταν 50-50 ή 60-40 ή οτιδήποτε άλλο συζητιέται, και είναι ξεκάθαρο αυτό ότι δεν θα ισχύσει, από το γεγονός ότι όλοι παλεύουν να είναι η περιοχή τους μέσα στην Ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Εάν προχωρήσουμε ένα βήμα πάρα πέρα δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Το πρώτο δευτερόλεπτο της λύσης η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μοιραστεί στα δύο και από εκεί και πέρα, εάν πάρουν την κυριαρχία τους και φύγουν, ουδείς θα μπορεί να τους ελέγξει!

Keywords
Τυχαία Θέματα