Θεραπεία στη διαταραχή του νυσταγμού

Επιστήμονες στη Βρετανία χρησιμοποίησαν με επιτυχία μαγνήτες που εμφυτεύθηκαν πίσω από τα μάτια των ασθενών, για να θεραπεύσουν τη διαταραχή του νυσταγμού, γνωστή και ως «μάτια που χορεύουν».

Ο νυσταγμός χαρακτηρίζεται από ακούσιες ρυθμικές κινήσεις των οφθαλμών, οι οποίες μπορεί να είναι περιστροφικές, οριζόντιες ή κατακόρυφες. Συνήθως είναι πιο εμφανείς, όταν ο ασθενής παρατηρεί ταχέως κινούμενα ή καθηλωμένα αντικείμενα στο περιφερειακό πεδίο της όρασής του.

Ο νυσταγμός έχει ποικίλες αιτίες με προέλευση το νευρικό σύστημα και οι ακριβείς νευρωνικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται, δεν

είναι καλά κατανοητοί, ενώ είναι δύσκολη η φαρμακευτική αντιμετώπισή του. Η πάθηση, που εμφανίζεται σε ένα άτομο στα 400 περίπου, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση, καθώς συχνά προκαλεί μια συνεχή κινητικότητα στο οπτικό πεδίο του ασθενούς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Παράσκεβ Νάτσεφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οφθαλμολογίας "Ophthalmology", εμφύτευσαν ένα ζεύγος μικρών μαγνητών πίσω από κάθε μάτι.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιτυχής χρήση ενός τέτοιου εμφυτεύματος για να ελέγξει τις κινήσεις των ματιών. Κάθε μαγνήτης είναι τοποθετημένος μέσα σε περίβλημα από τιτάνιο.

Προς το παρόν, η νέα τεχνική έχει εφαρμοσθεί σε έναν μόνο ασθενή, ο οποίος εμφάνισε σημαντική βελτίωση (στην ανάγνωση, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.α.), δεν είχε παρενέργειες και μπόρεσε να επανέλθει στην εργασία του.

Oι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα μαγνητικά εμφυτεύματα δεν θα είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς με νυσταγμό, ιδίως για όσους πρέπει να κάνουν τακτικές μαγνητικές τομογραφίες. Ήδη οι επιστήμονες ετοιμάζουν μια μεγαλύτερη μελέτη σε περισσότερους ασθενείς.

«Η μελέτη μας πάντως, ανοίγει ένα νέο πεδίο για τη χρήση μαγνητικών εμφυτευμάτων που θα βελτιώνουν την κίνηση και σε άλλα μέρη του σώματος», δήλωσε ο Νάτσεφ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα