Θετικός ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων το τελευταίο 6μηνο

Τα αποτελέσματα του τρίτου κύματος της μέγα επιχειρηματικής έρευνας, που διεξάγεται από τον όμιλο CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών και με την χορηγία των Eurobank και BakerTilly, παρουσιάστηκαν στο CIIM, σε δημοσιογραφική διάσκεψη

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την κα. Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της CMRC Cypronetwork

Ltd., και σχολιάστηκαν από τον κο. Θεόδωρο Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και τον κο. Χρίστο Μιχαηλίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του ομίλου CYPRONETWORK στην παρουσία στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, της Eurobank και της BakerTilly.

Τα βασικότερα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:

• Μια στις τρείς επιχειρήσεις (33%) έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, με το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας να είναι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής προϊόντων/ υπηρεσιών των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ και της υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών. Βέβαια, οι νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, είναι περισσότερες από τις χαμένες προσδίδοντας έτσι μια νότα αισιοδοξίας.

• Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα της επιχείρησης ανέρχεται στο 31% παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα της έρευνας (43% αντίστοιχα). Όσον αφορά το μέσο ποσοστό μείωσης, έναντι του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 16,4%.

• Τρείς στις πέντε επιχειρήσεις (62%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 14%, με αναλογία 11% να έχει εκφράσει αντίθετη άποψη και αναφερόμενη σε μείωση προσωπικού.

• Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο δεν παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα της έρευνας (μέσος όρος 2,3 αντίστοιχα). Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής, η εξεύρεση κεφαλαίων και η εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού.

• Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζεται πιο θετικός σε σχέση με το δεύτερο κύμα της έρευνας, αφού περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει αυξηθεί. Ελαφρώς μειωμένο παρουσιάζεται το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι ο κύκλος εργασιών έχει παραμείνει σταθερός, με μείωση να εντοπίζεται επίσης και στο ποσοστό των αρνητικών τοποθετήσεων. Η πιο πάνω τάση δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να μειώνεται.

• Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται να παραμείνει σταθερός, όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

• Συνοψίζοντας οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τις νέες επενδύσεις, όπως επίσης και την περαιτέρω μείωση των εξόδων της επιχείρησης, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Η έρευνα λειτουργεί ως Benchmark των Κυπριακών Επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες σχετικές παραμέτρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα