Θρίλερ για τις εκποιήσεις-Προς ψήφιση νέα νομοθεσία

Με νέα πρόταση νόμου, ελαφρώς διαφοροποιημένη απ’ αυτήν που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Ολομέλεια της Βουλής και η οποία θα πάει προς ψήφιση την Παρασκευή, συνεχίζεται το θρίλερ για το ζήτημα των εκποιήσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα έφερε δύο εισηγήσεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν γίνονται αποδεκτές, ενώ υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα φέρει ολοκληρωμένο Σχέδιο

με την σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και του ESM.

Πολλά επεισόδια φαίνεται πως θα έχει ακόμη το ζήτημα των εκποιήσεων. Η συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ πλέον είναι η κυρίαρχη να πάει προς ψήφιση την Παρασκευή.

Ο νέος νόμος θα διατηρεί το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίσει διάταγμα ακύρωσης του πλειστηριασμού, αλλά μετά από προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Η εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αποτελεί την σημαντική αλλαγή   την ώρα που η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, αλλά όχι και να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής ή ακύρωσης του πλειστηριασμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ο Κεντρικός Τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξουν δύο αλλαγές στην νομοθεσία του ΔΗ.ΚΟ.

Οι αλλαγές που ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα

1. Το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίσει διάταγμα ακύρωσης του πλειστηριασμού να υπόκειται στην έγκριση της ΚΤ.
2. Η πιο πάνω νομοθεσία να μην εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες στάληκαν ήδη επιστολές Τύπου «Ι» και αφορούν 10,434 ακίνητα.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης υποσχέθηκε ότι τον Οκτώβρη θα επανέλθει με πρόταση ενός μηχανισμού που να συνάδει με τους κανονισμούς της ΕΚΤ και του εποπτικού μηχανισμού.

Ωστόσο και αυτή η νομοθεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται πως έχει τρύπες.

Τα βλέμματα των βουλευτών είναι στραμμένα και προς το Προεδρικό και στο πως θα αντιδράσει στην ακύρωση της αναπομπής για πάγωμα των εκποιήσεων όσων είναι στο ΕΣΤΙΑ μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα