Θύελλα αντιδράσεων για το πόρισμα Καλογήρου

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έφερε η δημοσίευση του πορίσματος Καλογήρου χαρακτηρίζοντάς τo ελλιπές. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως το πόρισμα δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όσους οργάνωσαν και εκμεταλλεύτηκαν τη βιομηχανία πώλησης χρυσών διαβατηρίων.

"Το βασικό πρόβλημα με την Επιτροπή Καλογήρου είναι όλα εκείνα με τα οποία δεν ασχολήθηκε. Δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν

γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του οι οποίοι, ακόμα και τώρα αρνούνται να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη και να απολογηθούν στο λαό", αναφέρει το ΑΚΕΛ

Αντιδράσεις και από το ΔΗΚΟ σύμφωνα με το οποίο, ενώ οι όροι εντολής της Επιτροπής Καλογήρου ήταν να εξετάσει γύρω στις 2500 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων μέχρι το 2018 εξέτασε μόνο 12.

" Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά".

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι μόνη οδός για σωστό έλεγχο των φακέλων είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Για σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν κάνει λόγο η Αλληλεγγύη. 

«Η Κυπριακή Υπηκοότητα δεν είναι προς εκμετάλλευση, ούτε και προς πώληση και απαιτούμε όλες οι παρανομίες να δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε ο λαός να γνωρίζει. Επιπρόσθετα επιμένουμε πως πλήρης πρόσβαση για αρμόδιους ελέγχους πρέπει να δοθεί και στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων εκεί όπου εντοπίζονται ποινικά αδικήματα καθώς και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για όσους λειτουργούς απέκρυψαν στοιχεία ή επέδειξαν αμέλεια στην έρευνα που όφειλαν να κάνουν.

Το μοναδικό κόμμα που έκανε λόγο για θετική εξέλιξη ήταν ο ΔΗΣΥ.

" Το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί θετική εξέλιξη. Τώρα τόσο η αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία μπορούν με βάση το πόρισμα Καλογήρου να κινήσουν τις διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων εκείνων στις οποίες προκύπτουν πιθανά αδικήματα"

Αντιδράσεις για το πόρισμα Καλογήρου προέκυψαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους απλούς πολίτες.

Διαβάστε επίσης 

Σημεία και τέρατα στο πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου

Keywords
Τυχαία Θέματα