Θύμα διεθνούς κυκλώματος η Κύπρος – Αυξήθηκαν οι υποθέσεις πλαστοπροσωπίας

Συναγερμός στις Αρχές της Δημοκρατίας από τις ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις πλαστοπροσωπίας, με πρωταγωνιστές υπηκόους τρίτων χωρών και παράτυπους μετανάστες.

Θύμα διεθνούς κυκλώματος που φέρεται να διακινεί και εφοδιάζει αλλοδαπούς με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, φαίνεται να έχει πέσει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, έξαρση παρατηρείται στις υποθέσεις που εξετάζουν οι Αρχές και έχουν σχέση με διερεύνηση ταξιδιωτικών εγγράφων που εντοπίζονται στην κατοχή  αλλοδαπών. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα να διευκρινίσουμε

ότι δεν είναι πλαστά.

Οι αλλοδαποί λοιπόν, έχοντας στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα έγγραφα, προσπαθούν να ταξιδέψουν από τα αεροδρόμια της Κύπρο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το τελευταίο δίμηνο έχουν εντοπιστεί από το αεροδρόμιο της Πάφου 34 αλλοδαποί που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστοπροσωπία. Πρόκειται για 33 πρόσωπα με καταγωγή το Κόνγκο και 1 από την Γκάνα.


Προσπάθησαν να ταξιδέψουν με αληθινές και έγκυρες ταυτότητες και συγκεκριμένα της Γαλλίας οι οποίες όμως είχαν δηλωθεί ως κλοπιμαίες η απολεσθέντες.

Σύμφωνα με τις Αρχές, φαίνεται να  αποκαλύπτεται και η παράνομη διαδρομή που ακολουθούν οι εγκέφαλοι οι οποίοι  διακινούν και εφοδιάζουν με τα συγκεκριμένα έγγραφα τους αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στις κλοπές ταυτοτήτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της  χώρας, κάθε χρόνο καταγράφονται πέραν των 80 χιλιάδων κλοπών.

Ως μέτρο αντιμετώπισης του φαινομένου και της διακίνησης των κλεμμένων εγγράφων, η χώρα αποφάσισε από τον περασμένο Μάρτιο την δημιουργία δελτίων ταυτότητας νέας γενιάς με δακτυλικά αποτυπώματα, γεγονός που εντοπίζεται από διεθνές σύστημα της Ιντερπόλ και ενημερώνονται ταυτόχρονα και οι κυπριακές αρχές.

Τα κυκλώματα των διακινητών των κλεμμένων εγγράφων απλώνουν  δίχτυα σε μεγάλο αριθμό χωρών με στόχο την πώλησή τους σε πολίτες τρίτων χωρών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η διαδρομή διακίνησης φτάνει μέχρι και τα κατεχόμενα απόπου οι αλλοδαποί τα εξασφαλίζουν έναντι αμοιβής που κυμαίνεται από πεντακόσια μέχρι χίλια ευρώ.


Το πρόβλημα που δημιουργείται από κει και έπειτα, είναι ότι οι αλλοδαποί οδηγούνται στα ΤΑΕ της κάθε πόλης όπου σε ελάχιστες περιπτώσεις παραδέχονται ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στα έγγραφα δεν είναι δικά τους και στις περισσότερες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα στο δρόμο, ή παραδέχονται ότι τα πήραν επί πληρωμή από τρίτο πρόσωπο, το οποίο δεν μπορούν να υποδείξουν.

Επίσης εδώ επανέρχεται και το γνωστό πρόβλημα της αίτησης πολιτικού ασύλου το οποίο υποβάλλουν αμέσως οι αλλοδαποί και στην ουσία δένει τα χέρια των Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα