Τι ακριβώς είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Η τηλεφωνική παρέμβαση του Αβ. Νεοφύτου στο «Πρωινό Δρομολόγιο»Με την προκλητική επανάληψη της παραβίασης της ΑΟΖ διά της έκδοσης νέας navtex εκ μέρους της Τουρκίας, η ευθύνη της μη επανέναρξης του διαλόγου βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευράΕΑΝ ΕΠΙΛΥΘΕΙ το Κυπριακό και έχει πρόσβαση η Τουρκία, μόνο για τις δικές της ανάγκες ΦΑ από την Α. Μεσόγειο, θα έχει μια έκπτωση που μπορεί να αγγίζει το 50 τοις εκατόΜε επιστολή που διαβίβασε χθες στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρεται στο προχθεσινό

ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, όσον αφορά δηλώσεις και τοποθετήσεις του, στο προχθεσινό Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ.Ο κ. Νεοφύτου επισημαίνει συγκεκριμένα σημεία του ρεπορτάζ, που αφορούν τοποθετήσεις του, σημειώνοντας ότι έγινε παραπλανητική αναφορά σ’ αυτά στο ρεπορτάζ μας - ίδε αναφορά στους χειρισμούς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια στο θέμα του φυσικού αερίου, στο θέμα της επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας και του παγώματος κεφαλαίων, και στο θέμα της πώλησης φυσικού αερίου προς την Τουρκία.Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και σεβόμενοι πλήρως τις απόψεις του κ. Νεοφύτου, δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφωνημένης τηλεφωνικής παρέμβασής του στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ της 8ης Ιανουαρίου 2015, όπως μας το απέστειλε.Όχι στον διάλογο κάτω από απειλέςΑμετάθετος στόχος της δικής μας πλευράς είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτός ήταν, είναι, και θα παραμείνει πρωταρχικός στόχος. Για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου, η μόνη διαδικασία η οποία προσφέρεται και έχει αποφασιστεί ομοφώνως μετά από την τουρκική εισβολή και ουδέποτε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη έχει διαφορετική άποψη, είναι ο διάλογος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να μπαίνουμε στον διάλογο κάτω από απειλές ή απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας. Άρα, ο ενδιάμεσος σήμερα στόχος μας είναι, αφού η Τουρκία εγκαταλείψει τις παράνομες ενέργειες όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξαναμπούμε στον διάλογο, για επίτευξη, όπως είπα και πριν, του εθνικού στόχου.Ο ΠτΔ, σωστά κατά την άποψή μας, έκανε τη γραπτή δήλωση μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών και έστειλε το μήνυμα ξεκάθαρα στη διεθνή κοινότητα και στα ΗΕ ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που δεν θα παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δείχνοντας ακόμα μια φορά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς να επαναρχίσει ο διάλογος. Με την προκλητική επανάληψη της παραβίασης της ΑΟΖ διά της έκδοσης νέας navtex εκ μέρους της Τουρκίας, η ευθύνη της μη επανέναρξης του διαλόγου βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά.Ήταν στο τραπέζι το ΦΑΜε την ύπαρξη και την ισχύ της navtex, αυτός δεν ήταν ο λόγος που ο ΠτΔ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις; Δεν μπορεί να επανέλθει με τα σημερινά δεδομένα ο ΠτΔ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Μα το φυσικό αέριο μπήκε στις διαπραγματεύσεις από την περίοδο Χριστόφια - Ταλάτ και πολύ σωστά ο τότε ΠτΔ και με πολύ καλή διαπραγματευτική τακτική στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί πρέπει να ομολογούμε τα θετικά που γίνονται, ξεκαθάρισε στις τότε διαπραγματεύσεις και υπήρχε και ξεκάθαρη σύγκλιση ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ανήκουν στην κυπριακή δημοκρατία και άρα η μετεξέλιξη της σε ομόσπονδη δικοινοτική διζωνική οντότητα σημαίνει πως τα οποιαδήποτε οφέλη οικονομικά από τους υδρογονάνθρακες θα ανήκουν στο κεντρικό κράτος.

Και πέτυχε ακόμα μια σύγκλιση, για να είμαστε δίκαιοι ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον κ. Έρογλου, που αφορούσε στη γενική προσέγγιση στο πώς κατανέμονται τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης στις δύο οντότητες. Στην Ε/Κ και στην Τ/Κ. Υπήρξαν όμως και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά την κατανομή που πρέπει να συζητηθούν.Οι γενικές αρχές ήδη συζητήθηκαν. Όσον αφορά τα έσοδα του φυσικού αερίου και υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Χριστόφια Ταλάτ και αυτό το πιστώνουμε στον τέως ΠτΔ και υπάρχει και σύγκλιση Χριστόφια Έρογλου που αφορά πώς κατανέμονται γενικά όλα τα έσοδα του κράτους στις 2 οντότητες, στην Ε/Κ και Τ/Κ.Το ταμείο για τους υδρογονάνθρακεςΕγώ κάνω τη δική μου τοποθέτηση παραθέτοντας γεγονότα. Οι ακροατές μας ας βγάλουν τα συμπεράσματα. Δεν είναι καιρός να συνεχίζουμε τις κοκορομαχίες και να επικρίνουμε ή να αναλύουμε τι είπε ο Α ή ο Β. Επιπρόσθετα, υπήρξε ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και αυτό δεν αφορά τρόικα ή μετά τρόικα εποχή. Όταν φάνηκε από την αρχή ότι έχουμε σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, όλοι συζητούσαμε και όλοι συναποφασίσαμε τη δημιουργία ενός ταμείου, στο πρότυπο του Νορβηγικού. Το πώς θα διαχειριζόμαστε τα έσοδα από το φυσικό αέριο.Ναι, το αποφασίσαμε, και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Όμως, λέω, ανεξαρτήτως του μνημονίου, και ανεξαρτήτως τρόικας, εμείς το είχαμε αποφασίσει πολύ πριν έρθουν οι βάρβαροι της τρόικας, όπως τους αποκαλούν κάποιοι.

Και τι ήταν η φιλοσοφία αυτού του ανεξάρτητου ταμείου στη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Το ότι έπρεπε και πρέπει να γίνει μια συνετή διαχείριση, γιατί τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν ανήκουν στην τωρινή γενιά. Αρκετά χρεώναμε στα παιδιά μας τις τελευταίες δεκαετίες χρεώνοντάς τους δις ευρώ για να περνάμε εμείς καλά και θα ήταν απαράδεκτη η συνέχιση της πρακτικής. Να πάρουμε και τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να συνεχίζει η τωρινή γενιά να περνά πλουσιοπάροχα εις βάρος τον παιδιών και των εγγονών μας.Στις νέες γενιές τα έσοδαΆρα, η φιλοσοφία ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν ανήκουν στην τωρινή, αλλά και στις μελλοντικές γενιές, τους οποιουσδήποτε νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, ο ΠτΔ σωστά, κατά την άποψή μου, έκανε τη γραπτή δήλωση. Δεν πετύχαμε, που αυτός ήταν ο στόχος μας, την επανέναρξη του διαλόγου. Τουλάχιστον ουδείς λογικός δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνη στην ε/κ πλευρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εξαιτίας του και με δική του υπευθυνότητα δεν επαναρχίζει ο διάλογος.Κόστος και όφελοςΑνακοινώθηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσουν τυχόν νομικά μέτρα. Καλό να γίνει αυτή η προεργασία, σωστή ενέργεια;Θα σας πω τη δική μου προσέγγιση. Υπάρχουν πάντα δύο δρόμοι στη ζωή μας. Στην πολιτική, στην οικονομία, σε κάθε θέμα. Ο ένας δρόμος είναι να επιδιώξουμε κόστος στον αντίπαλο. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος να δώσουμε στον αντίπαλο να καταλάβει το όφελος, από την τυχόν λύση του κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2004, συμπληρώνει μια και πλέον δεκαετία, για ένταξή της στην ενωμένη Ευρώπη.

Θεωρώ πως, πρώτον, η σημερινή Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη, και δεν αφορά την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα, να δεχτεί την Τουρκία ως ισότιμο μέλος της ΕΕ. Για πολλούς λόγους, την ίδια ώρα πιστεύω ότι ούτε και η Τουρκία, με βάση τις στρατηγικές της και τις σημερινές πολιτικές της, και το δόγμα Νταβούτογλου - Ερντογάν, θα ήθελε να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει τον στρατηγικό της στόχο να είναι μια ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη της περιοχής. Άρα, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο καταλύτης που λέγεται ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δεν μπορεί να προσθέσει στην προσπάθειά μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Γιατί, εάν πράγματι θα υπήρχε η δυνατότητα πλήρους ένταξης της Τουρκίας από την Ευρώπη αλλά και η ίδια να ήθελε, ναι, εκεί υπήρχε τρόπος στο τελικό στάδιο να πιέσουμε, γιατί χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα γινόταν ποτέ, μα ποτέ η Τουρκία ισότιμο μέλος της ΕΕ.Κίνητρο οι υδρογονάνθρακεςΈνας δεύτερος παράγοντας που μπορεί να προσφερθεί ως θετικός καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.Η Τουρκία, πέραν του ότι θέλει να γίνει μια σημαντική χώρα ως διαμετακομιστικός σταθμός του φυσικού αερίου προς μια Ευρώπη που θέλει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, την ίδια ώρα σήμερα είναι μια από τις 15 χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου. Πήγε ο κ. Πούτιν και έκανε μια έκπτωση 6 τοις εκατό. Εάν επιλυθεί το Κυπριακό και έχει πρόσβαση η Τουρκία, μόνο για τις δικές της ανάγκες φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, θα έχει μια έκπτωση που μπορεί να αγγίζει το 50 τοις εκατό.Πρώτον, μια λύση του Κυπριακού θα δώσει την ευκαιρία για προστιθέμενη αξία στα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όχι μόνον της Κύπρου και του Ισραήλ, του Λιβάνου, και της γύρω περιοχής. Την ίδια ώρα είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει φυσικό αέριο 40 μίλια, 60 μίλια, από τις ακτές της.Την ώρα που σκεφτόμαστε για επιπρόσθετο κόστος, πρέπει να σκεφτούμε και επιχειρήματα ορθά και σοβαρά που θα θέτουμε στους συνομιλητές μας και στη διεθνή κοινότητα για να κατανοήσει η Τουρκία πως μια σωστή λύση του Κυπριακού είναι και προς το δικό της όφελος, αλλά και των περιοχών, πολιτικά, οικονομικά, και ενεργειακά γύρω από την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα