Τι αλλάζει με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στην Κύπρο

Ερωτηθείσα για το τι είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Μαθητών, Μαίρη Ιωάννου Κουτσελίνη, απάντηση ότι σκοπός είναι η πολύπλευρη αξιολόγηση και όχι μόνο το γραπτό διαγώνισμα. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στη «διαμορφωτική» και όχι σε ένα σύστημα σύγκρισης των μαθητών μεταξύ τους αλλά ένα σύστημα σύγκρισης του μαθητή με τον εαυτό του.

Όσον αφορά στα νέα στοιχεία αξιολόγησης, η Μαίρη Ιωάννου Κουτσελίνη ανέφερε ότι το προηγούμενο σύστημα το μόνο κριτήριο για τους μαθητές ήταν

η τελική συγκριτική αξιολόγηση και δεν υπήρχε η διαμορφωτική αξιολόγηση. Ένα άλλο στοιχείο είναι η προφορική αξιολόγηση αλλά και η προσφορά κάποιων ενδεικτικών εργαλείων με τα οποία θα συλλέγονται πληροφορίες. Επίσης, επισημαίνονται κάποιες οριζόντιες δεξιότητες και έμφαση στις δεξιότητες αντί στην απομνημόνευση. Προϋπόθεση όμως είναι μια συντονισμένη συνεργασία, έτσι όλα τα στοιχεία να γίνουν μέρος της καθημερινότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ερωτηθείσα για τα τετράμηνα, εάν εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο, απάντησε ότι θα μπορούσαν να είναι εποικοδομητικά εφόσον θα γίνονται με κάποια ενιαία εξέταση, ώστε να αποκτήσει το σύστημα της τελικής συγκριτικής αξιολόγησης μία αξιοπιστία.

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, διέψευσε ότι το νέο σύστημα δεν έχει πρόνοιες για παιδιά με ειδικές ικανότητες και παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Επεσήμανε ότι εντοπίστηκαν πολλά θετικά στοιχεία για την ειδική εκπαίδευση, ενώ για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που εκπαιδεύονται. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απάντησε ότι πρέπει να τύχουν ειδικής επεξεργασίας κάποια ειδικά εργαλεία τα οποία προτείνονται. Χρειάζονται να επανεξεταστούν κάποια από αυτά, ανέφερε. Η κυρία Κουτσελίνη ανέφερε ότι το σχέδιο έχει κατατεθεί ως βάση και θα τύχει επεξεργασίας και πρέπει να γίνει συστηματική γι αυτά τα παιδιά.

Όσον αφορά στους μέσους όρους, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Μαθητών ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν μέσοι όροι, οι οποίοι μπορεί να είναι πλασματικοί, αλλά μόνο παιδιά με ξεχωριστές ανάγκες. Εξήγησε ότι σε μία τάξη υπάρχουν 3- 5 επίπεδα για κάθε προσδοκώμενο αποτέλεσμα, οπότε δεν μιλάμε για αριθμό παιδιών. Μάλιστα έκανε λόγο για ειδική εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς γι αυτές τις διαφορετικές ανάγκες.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε ότι η πρόταση για το σύστημα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι, εκτός εάν υπάρξει μια υποδομή και μια αλλαγή μέσα σε μια σχολική μονάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δίνεται ένα δελτίο επίδοσης τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο στον γονιό στο οποία θα αναγράφεται στις μικρές τάξεις κάποιοι συμβολισμοί και όσο προχωράμε στις πιο πάνω τάξεις με κάποιον βαθμό ή αριθμό για να έχει μια εικόνα ο γονιός.

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε και ο Κυριάκος Νικηφόρου, πρόεδρος Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος χαιρέτισε το νέο σύστημα αξιολόγησης γιατί ήταν ένα πάγιο αίτημα. Τόνισε ότι έχουν αναφέρει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι δεν θα δεχτούν αυτό το σχέδιο να μπει στα συρτάρια.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα η κυρία Κουτσελίνη ανέφερε ότι θα μελετήσουν το σχέδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι και στις 18 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν θα καταργούν τη βασική φιλοσοφία του προγράμματος. Ο στόχος του Υπουργείου είναι να αρχίσουν σταδιακά από τη νέα χρονιά οι εμφάσεις που δίνει το σύστημα, π.χ η διαμορφωτική αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι με τα στοιχεία του νέου συστήματος αξιολόγησης δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας, αφού για παράδειγμα οι μαθητές πρέπει να μάθουν να έχουν κριτική σκέψη. Αυτά πρέπει να περάσουν στα σχολικά προγράμματα, τόνισε. Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον Γιάννο Σωκράτους, είναι το πώς υλοποιούνται, δεν πρέπει να είναι γραφειοκρατικό. Εξήγησε ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με την κυρία Κουτσελίνη να απαντά ότι αυτά ήδη απασχολούν το Υπουργείο.

Οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων τόνισαν το πρόβλημα της ύλης, με τον Γιάννο Σωκράτους να αναφέρει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, εάν σε κυνηγάει η ύλη. Η κυρία Κουτσελίνη απάντησε ότι αυτές οι νοοτροπίες δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα