Τι αλλάζει στη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Σε ρύθμιση της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) προχωρεί η  Επιτροπή Εργασίας της Βουλής με ομόφωνη απόφασή της.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η Επιτροπή Εργασίας στοχεύει να εμποδίζεται ο τερματισμός της καταβολής του επιδόματος, σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με τα δικαιολογητικά κάποιου δικαιούχου.

Με τη νέα ρύθμιση η καταβολή του ΕΕΕ θα αναστέλλεται, ενώ προβλέπεται ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου

Πρόνοιας, θα ενημερώνει έγκαιρα το δικαιούχο για το πρόβλημα με τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος και αυτός θα μπορεί να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, είπε έχει ετοιμαστεί πρόταση νόμου, με σκοπό να ρυθμίσει εκείνες τις περιπτώσεις, με τις οποίες η Υπηρεσία διέκοπτε την παροχή ΕΕΕ και εκ των υστέρων ο δικαιούχος δικαιούταν να υποβάλει ένσταση και αν δικαιολογείτο με βάση τα στοιχεία που θα κατέθετε να επανακτήσει το δικαίωμα στο ΕΕΕ.

«Παρουσιαζόταν μια μεγάλη, όμως, χρονική διάρκεια στην εξέταση των ενστάσεων, που πολλές φορές έφτανε και τους οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην είχαν εισοδήματα προς το ζην. Έτσι αποφασίσαμε με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου να μην γίνεται τερματισμός, αλλά να γίνεται αναστολή της παροχής του επιδόματος και ταυτόχρονα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η Υπηρεσία να ενημερώνει τον δικαιούχο ότι θα του ανασταλεί η παροχή του επιδόματος», είπε.

Εξήγησε πως θα πρέπει εντός 20 ημερών ο δικαιούχος να αποστέλλει όλα τα δικαιολογητικά, ώστε αν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, να επανέλθει και να συνεχίσει η καταβολή του ΕΕΕ και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εξετάζονται οι περιπτώσεις αυτές.

Σημείωσε ότι με αυτή τη ρύθμιση «θα ξεφύγουμε από την χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων, αλλά με την αποστολή αυτών των δικαιολογητικών, όλων όσων χρειάζεται η Υπηρεσία Επιδομάτων Πρόνοιας, θα μπορεί απευθείας ο δικαιούχος να επανακτά το δικαίωμα στο ΕΕΕ».

Ωστόσο, ο κ. Φακοντής είπε πως τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής έχουν υποδείξει στο Υπουργείο ότι εάν αυτή η ρύθμιση θα παρουσιάζει και πάλι μεγάλη κωλυσιεργία θα επανέλθουν, διότι πρόθεση της Επιτροπής ήταν να θέσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα διδόταν η απάντηση.

«Σε αυτή τη φάση μετά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε από το Υπουργείο θέσαμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βάλαμε στο νόμο τον εύλογο χρόνο και θα κρίνουμε στη συνεχεία, με βάση το αποτέλεσμα, εάν και εφόσον θα υπάρχει ταχεία διαδικασία εξέτασης και καταβολής του ΕΕΕ σε όσους θα ανασταλεί, με βάση συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί για τον κάθε ένα από αυτούς», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα