Τι αλλάζει στο τεκμήριο της μητρότητας

Νομοσχέδιο που αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν σε γάμο, κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της Αλήθειας, το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στη δέσμη των 7 νομοσχεδίων που στόχο έχουν την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου.

Το τεκμήριο καταγωγής από γάμο πλέον εμπερικλείει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, παιδί το οποίο έχει αποκτηθεί με μεταθανάτια

γονιμοποίηση, τεκμαίρεται ότι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γάμου. Αυτό, νοουμένου ότι υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του αποθανόντος προσώπου, η οποία είχε δοθεί, προφανώς, πριν από τον θάνατό του.

Σε ό,τι αφορά την προσβολή της μητρότητας, το νομοσχέδιο προνοεί ότι σε περίπτωση που παιδί αποκτήθηκε με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, τότε η προσβολή της μητρότητας ασκείται εντός των 6 μηνών από τον τοκετό, είτε από την τεκμαιρόμενη μητέρα είτε από την κυοφόρο γυναίκα.

Η κυοφόρος γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει τη μητρότητα μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το παιδί κατάγεται βιολογικά από την τελευταία. Εισάγεται, επίσης, πρόνοια ούτως ώστε την ιδιότητα του παιδιού ως παιδιού γεννημένου σε γάμο να μπορεί να προσβάλει και η κυοφόρος γυναίκα στις περιπτώσεις που το παιδί αποκτήθηκε με βάση τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας και έτσι να αποδειχθεί ότι το παιδί κατάγεται βιολογικά απ’ αυτήν.

Αναφορικά με την πατρότητα, το νομοσχέδιο προνοεί ότι σε περιπτώσεις που γίνει τεχνητή γονιμοποίηση με γενετικό υλικό τρίτου δότη, η προσβολή της αναγνώρισης της πατρότητας αποκλείεται έστω κι αν η ταυτότητα του τρίτου δότη είναι γνωστή. Αποκλείεται, τέλος, η προσβολή, όταν ο σύζυγος της μητέρας συγκατατέθηκε στη σύλληψη του παιδιού του με τεχνητή γονιμοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα