Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στη γερμανική εφημερίδα για τη ΣΚΤ

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Ζουντοϊτσιε Τσάϊτουνγκ", με τίτλο "Κάτι βρομάει στο βασίλειο της Κύπρου" κάνει ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό και στέκεται ιδιαίτερα στην κίνηση της κρατικής κατάθεσης των 2,5 δισ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης δεν έγινε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποδίδει τη μη εφαρμογή των όσων προβλέπονται για εκκαθάριση της τράπεζας - σε ακραία περίπτωση - ή των όρων για εξυγίανση, σε πολιτικούς λόγους.

Πηγές

από τα ανώτερα δώματα του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν στο ίδιο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες από τον Κομισιόν, επιβεβαιώνει ότι οι κυπριακές Αρχές είναι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ανέφεραν στο Σίγμα:

- "Αναλόγως της οριστικοποίησης της συναλλαγής για την Συνεργατική, θα δοθεί και η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

- "Θα ετοιμαστεί το πλαίσιο έγκρισης των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θα γίνει αποδεκτό".

- "Όπως και τώρα, είχαμε υποχρέωση να μην έχουμε ανάμιξη στη λειτουργία της Τράπεζας, με τον ίδιο τρόπο θα ορίζεται, η απόσταση του κράτους από το Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων".

- "Τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα την αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, η Δημόσια Υπηρεσία".

- "Αυτός θα είναι σίγουρα ένας από τους όρους, που θα τεθούν στο πλαίσιο της έγκρισης".

Υπενθυμίζεται ότι και ο Υπουργός Οικονομικών, επιθυμεί να είναι σε απόσταση το κράτος από τον κρατικό εξωτραπεζικό Φορέα.

Τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα την αναλάβει εξειδικευμένη εταιρεία, τύπου Altamira, χωρίς να αποκλείεται να είναι και η ίδια η Altamira.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί στο πλαίσιο της έγκρισης και η βελτίωση νομοθεσιών, όπως για παράδειγμα αυτή των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση του κράτους στον Συνεργατισμό έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Την ίδια ώρα απότοκο αυτών των κινήσεων στον Συνεργατισμό είναι η χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία τέθηκαν αρχικά, από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πλέον οι δύο διεκδικητές του "καλού" Συνεργατισμού, Apollo και Ελληνική Τράπεζα, όπως και ο Συνεργατισμός έχουν τον απαραίτητο χρόνο να διαπραγματευθούν έως ότου υπάρξει κατάληξη και ανακοίνωση του επιτυχόντα.

Τέλος, στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2017, η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει τις τρείς πηγές κινδύνων για την οικονομία.

Πρόκειται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις μειωμένες προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και το ψηλό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα