Τι χρειάζεται η Ευρώπη του μέλλοντος; Εσένα!

Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να ζεις με έναν τρόπο υπεύθυνο. Ψωνίζεις προσεκτικά. Θέλεις να «πρασινίσεις» το σπίτι σου με ηλιακούς συλλέκτες. Θέλεις να υιοθετήσεις τις πιο πρόσφατες ψηφιακές τεχνολογίες για να εξαλείψεις τα απόβλητα (και να μειώσεις τους λογαριασμούς σου). Θέλεις να αποτελέσεις μέρος της «έξυπνης» επανάστασης. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι πράσινες υποδομές, η ψηφιακή τεχνολογία και η έξυπνη διαβίωση εξαρτώνται από ένα πράγμα για να πραγματοποιηθούν: χρειάζονται εξειδικευμένους ανθρώπους.

Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα χρειάζεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους

στον τομέα της ηλιακής ενέργειας για να επιτευχθούν οι στόχοι μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, η κυβερνοασφάλειά μας είναι υποστελεχωμένη κατά σχεδόν 300.000 άτομα. Χρειαζόμαστε μηχανικούς για τις ανεμογεννήτριες. Χρειαζόμαστε ειδικούς στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), υπάρχει ανάγκη για 20 εκατομμύρια εργαζομένους ΤΠΕ στην ΕΕ έως το 2030. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στην τεχνολογία. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει έλλειψη αξιόλογων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ωστόσο περισσότερο από τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων στην ΕΕ αναφέρουν δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων. Φαίνεται ότι η αγορά εργασίας έχει απωλέσει την επαφή με τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις μας.

Την απώλεια επαφής την πληρώνουμε ακριβά σε δύο τομείς: Ο πρώτος είναι αυτός της οικονομίας. Καθώς οι παγκόσμιες πιέσεις αυξάνονται, η ήπειρός μας υστερεί σε έξυπνη παραγωγικότητα. Αλλά επίσης αποτυγχάνουμε να αξιοποιήσουμε ανθρώπους και ευκαιρίες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται στο χώρο εργασίας, είναι το κλειδί για τη ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Τι τις κρατάει πίσω; Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε τους εργοδότες και το πώς οι στόχοι και οι ανάγκες τους πρέπει να τροφοδοτούν την κατάρτιση των εργαζομένων. Χωρίς τη συνεργασία εργοδότη/εργαζομένου, οι φιλοδοξίες μας θα κλονιστούν.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και προτρέπει την ΕΕ να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην παροχή κινήτρων στους νέους εργαζομένους να εκπαιδεύονται για νέες και αναδυόμενες θέσεις εργασίας και στην ενθάρρυνση των παλαιοτέρων εργαζομένων να παραμείνουν ευέλικτοι. Εμείς στην Ομάδα του ΕΛΚ είμαστε επίσης αποφασισμένοι ότι το Έτος Δεξιοτήτων πρέπει να περιλαμβάνει όλους: άτομα που επί του παρόντος δεν βρίσκονται σε εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση· ανθρώπους με αναπηρίες· άτομα από μειονεκτικά περιβάλλοντα· και ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να αντιστρέψουμε τις υπάρχουσες τάσεις. Και δεν αρκεί να μιλάμε για ένταξη όλων. Μόνο με πρακτική υποστήριξη της αναβάθμισης δεξιοτήτων, επανακατάρτισης δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης μπορούμε να καταστήσουμε την ΕΕ ελκυστική, ανταγωνιστική και όχι μόνο για τους πολίτες μας. Για να ανθίσει η ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας ελκυστικός τόπος εργασίας για όλα τα παγκόσμια ταλέντα.

Το να ζεις με υπευθυνότητα δεν είναι πλέον επιλογή, είναι ανάγκη, και εμείς στην Ομάδα του ΕΛΚ μαχόμαστε σκληρά, ώστε η ΕΕ να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει, ότι όλο το εργατικό δυναμικό μας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Στα σπίτια μας και στη δουλειά μας, είμαστε έτοιμοι για μια έξυπνη επανάσταση. Ως πολιτικοί, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επανάσταση. Αλλά μια έξυπνη επανάσταση χρειάζεται και έξυπνους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ένας από αυτούς τους έξυπνους ανθρώπους είσαι και εσύ.

Λουκάς Φουρλάς, εισηγητή του ΕΛΚ, της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Keywords
Τυχαία Θέματα