Βάσεις:Μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Μαυρικίου;

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οδηγήθηκε η περίπτωση του Μαυρίκιου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να γνωμοδοτήσει κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος στο νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό. Η εκδίκαση της υπόθεσης του Μαυρίκιου εναντίον της Βρετανίας άρχισε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Το Αρχιπέλαγος Τσάγκος (Chagos) είναι μια συστάδα από 7 ατόλες, με συνολικά 65 τροπικά νησιά, περίπου στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού. Βρίσκεται περίπου 500 χλμ

νότια από τις Μαλδίβες, την πλησιέστερη χώρα, 1.600 χλμ νοτιοδυτικά της Ινδίας, στο μισό της απόστασης μεταξύ Τανζανίας και Ιάβας. Το Τσάγκος ήταν η πατρίδα για τους Τσαγκόσσιους για παραπάνω από 1,5 αιώνα, μέχρι τη βίαιη εκδίωξή τους τη δεκαετία του 1960 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να παράσχει γνωμοδότηση για το κατά πόσο έγινε νομότυπα η αποαποικιοποίηση του Μαυρικίου. Ο Μαυρίκιος ήταν βρετανική αποικία και πριν την ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο διαχώρισε το αρχιπέλαγος Τσάγκος, δημιουργώντας έτσι μια νέα αποικία. Ο Μαυρίκιος χαρακτήρισε ως παράνομη την ενέργεια.

Μετά από 50 χρόνια ανεξαρτησίας, η πρώην αποικία της Βρετανίας ζητεί γνωμοδότηση, η οποία προκύπτει μετά από αίτημα μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο απηύθυνε αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ανάλυση για το τι ακριβώς σημαίνει η διαδικασία αυτή, αλλά και για το πώς συνδέεται αυτό με την Κύπρο, έκανε στην Πρώτη Εκπομπή και τον Μάριο Πούλλαδο ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης. Εφόσον το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποδεχθεί τα επιχειρήματα του Μαυρικίου για μη νομότυπη αποαποικιοποίηση και ατελή εφαρμογή του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, τότε ανοίγει ο δρόμος για πολλά κράτη για να διεκδικήσουν την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματος αυτού και έτσι να δοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με τον δρ. Ιωαννίδη, ο διαχωρισμός της πρώην αποικίας φέρνει στο μυαλό αυτό που έγινε εδώ με τις Βρετανικές Βάσεις. Οι ΒΒ, δηλαδή, εδώ ουδέποτε περιήλθαν σε κυριαρχία της ΚΔ. Είναι δηλαδή μια παρόμοια κατάσταση. Η πρώην αποικία δεν ανεξαρτητοποιήθηκε όπως θα έπρεπε, υπάρχουν δυο εδαφικοί θύλακες που δεν ασκήθηκε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (με εδαφικούς όρους, δεν αφορά το δικαίωμα των κατοίκων). Ο πληθυσμός των Βάσεων αποτελείται και από Κύπριους πολίτες της ΚΔ. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι η εδαφική πτυχή, σύμφωνα με τον δρ. Ιωαννίδη.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι αν έγινε σωστά η αποαποικιοποίηση. Το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ασκείται σε συγκεκριμένη εδαφική μονάδα, αν δεν ασκηθεί παντού, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Η βαρύτητα της απόφασης

Η γνωμοδότηση που θα δοθεί από το Διεθνές Δικαστήριο, δεν είναι δεσμευτική και δεν θα έχει άμεσες συνέπειες. Θα καταδείξει, ωστόσο, αν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Αν κριθεί ότι υπάρχει παραβίαση σε αρχή αυτοδιάθεσης, τότε η πρώην αποικιακή δύναμη οφείλει να μπει σε διαπραγματεύσεις.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχει αυξημένη τυπική ισχύ, σημείωσε ο δρ. Ιωαννίδης, και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί πλέον σε έναν λαό που το διεκδικεί.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην όλη διαδικασία είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος πλαισιώνεται από λειτουργούς του ΥΠΕΞ, ιδιώτες καθηγητές, καθώς και λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα