Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις την περίοδο του Πάσχα

Σε διευκρινίσεις για τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες την περίοδο του Πάσχα προβαίνει το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενόψει τον εορτών του Πάσχα και με στόχο να εορταστούν με ασφάλεια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έθιμα και οι παραδόσεις,

τηρώντας την ίδια ώρα με προσοχή τις πρόνοιες του Διατάγματος, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:

1. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στη Ακολουθία της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για σκοπούς μετάβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μέχρι τη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9 το βράδυ.

2. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), επιτρέπεται η μετακίνηση προσώπων δύο φορές με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 και για το εύλογο χρονικό διάστημα των 3 ωρών την φορά.

Ο σκοπός της κάθε μετακίνησης μπορεί να είναι:

διαφορετικός για τις δύο περιπτώσεις (2 διαφορετικές κατηγορίες μηνύματος) σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ημέρας. Για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων το μεσημέρι και αποστολή SMS 6 για μετακίνηση για σκοπούς φυσικής άσκησης το απόγευμα.
ίδιος σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ημέρας. Για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων το μεσημέρι και αποστολή SMS 5 για μετάβαση για παροχή φροντίδας σε άτομο που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.
ίδιος σε συνεχόμενες χρονικές περιόδους (ανανέωση χρόνου). Για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων και αποστολή SMS 5 για παραμονή στον ίδιο χώρο για επιπλέον 3 ώρες.
Και για τις τρεις πιο πάνω περιπτώσεις και νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα σ το 8998, η μετακίνηση επιτρέπεται για συνολικά 6 ώρες ανά άτομο.

Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998.

3. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία σε οικία προσώπων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Για παράδειγμα, εάν σε μια οικία οι μόνιμα διαμένοντες είναι 3 άτομα, μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον 7 άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ή εάν σε μια οικία οι μόνιμα διαμένοντες είναι 6 άτομα, μπορούν να φιλοξενηθούν επιπλέον 4 άτομα, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Όλες τις υπόλοιπες ημέρες, η παρουσία προσώπων σε οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων απαγορεύεται.

4. Μέχρι και τις 9 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία εκτός της μόνιμης διαμονής, με αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8. Η μετακίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί είτε αυθημερόν εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 3 ωρών και κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης είτε σε άλλη μέρα κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης (5 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ). Νοείται ότι σε περίπτωση επι στροφής στον χώρο μόνιμης διαμονής σε διαφορετική μέρα από την αρχική μετακίνηση, απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8».

Διαβάστε επίσης: Οι ηλικίες που βρίσκονται στο «κόκκινο- Αρνητικό ρεκόρ αθροιστικής επίπτωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα