Τι κρύβεται πίσω από την παράδοση 4 ύποπτων για φόνο στην ΚΔ

Κυρίαρχο θέμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο είναι η ανταλλαγή από τα Ηνωμένα Έθνη, τεσσάρων κατηγορούμενων για φόνο που διαπράχθηκε στη Λεμεσό, με έναν ύποπτο ο οποίος «καταζητείτο» από το ψευδοκράτος για  διάπραξη φόνου στις κατεχόμενες περιοχές.

Η δολοφονία που διαπράχθηκε στα κατεχόμενα ήταν αυτή του Τ/κ καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιοτσμέν και είχε διαπραχθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Τρίκωμο.

Πηγές που επικαλέστηκε χθες το ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι «η ανταλλαγή υπόπτων μεταξύ των δυο πλευρών είναι πάγια πρακτική που ακολουθείται

μετά από συνεννόηση και μεσολάβηση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και μέσω των τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να μην μένουν ατιμώρητοι οι εγκληματίες.

Σκοπός είναι, παρά την κατοχή και τη διαίρεση, να μην υπάρχει ασυδοσία όσον αφορά στο έγκλημα και στις δύο πλευρές», είπε, σημειώνοντας ότι «το έγκλημα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο, έστω κι αν υπάρχει αυτή η ανώμαλη κατάσταση».

Πηγές του SigmaLive αναφέρουν ότι στην όλη υπόθεση δεν έχουν εμπλακεί τα μέλη της δικοινοτικής επιτροπής για το έγκλημα. Ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία καθαρά των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αφού είχε γίνει και παλαιότερα, ενώ η «αντίδραση» των κατεχομένων στο όλο ζήτημα ερμηνεύεται ως μια κίνηση για να αποσταλεί το μήνυμα στη Διεθνή κοινότητα ότι το ψευδοκράτος είναι αναγνωρισμένη «οντότητα» και ότι η πράσινη γραμμή δεν προκαλεί διαχωρισμούς. Ωστόσο και από ελληνοκυπριακής πλευράς η κίνηση ερμηνεύεται ως μια «θετική» κίνηση.

Εδώ σημειώνεται και η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο αποφάνθηκε με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκουζέλγιουρτλου. Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.

Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου του 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι παρόλο που οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.

Το ΕΔΑΔ είχε αποδεχτεί στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017 το αίτημα των Κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του. Η απόφαση είναι τελεσίδικη.

Keywords
Τυχαία Θέματα