Τι κρύβεται πίσω από τις εξεγέρσεις στο Ιράκ και τις δολοφονίες διαδηλωτών

Στους 270 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες εξεγέρσεις που σημειώνονται εδώ και ένα μήνα στο Ιράκ. Για πρώτη φορά μάλιστα αυτή την εβδομάδα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να πυρπολήσουν το προξενείο του Ιράν, το οποίο, το κίνημα διαμαρτυρίας κατηγορεί ότι ευθύνεται για το διεφθαρμένο σύστημα που κυβερνά το Ιράκ.

Μεταξύ άλλων, η λαϊκή εξέγερση έχει τις ρίζες της

εκτός από τη διαφθορά του συστήματος, στην υψηλή ανεργία και στις εξαθλιωμένες κρατικές υπηρεσίας.

Οι επαναστάτες που αψηφούν τον θάνατο

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη. Σε βίντεο του Ρόιτερ δυνάμεις ασφαλείας φαίνονται να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν διαδηλωτή. Εικονολήπτης του Ρόιτερ είπε πως είδε να σκοτώνονται τουλάχιστον άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Πρόκειται για τους πρώτους πυροβολισμούς με πραγματικές σφαίρες εκ μέρους των δυνάμεων της τάξης στην πρωτεύουσα από τις 24 Οκτωβρίου που εκδηλώθηκε και πάλι το κίνημα αμφισβήτησης που είχε στοιχίσει μέσα σ' έναν μήνα τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές, αν και απτόητοι, αναφέρουν ότι «θέλουν να μας σκοτώσουν, όχι να μας διαλύσουν, δεν πυροβολούν στον αέρα. Εκείνοι προστατεύουν το προξενείο μιας ξένης χώρας την ώρα που εμείς θέλουμε απλώς η χώρα μας να είναι ελεύθερη, χωρίς να την κατευθύνει καμία άλλη».

Λίγο πριν τους πυροβολισμούς αυτούς, οι διαδηλωτές ύψωσαν ιρακινές σημαίες στον τσιμεντένιο τοίχο γύρω από το προξενείο. Επίσης έγραψαν: «Ελεύθερη Κερμπάλα, έξω το Ιράν», ενώ άλλοι πετούσαν πέτρες και πυροτεχνήματα υπό το βλέμμα των αστυνομικών.

Επίσης πυρπόλησαν λάστιχα, με τις φλόγες να φτάνουν ως την περίφραξη του προξενείου και τις πύλες του.

Στην Κερμπάλα βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την πόλη εκατομμύρια Ιρανοί προσκυνητές.

Από την Τετάρτη οι αρχές του Ιράκ έχουν σταματήσει να ανανεώνουν τον απολογισμό των νεκρών από τις κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις, κυρίως στον νότο.

Εδώ και μερικές ημέρες η οργή των διαδηλωτών που ζητούν «την πτώση του καθεστώτος» επικεντρώνεται στο Ιράν, μία από τις δύο δυνάμεις που ασκούν μεγάλη επιρροή στο Ιράκ μαζί με τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν καταφέρονται εναντίον της Ουάσινγκτον, καθώς δεν έχει αντιδράσει στην κρίση που συγκλονίζει το Ιράκ.

Αντίθετα, στον ένα μήνα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις, ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επισκέφθηκε επανειλημμένα το Ιράκ. Και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε τη «συνωμοσία» των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Τι κρύβεται πίσω από το βίαιο ξέσπασμα

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ, όπως λέει στην Deutsche Welle ο Ντάνιελ Γκέρλαχ, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Zenith που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής:

«Δεν ζούμε πρώτη φορά τέτοιες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια είναι έτσι τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στη Βασόρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, είναι η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κανείς τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά. Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται, έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πλευρά πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα, κανένα προνόμιο».

Παρά την αυξανόμενη βία, ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο, ωστόσο δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.

Για τον Γερμανό ειδικό Ντάνιελ Γκέρλαχ ένας ακόμα λόγος της έξαρσης της βίας είναι η έλλειψη παιδείας των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις πάντως γίνονται κυρίως σε σιιτικές πόλεις. Σε περιοχές όπου στην πλειονότητά τους μένουν σουνίτες και Κούρδοι δεν γίνονται διαδηλώσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ξεσπούν μεγάλες διαμάχες στους κόλπους των σιιτών όπου υπάρχει ένα μεγάλο φιλοϊρανικό κίνημα αλλά και παράλληλα ένα ισχυρό κίνημα κατά του Ιράν. Ο Ντάνιελ Γκέρλαχ λέει σχετικά με το Ιράν:

«Υπάρχει μια φημολογία ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται και κατά του Ιράν. Ίσως ως ένα βαθμό να είναι έτσι. Συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι Ιρανοί κατασκευάζουν τόσα πράγματα εδώ και ότι το Ιράν έχει τόσο μεγάλη επιρροή. Υπάρχει επίσης η φημολογία ότι οι Ιρανοί έχουν αναμειχθεί στο να διαλυθούν οι διαδηλώσεις. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν τα θεωρώ αξιόπιστα».

«Κλειστό στο όνομα του λαού»

Στη Βαγδάτη και το νότιο Ιράκ τα περισσότερα δημόσια σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ στη Ντιουανίγια, 200 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, ομάδες διαδηλωτών κρέμασαν τεράστια πανό που έγραφαν «Κλειστό στο όνομα του λαού» σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης.

Στη Νατζάφ, μια άλλη σιιτική πόλη του Ιράκ, ένα ίδιο πανό έχει αναρτηθεί στην είσοδο του περιφερειακού συμβουλίου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξέσπασε την 1η Οκτωβρίου, έχει αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια, στα οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Από την επανέναρξή του στις 24 Οκτωβρίου πλέον οργανώνεται από φοιτητές και συνδικάτα, ενώ οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει πολλές πλατείες στις οποίες έχουν δημιουργήσει αυτοδιαχειριζόμενους καταυλισμούς.

Αλλού στο Ιράκ αυξάνονται οι ενέργειες πολιτικής ανυπακοής, ενώ πολλά συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.

Οι αρχές μπλόκαραν ξανά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Οι αρχές του Ιράκ μπλόκαραν ξανά τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη την πρόσβαση στο ίντερνετ στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας, μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα, κυρίως γύρω από κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση NetBlocks που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, «η νέα αυτή διακοπή είναι ο χειρότερος περιορισμός στις τηλεπικοινωνίες που έχει επιβάλει η ιρακινή κυβέρνηση από την έναρξη των διαδηλώσεων» την 1η Οκτωβρίου.

Στις 3 Οκτωβρίου η Βαγδάτη διέκοψε τη σύνδεση στο ίντερνετ και την επανέφερε δύο εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση πρόσβασης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιβλήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

Λιμάνι και πετρελαιοπηγές κλειστά

Ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι Ουμ Κασρ στο νότιο Ιράκ, από όπου γίνονται οι περισσότερες εισαγωγές τροφίμων, πλέον είναι κλειστός με τσιμεντόλιθους στους οποίους οι διαδηλωτές έχουν γράψει «Κλειστό κατ’ εντολή του λαού».

Στο ίδιο το λιμάνι δεκάδες πλοία αναγκάστηκαν να αποπλεύσουν χωρίς να εκφορτώσουν τα προϊόντα τους.

Εξάλλου στην Αμάρα διαδηλωτές έχουν κλείσει την πρόσβαση σε δύο πετρελαιοπηγές τις οποίες εκμεταλλεύονται κινεζικές εταιρείες: στην Χαλφάγια, μία από τις μεγαλύτερες του Ιράκ, και τη Μπουζουργκάν.

Η παραγωγή σε αυτές δεν έχει επηρεαστεί όμως εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στα πόστα τους.

Στη Σαμάουα όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι γέφυρες έχουν κλείσει, ενώ στην Χίλα και τη Νασιρίγια σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα