Τι λέει ο ΚΕ σε Guardian για αλλαγές σε υπηκοότητες ξένων

Για τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης της χαρακτηριζόμενης «χρυσής βίζας» στην Κύπρο μιλά στην εφημερίδα Guardian ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η εφημερίδα, όπως και άλλες στη Βρετανία, έχουν επανειλημμένως επικρίνει την Κύπρο με αφορμή τη χορήγηση υπηκοότητας σε Ρώσους πολίτες μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το νεότερο δημοσίευμα φέρει τον ενδεικτικό τίτλο

«Η Κύπρος ενισχύει τους ελέγχους ασφαλείας στο πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας έναντι ρευστού», προσθέτοντας στον υπότιτλο ότι, μετά από τις επικρίσεις, οι αιτούντες θα υπόκεινται σε πιο αυστηρή διαδικασία έγκρισης.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των αλλαγών, ο αριθμός των διαβατηρίων που θα χορηγούνται μπορεί να περιοριστεί σε 700.

«Έχει τεθεί σε ισχύ ένα όριο και έχει υιοθετηθεί ένας νέος κώδικας διαγωγής, για να σταλεί το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για μια βιομηχανία», δηλώνει ο κ. Προδρόμου. «Δεν κρύβουμε ότι κάποιες περιπτώσεις ήταν ίσως προβληματικές και χρειάζονταν περαιτέρω έρευνα διεθνώς. Δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε τη δραστηριότητα του καθενός σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Κύπρος έχει δεχθεί κριτική για το ότι επέτρεπε σε πλούσιους να αποκτούν ευρωπαϊκή υπηκοότητα εφόσον επενδύσουν τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, κρατικά ομόλογα ή κυπριακές επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι ευνοούμενοι ήταν τελικά Ρώσοι, με την εφημερίδα να προσθέτει ότι το 2017 δόθηκαν 1013 διαβατήρια, καθώς και ότι μεταξύ των ωφελημένων ήταν και Ουκρανοί που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

Συνολικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, από το 2013 και μετά η Κύπρος έχει εξασφαλίσει πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά ταμεία από το πρόγραμμα.

Τώρα, σημειώνεται, οι νέοι κανόνες προβλέπουν αυστηρότερους ελέγχους διαφάνειας, σε συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες που ειδικεύονται στο ξέπλυμα χρήματος. «Θα υπάρχει ένα πολύ πιο οργανωμένο τμήμα που θα χειρίζεται τις αιτήσεις. Η διαφήμιση του προγράμματος από ιδιωτικές νομικές και λογιστικές εταιρείες τελείωσε. Από εδώ και στο εξής θα γίνονται όλα μέσω των κατάλληλων καναλιών», λέει ο κ. Προδρόμου.

Ο Guardian αναφέρει, επίσης, ότι πέρα από την Κύπρο και χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Μάλτα έχουν δεχθεί επικρίσεις για ελλιπείς ελέγχους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι πολλή από την κριτική κατά της Κύπρου ήταν άδικη: «Το 2013 υπήρξαν καταθέτες που έχασαν δεκάδες και σε μερικές περιπτώσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όταν υποχρεωθήκαμε να περικόψουμε (καταθέσεις) σε αντάλλαγμα δανείων (διάσωσης). Εκείνη τη στιγμή, όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν να επενδύσει στην Κύπρο, η χορήγηση υπηκοότητας αντιμετωπίστηκε ως μία χειρονομία, αποζημίωση για εκείνους που είχαν υποστεί τέτοιες απώλειες και, ναι, πολλοί ήταν Ρώσοι. Η ιδέα δεν ήταν ποτέ να πουλήσουμε υπηκοότητα. Με πολλούς τρόπους η κριτική ήταν άδικη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα