Τι λέει ο λαός, κ. Πρόεδρε;

Δημοψήφισμα για εκ περιτροπής, εγγυήσεις, τουρκικά στρατεύματα και εποίκους ζητά ο Σιζόπουλος
Ψαλιδίζει το ενδεχόμενο έναρξης των συνομιλιών ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων. Ομπρέλα υποστήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΔΗΣΥ

Δημοψήφισμα με συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον λαό, για τα δεδομένα που θα πρέπει να έχουν οι συνομιλίες, ζητά ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι στις 23 του περασμένου Φεβράρη, το Κίνημα πήρε μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση. «Κατέθεσε συγκεκριμένη

πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, προτού προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών και προτού φτάσουμε σε τελική συμφωνία, οφείλει να απευθυνθεί προς τον κυπριακό λαό και να πάρει έγκριση για τις επιλογές του, δεδομένου ότι αθέτησε σωρεία υποσχέσεων και δεσμεύσεων που έδωσε στον κυπριακό λαό»,

Τα ερωτήματα, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, πρέπει να είναι συγκεκριμένα:
1. Ο κυπριακός λαός αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία;
2. Αποδέχεται παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση για κάποια χρονική περίοδο;
3. Αποδέχεται να αναθεωρηθεί και όχι να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων;
4. Αποδέχεται ότι θα παραμείνει αριθμός εποίκων, μεγαλύτερος απ' ό,τι είναι ο αριθμός των Τ/κ;

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τον ρόλο του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι «δυστυχώς γι' ακόμη μια φορά ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζει είναι άκρως επικίνδυνος και ετεροβαρής». Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε να είχε απαιτήσει την αντικατάστασή του.

Δυστυχώς, είπε, «φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί και πάλι μέσα από παρασκηνιακές διεργασίες να ευνοήσει την τουρκική πλευρά και όσον αφορά τη διαδικασία συνέχισης των συνομιλιών, αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά τη διασφάλιση με κάποιον τρόπο, δήθεν, των 4 ελευθεριών της ΕΕ προς Τούρκους υπηκόους».

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι συνεργάτες του δεν αντιλαμβάνονται αυτούς τους τεράστιους κινδύνους και αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με μια τεράστια απάθεια, που μπορώ να πω είναι αδικαιολόγητη», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα για ακόμη μια φορά παρουσίασε ασπίδα προστασίας προς την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν όταν αποχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ελπίζουμε ότι ο κ. Ακιντζί θα επιστρέψει και θα επιβεβαιώσει και εκείνο που είπε ο εκπρόσωπός του, ότι δηλαδή δεν επηρεάζεται από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία».

Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν
Στα κατεχόμενα, ωστόσο, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μάλιστα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθούν όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά, που προσέβαλε τον τ/κ 'λαό' -κατά την έκφρασή του-, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη και δεν έχει αποδεχθεί ότι είναι ένας ίσος εταίρος».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν είναι ερωτευμένος με την ιδέα «να μη γυρίσουμε στο τραπέζι», προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί σωστό ο Τ/κ ηγέτης να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις «σαν να μην έγινε τίποτα». «Να κάνουμε διαπραγματεύσεις αλλά αν υπάρχει περιθώριο να επιτύχουν. Εάν δεν θέλουμε πάλι να χάνουμε τον χρόνο μας, οι διαπραγματεύσεις από δω και στο εξής θα πρέπει να γίνονται μεταξύ δύο κρατών», ανέφερε.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι «η μειονότητα δεν μπορεί να εξισώνεται με την πλειοψηφία», όπως είπε, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να μη διαλάθει της προσοχής. Υποστήριξε ότι η δήλωση του κ. Ακιντζί, «να εγκαταλειφθεί η απόφαση για την ένωση και επιστρέφουμε στο τραπέζι», είναι λάθος.

Ο Τ/κ ηγέτης έδωσε σημάδι επιστροφής του στο τραπέζι, είπε ο «υπουργός εξωτερικών», ωστόσο τη σχετική δήλωση την έκανε ο εκπρόσωπός του προς τον «λαό» και υποστήριξε ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο πρώτος γιατί χτύπησε την πόρτα και έφυγε και ο Έιντε γιατί έβγαλε τον Ακιντζί ψεύτη και δικαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ελπίζω να μην…
Το θέμα των 4 ελευθεριών παραμένει στην επικαιρότητα, με την Ελένη Θεοχάρους να εύχεται να μην ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης τον οποίο ανακοίνωσε με το άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Tάιμς», ο Τσαβούσογλου.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει:
· θα πάμε τώρα στο μυστικό δείπνο, που μπορεί να είναι φανερό δείπνο εν πάση περίπτωση, θα έχει τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου δείπνου
· θα ακολουθήσει μια ειδική διαδικασία συνομιλιών, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί εκείνη η μαγική φόρμουλα που ψάχνει ο Έιντε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες.

Η κ. Θεοχάρους ελπίζει η πλευρά μας να αντισταθεί και να μην κάνει αποδεκτή την απαίτηση για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες. «Τον λόγο τον έχει ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν νομίζω εθελουσίως να υποδουλωθεί στην Τουρκία και να μετατρέψει την πατρίδα μας σε τουρκικό βιλαέτι», πρόσθεσε. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση μέρος της λύσης να περάσει από τη Βουλή, είπε, προσθέτοντας ότι μόνο ολόκληρη λύση, ως πακέτο, θα πρέπει να περάσει από τον λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα