Την λειτουργία του Κέντρου Τραύματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Την λειτουργία του Κέντρου Τραύματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας. Το Κέντρο λειτουργεί πιλοτικά από τις 19 Σεπτεμβρίου, 2022.

Αρχικά, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε υπερηφάνεια και ικανοποίηση για την παρουσίαση «ενός έργου που άπτεται της εξειδίκευσης και καλείται να καλύψει κενά ετών στην αντιμετώπιση του τραύματος στην Κύπρο», όπως είπε.

Το

Υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ο κ. Χατζηπαντέλα, «αφουγκράστηκε τα προστάγματα των καιρών» και «δεν δίστασε να αναγνωρίσει τις αδυναμίες στον υφιστάμενο τομέα του τραύματος στην Κύπρο». Επεσήμανε ότι «η μη ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για εφαρμογή των ενδεικνυόμενων διεθνών επιστημονικών πρωτοκόλλων τραύματος καθιστά την αντιμετώπιση του πολυτραυματία ανεπαρκή και αποσπασματική».

Ακόμη, ο Υπουργός σημείωσε ότι η μελέτη για αναβάθμιση του συστήματος τραύματος η οποία ετοιμάστηκε από τον Διευθυντή Χειρουργικής Τραύματος στο USC, καθηγητή Δημήτρη Δημητριάδη και τον Δόκτορα Χρύσανθο Γεωργίου, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπαγόρευε την ανάγκη για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος Τραύματος και αντιμετώπισης του πολυτραυματία, μέσω της δημιουργίας «Κέντρου Τραύματος Επιπέδου 1».

Ο κ. Χατζηπαντέλα έκαμε λόγο «για ένα άκρως σημαντικό έργο εξειδίκευσης με ορατά οφέλη σε όρους βελτίωσης της ποιότητας, της έρευνας, εκπαίδευσης και φροντίδας», το οποίο θα διευκολύνει τον πολυτραυματία, ο οποίος μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο θα συνεχίσει απρόσκοπτα να το επισκέπτεται, αφού χρήζει μακροχρόνιας παρακολούθησης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η δημιουργία Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος που θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του έργου.

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η Επιτροπή υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, με Πρόεδρο τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και μέλη από τον ΟΚΥπΥ (Χειρούργο Τραύματος, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ),  την Παγκύπρια Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, εξωτερικό εμπειρογνώμονα, εκπρόσωπο του Κέντρου Τραύματος, εκπρόσωπο της Αστυνομίας Κύπρου και εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας.

«Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας του Κέντρου Τραύματος έγινε πλέον πραγματικότητα ως ένα ακόμα μέτρο βελτίωσης της ποιότητας και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Από την πλευρά της, η Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, σημείωσε ότι η μελέτη που συνέταξαν οι δόκτορες Δημητριάδης και Γεωργίου ανέδειξε το τραύμα ως νόσο και όχι ως τυχαίο συμβάν, καθώς και τις διαρθρωτικές αδυναμίες στον τομέα του τραύματος στην Κύπρο λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος λειτουργίας και των ακατάλληλων υποδομών, της αποσπασματικής αντιμετώπισης του τραύματος στο νησί».

Η Δρ Γιαννάκη ανακοίνωσε ότι μεταξύ 19-25 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκπαίδευση των τριών χειρουργών του Κέντρου Τραύματος στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Tel HaShomer στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι λόγω των καλών της σχέσεων με το εν λόγω νοσοκομείο, μεσολάβησε ώστε ο ΟΚΥπΥ να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους, παρά μόνο για το αεροπορικό εισιτήριο και τη διατροφή τους.

Επιπλέον, είπε ότι θα ετοιμαστεί Στρατηγική της Εθνικής Επιτροπής με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Τραύματος. Πρόσθεσε ότι προωθείται η δημιουργία Αρχείου Τραύματος και η ετοιμασία προγραμμάτων πρόληψης.

Ο Καθηγητής Δημήτρης Δημητριάδης, Διευθυντής Χειρουργικής Τραύματος στο USC και εξωτερικός εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Κέντρου Τραύματος στην Κύπρο «γιατί είναι το αίσιο τέλος μιας μακρόχρονης προσπάθειας» και συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας και τον δρα Χρύσανθο Γεωργίου «γι’ αυτή τη σημαντική επιτυχία».

Ακόμη, ανέφερε ότι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε σοβαρό τραύμα σε οργανωμένα Κέντρα Τραύματος η θνησιμότητα ελαττώνεται κατά περίπου 25%, οι μόνιμες αναπηρίες ελαττώνονται σημαντικά και το κόστος θεραπείας είναι χαμηλότερο.

Ο Καθηγητής πρόσθεσε ότι δέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας στην Εθνική Επιτροπή Τραύματος.

Ο Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας και επικεφαλής του Κέντρου Τραύματος, επεσήμανε ότι η δουλειά του Κέντρου Τραύματος είναι να ελαττώσει τους θανάτους από τραυματισμούς με προγράμματα πρόληψης και να ελαττώσει τους δυνητικά προβλέψιμους θανάτους με σύγχρονα πρωτόκολλα. Ακόμη, έκανε λόγο για έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Κύπρο και έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και κατώτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των τραυματιών.

Ακόμη, εξήγησε ότι η φιλοσοφία του Κέντρου Τραύματος είναι η εγκαθίδρυση ενός ελάχιστου συστήματος φροντίδας υγείας που θα πρέπει να λαμβάνει ο τραυματίας σε ένα 24ωρο. «Εκεί που υπάρχουν οργανωμένα συστήματα τραύματος μειώνονται οι θάνατοι, και συγκεκριμένα η πρόωρη θνητότητα κατά 30% κι η καθυστερημένη θνητότητα κατά 60%», επεσήμανε.

Ο δρ Γεωργίου είπε ότι το Κέντρο Τραύματος αποτελείται από πέντε χειρουργούς, προσθέτοντας ότι ο χειρουργός είναι στο νοσοκομείο 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, ανέφερε ότι, όταν κληθεί η ομάδα τραύματος, ο χειρουργός μεταβαίνει στις Πρώτες Βοήθειες εντός τριών λεπτών, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος αντιμετώπισης του τραυματία. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα πρωτόκολλα και νέα έντυπα καταγραφής των τραυματιών, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις, όπως η ετοιμασία πρωτοκόλλων διακομιδής, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Ερωτηθείς για τον αριθμό κλινών που διαθέτει το Κέντρο Τραύματος, ο Δρ Γεωργίου ανέφερε ότι η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας παραχώρησε αρχικά τέσσερεις κλίνες, ενώ έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του χώρου υποδοχής των τραυματιών. Παράλληλα, είπε ότι συζητείται η δημιουργία κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. «Το Κέντρο είναι καινούργιο, χρειάζεται τον χρόνο του για να "στρώσει"», είπε.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το Κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για να εντοπιστούν τυχόν λάθη και αδυναμίες.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα εξυπηρετούνται και οι υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, ο Δρ Γεωργίου εξήγησε ότι το Κέντρο είναι Εθνικό και στοχεύει να παρέχει τριτοβάθμια εξειδικευμένη φροντίδα. «Τα νοσοκομεία των πόλεων αντιμετωπίζουν τα περιστατικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Εάν κρίνουν ότι κάποιο περιστατικό υπερβαίνει τις δυνατότητές τους, το παραπέμπουν στην Λευκωσία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέντρου Τραύματος, Υπουργός Υγείας,kentrou travmatos, ypourgos ygeias