Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες που έχουν κόκκινο δάνειο

Σε σύγχυση παραμένουν οι δανειολήπτες αναφορικά με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με τους υποψήφιους και επιτελεία να προχωρούν σε έντονες τοποθετήσεις επί του θέματος, άλλοι με μεγαλύτερη κι άλλοι με μικρότερη σαφήνεια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κώστας Μελάς ανέφερε ότι πολλοί δανειολήπτες δεν προχωρούν σε καταβολή των δόσεων

του δανείου τους, αναμένοντας «τι θα συμβεί» μετά τις εκλογές και σε περίπτωση που αλλάξει η πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα.

«Κατακλυζόμαστε από τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα δανειοληπτών, οι οποίοι διερωτώνται αν θα πρέπει να πληρώνουν ή όχι. Έτσι προκαλείται μια σύγχυση η οποία μεταφέρεται ως άγχος στις οικογένειες και στους εγγυητές τους. Η απόφαση να μην πληρώνει τις δόσεις για κάποιον που μπορεί, πραγματικά είναι ολέθρια. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να προειδοποιήσουμε τους δανειολήπτες, λέγοντας ότι οι (αυτοί οι) σχεδιασμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν», είπε.

Συμβούλευσε δε τους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους να συνεχίσουν να το κάνουν, ενώ εκείνοι που δεν μπορούν θα πρέπει να αποταθούν στις τράπεζες ζητώντας αναδιάρθρωση των δανείων τους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σημερινές τους δυνάμεις όπως επιβάλλει η οδηγία και ο κώδικας συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τον κο Μελά, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αφαιρούν τις παράνομες υπερχρεώσεις που ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα που εμπόδιζε τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

«Όταν αφαιρεθούν αυτά τα ποσά πολλά δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα», είπε.

Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αλλά υποψιάζεται ότι στο δάνειό του περιλαμβάνονται υπερχρεώσεις, ο κ. Μελάς δήλωσε ότι «αναδιάρθρωση σημαίνει επαναδιατύπωση του αρχικού συμβολαίου και όχι νέο συμβόλαιο, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό έχει ξεπεραστεί και στην πράξη οι τράπεζες συντάσσουν νέο συμβόλαιο, βάζοντας τους όρους που εκείνες θέλουν».

Επειδή ο δανειολήπτης, είπε, επιθυμεί να λύσει αυτό το πρόβλημα διότι αριθμητικά τον συμφέρει, αναγκάζεται και υπογράφει κι έτσι οι παράνομες χρεώσεις που δεν έχουν διαγραφεί, γίνονται νόμιμες.

«Οι δανειολήπτες δικαιούνται να ζητήσουν να πάρουν αντίγραφο του δανειακού συμβολαίου τους να το δει ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, λογιστής ή δικηγόρος, οποιοσδήποτε γνωρίζει και μπορεί να καταλάβει τι γράφουν οι δανειακές συμβάσεις», είπε προτρέποντας έτσι τους δανειολήπτες να μην υπογράφουν επί τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα