Τι προβλέπoυν οι κανόνες για jet ski-«Υπάρχουν νομοθεσίες,δεν υπάρχει παιδεία»

Με αφορμή το δυστύχημα που έγινε το περασμένο Σάββατο με τη σύγκρουση δυο ιδιωτικών jet ski στο Lady’s Mile, το οποίο κόστισε την ζωή σε ένα κοριτσάκι 6 ετών από την Ουκρανία, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Αρχικά, ανέφερε πως «Υπάρχουν νομοθεσίες, υπάρχουν κανονισμοί αλλά δεν υπάρχει παιδεία. Αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν σε κάποια στιγμή να μπούνε στη θάλασσα, να κάνουν τη βόλτα τους, να κάνουν τη διασκέδαση του πρέπει

να γνωρίζουν κάποιους κανόνες οι οποίοι απορρέουν από την εμπειρία αυτόν που μακρόχρονα κάνουν αυτή τη δουλεία».

Προσθέτοντας πως «αν αυτοί οι άνθρωποι επισκέπτονταν ένα κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων προτού αγοράσουν το δικό τους jet ski, το πρώτο που θα μάθαιναν είναι τους κανόνες ασφαλούς πλεύσεις. Εμείς για να νοικιάσουμε ένα jet ski ή ένα ταχύπλοο σκάφος ενημερώνουμε για αυτούς τους κανόνες ασφαλούς πλεύσεις και αποφυγής συγκρούσεων ή άλλου είδους ατυχημάτων».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων - Ψυχαγωγίας, είπε πως δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται παράνομοι που κάνουν αυτές τις ενοικιάσεις χωρίς τις οποιεσδήποτε άδειες, χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο.

«Αυτό που χρειάζεται ο ιδιώτης είναι άδεια ταχύπλοου σκάφους και τα λεφτά. Αυτός που θα πάει να ενοικιάσει ένα jet ski θα τύχει ενημέρωσης ποια είναι περιοχή που δικαιούται να πλεύσει, με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το σκάφος το οποίο νοικιάζει, ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας, τι προβλέπει η νομοθεσία για τις περιοχές λουόμενων, για τις αποστάσεις από άλλα σκάφη, την ακτή και ούτω κάθε εξής.

Αυτά θα τα πληροφορηθεί και ακολούθως θα συνυπογράψει μια δεσμευτική δήλωση ότι δηλαδή έχει κατανοήσει τις πληροφορίες και θα τις τηρήσει και από την άλλη ο ιδιοκτήτης αυτού του σκάφους θα υπογράψει τη δήλωση ότι έχει συνυπευθυνότητα, θα τον παρακολουθεί, θα τον ελέγχει και θα επέμβει αν χρειαστεί» είπε ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σύστημα Jet control λέγοντας ότι «είναι ηλεκτρονικές συσκευές με τι οποίες μπορούμε από την παραλία να ακινητοποιήσουν όποιο jet ski παρέμβαινε τους κανόνες. Αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, του διαδικτύου, με τα gps και μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν τα jet ski αλλά να έχουμε ηχητική επικοινωνία με μερικά από αυτά, αυτόματη μείωση ταχύτητας και εφόσον δυο jet ski του ιδίου συστήματος πλησιάζουν το ένα το άλλο τα jet ski ελαττώνουν ταχύτητα ούτως ώστε ο χειριστής να αντιληφθεί τι παραβιάζει. Τέλος, όταν μπουν στις περιοχές λουόμενων αυτόματα λειτουργεί και τους προειδοποιεί».

Ολοκληρώνοντας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου κάλεσε όλους όσους θα αγοράσουν ή έχουν αγοράσει jet ski να πάνε σε ένα κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων να ακούσουν από τους επαγγελματίες τους κανόνες ασφαλούς πλεύσεις και ασφαλείας. Η παιδεία είναι το κλειδί. 

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Τραγικό τέλος για το 6χρονο κοριτσάκι που χτύπησε με jet ski στο Lady's Mile

Keywords
Τυχαία Θέματα