Τι σημαίνει η δικαίωση Δημοσίων-Τι πιθανολογείται για την έφεση ΚΔ

Μονοπωλεί την επικαιρότητα η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τους Δημοσίους υπαλλήλους αναφορικά με τις περικοπές των μισθών στο Δημόσιο. Η απόφαση υπενθυμίζεται ότι λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Βουλή είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο και άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή η περικοπή των μισθών δημοσίων υπαλλήλων.

Το Διοικητικό έκρινε αντισυνταγματικό τον εν λόγω νόμο. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν επίσης και οι πιο κάτω νομοθεσίες:

1)

Πάγωμα των προσαυξήσεων
2) Μείωση των απολαβών δημόσιων υπαλλήλων
3) 3% εισφορά στο σχέδιο σύνταξης

Στο SigmaLive μίλησε ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος ερμήνευσε την απόφαση. Δίδοντας λοιπόν μια πρώτη ανάγνωση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι σημασία έχει ότι με την απόφαση κρίνεται δεσμευτικά ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Αυτό, εις απάντηση του αν έχει ή όχι σημασία το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση αφορούσε μεμονωμένο αριθμό προσφυγών και όχι του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, μιλώντας στο SigmaLive.

Ερμηνεύοντας την απόφαση σε πιο απλά λόγια, ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι το Κράτος δεν μπορεί να κρατά λεφτά απρόσκοπτα, δυνάμει ενός ανύπαρκτου, πλέον, νόμου. «Κατακρατεί παράνομα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει σημασία αν οι αποκοπές έγιναν δυνάμει του σχετικού νόμου του 2012, σημασία έχει ότι τώρα η νομοθεσία αυτή δεν υπάρχει», συμπλήρωσε ο νομικός.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της έφεσης της Δημοκρατίας

Εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το ότι η Δημοκρατία θα προχωρήσει σε έφεση, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος (42 ημερών) το οποίο προβλέπεται. Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο η Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει την έφεση, ο νομικός ανέφερε αρχικά ότι η απόφαση αυτή δεν είναι η μόνη που αφορά ιδιοκτησία της περιουσίας. Περιουσία, συμπλήρωσε, θεωρούνται -πέραν του μισθού- και τα επιδόματα αλλά και οι συντάξεις. Γι’ αυτό το δικαίωμα, πρόσθεσε, το οποίο να αναφέρουμε ότι περιγράφεται στο άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά την προστασία δικαιωμάτων περιουσίας, υπάρχουν προηγούμενα σε αποφάσεις. Τα προηγούμενα αυτά, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, «μάλλον αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα επιτύχει η έφεση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την απόφαση», τόνισε.

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε και την ιδιομορφία που περιβάλλει τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου. Είπε πως από την ώρα που η ακυρωτική απόφαση δεν είναι διαταγή, αλλά ακύρωση, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αναστολή. Ο Ανδρέας Αγγελίδης συμπλήρωσε πως η απόφαση έχει ισχύ από σήμερα κιόλας, ωστόσο σε ό,τι αφορά την επαναφορά των μισθών ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το Κράτος θα υποβάλει ταυτόχρονα με την υποβολή έφεσης και αίτημα αναστολής. Το αίτημα αυτό είναι δυνατό να εγκριθεί και να δοθεί αναστολή, ωστόσο, όπως ανέφερε ο νομικός, υπάρχει και εδώ προηγούμενο όπου το εφετείο δεν επέτρεψε αναστολή. Με πιο απλά λόγια, το Κράτος θα αρχίσει να πληρώνει, αν χάσει την έφεση.

Κλείνοντας, ο νομικός είπε ότι η εν λόγω απόφαση δύναται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες και στον έλεγχο που μας ασκεί η Ευρώπη στα οικονομικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα