Τι θα πει ο ΠτΔ κατά την ενημέρωση του λαού για το Κυπριακό (vid)

Ενημερώνει λαό και πολιτική ηγεσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την αποκέντρωση, αλλά και τους όρους αναφοράς που ζητεί η Λουτ για νέες διαπραγματεύσεις.

Τη θέση ότι ενεργεί εκ μέρους του λαού που δεν θέλει προστριβές, οι οποίες μοιραία θα οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τα ελάχιστα που σήμερα απολαμβάνουν οι Ε/κ σε ένα κουτσουρεμένο αλλά συντεταγμένο κράτος, θα αναπτύξει στη συνέντευξη τύπου, την ερχόμενη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα θα εξηγήσει γιατί η αποκέντρωση οργάνων/αρχών/σωμάτων (και όχι εξουσιών) της

κεντρικής κυβέρνησης, μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες για τη λειτουργικότητα και άρα βιωσιμότητα της λύσης, που συνδέεται άμεσα – και θα το πει αυτό – ακόμη και με αποδοχή της όποιας τελικής συμφωνίας.

Η θέση αυτή εντάσσεται και στους λεγόμενους «όρους αναφοράς» που πρέπει να συμφωνηθούν κατά την κυρία Λουτ και θα περιλαμβάνονται όμως και άλλα ζητήματα τα οποία θέλει στο νέο αυτό πλαίσιο, η Ε/κ πλευρά.

Διαδικασία που προσομοιάζει πολύ με αυτό που μετ’ επιτάσεως ζητούσε ο Τσαβούσογλου, μέσω άτυπων βεβαίως διαβουλεύσεων, περί της εκ των ων ουκ άνευ ανάγκης να συμφωνηθεί εκ των προτέρων τι συζητούμε, γιατί το συζητούμε και πως θα το συζητούμε.

Αυτά είναι που θα πρέπει Πρόεδρος και πολιτική ηγεσία να βάλουν επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο, που προγραμματίσθηκε για την μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.

Πρόθεση του Προέδρου είναι να ενημερώσει λεπτομερώς για τα όσα μετέφερε ή είπε, εκ μέρους του Γ.Γ, η κυρία Λουτ, ώστε να γίνει συζήτηση.

Η επόμενη μέρα της επίσκεψης Λουτ φέρνει, πάντως, στα ενδότερα του προεδρικού, μία προσγείωση σε ότι αφορά τις προσδοκίες. Ενημερωμένες πηγές, σημείωναν ότι λόγω των εμμονών της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς ενδέχεται να είναι δύσκολη μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος του χρόνου.

Αυτό το έλεγαν γιατί θεωρούν ότι Άγκυρα και καθεστώς θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να απαιτήσουν την εισαγωγή στα «terms of reference» (όρους αναφοράς) του ενεργειακού ζητήματος. Η Λευκωσία πάντως που δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο θα εμμείνει σε ένταξη στους όρους, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, αλλά και των μελετών για τις τράπεζες στο κατοχικό καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα