Τι θα πράξει ο Ερντογάν σε Κυπριακό και ΑΟΖ μετά τις εκλογές

Οι διπλές εκλογές στην Τουρκία (προεδρικές και βουλευτικές) πλησιάζουν και τα βλέμματα στρέφονται στην Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Διδάκτωρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Νίκος Μούδουρος ανέλυσε στο Sigmalive τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην Τουρκία και τα πιθανά σενάρια, καθώς επίσης και τη στάση που ενδέχεται να επιδείξει ο Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά στην ευρύτερη

Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση Ερντογάν σε Κυπριακό και ενεργειακά

Αναφορικά με το Κυπριακό και τη στάση που αναμένεται να τηρήσει μετεκλογικά ο Ερντογάν, ο κ. Μούδουρος υπενθύμισε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που βρίσκεται στον «πάγο» και για την οποία, θεωρητικά, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι δεσμευμένος να συνεχίσει από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

«Στην περίπτωση που ο Ερντογάν επικρατήσει, αυτό που είναι πιθανόν να παρακολουθήσουμε είναι συνεχής πίεση της Τουρκίας, στον άξονα της επίρριψης ευθυνών προς τους Ελληνοκύπριους, για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Μούδουρος πρόσθεσε ότι στην απουσία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει την εξαγωγή πίεσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία στα ενεργειακά, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάβει.

«Αυτό που θα επηρεάσει ενδεχομένως τη στάση του στο Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, συσχετίζεται με τις αποφάσεις που θα λάβει για την οικονομία κι αν θα αποφασίσει ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες του εξωτερικού», υπογράμμισε ο κ. Μούδουρος.

«Από εκεί και πέρα, στη βάση προηγούμενης εμπειρίας, μπορούμε να προβλέψουμε πως είτε εκλεγεί με μεγάλη διαφορά είτε όχι, θα συνεχίσει με σκληρό τρόπο να διεκδικεί ρόλο για την Τουρκία», πρόσθεσε. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Μούδουρος επισήμανε την πιθανότητα το γεωτρύπανο της Τουρκίας να τρυπήσει ακόμη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, ανεξαρτήτως αν ο κ. Ερντογάν εκλεγεί είτε με μικρή είτε με μεγάλη διαφορά», κατέληξε.

Οι λόγοι φθοράς του Ερντογάν

Το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑKP) του Ερντογάν, διανύει ίσως τη χειρότερη προεκλογική του εκστρατεία, σημείωσε αρχικά ο κ. Μούδουρος. Αιτία, είναι η 16χρονη «κληρονομία» της ίδιας διακυβέρνησης και η φθορά που επήλθε τόσο για τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και για το ΑΚP.

«Η φθορά αυτή πολλαπλασιάζεται τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της επιβολής του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και του περιορισμού βασικών ελευθεριών των πολιτών της χώρας», σημείωσε.

Επιπρόσθετο στοιχείο το οποίο συμπληρώνει τη σταδιακή φθορά του Ερντογάν, είναι η οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια συνεχόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Την ίδια ώρα, τα 2/3 των μισθωτών, δηλαδή των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων μέχρι και τα μεσαία, είναι υπερδανεισμένα», εξήγησε. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το πρώτο ζήτημα που κυριαρχεί στην κοινωνία δεν είναι η ασφάλεια ή η τρομοκρατία, αλλά οι επιπτώσεις αυτής της οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Τα σενάρια δευτέρου γύρου και οι συσχετισμοί

Αυτή τη στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν συζητείται το ενδεχόμενο μη εκλογής του Ερντογάν, αλλά η σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, για τις Προεδρικές Εκλογές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η επικράτηση και επιβίωση του Ερντογάν θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα εξασφαλίζει ο ίδιος στον πρώτο γύρο, σημειώνει ο κ. Μούδουρος.

Αν, λοιπόν, οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο Προεδρικών Εκλογών (8 Ιουλίου), ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει απέναντί του τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σ’ ένα τέτοιο σενάριο και με βάση τους συσχετισμούς των συμμαχιών, ο Ιντζέ φαίνεται ότι θα στηριχθεί περισσότερο από ένα μεγάλο μέρος του κουρδικού πολιτικού κινήματος.

«Όταν λέμε κουρδικό πολιτικό κίνημα, εννοούμε τους κύκλους του “Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών” (HDP) και τους κύκλους που επηρεάζει το ένοπλο κίνημα των Κούρδων (PKK)», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Έχοντας κατά νου ο Ερντογάν αυτή τη σύνθεση δυνάμεων και στο ενδεχόμενο πάντα που τα πράγματα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, αναμένεται ότι θα ρίξει το κέντρο βάρους της προεκλογικής του κατά του PKK.

«Η προσπάθεια του Ερντογάν θα είναι να δαιμονοποιήσει όσους συνεργάζονται με το κουρδικό κίνημα, στοχοποιώντας τους για συνδιαλλαγή με την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου και του Ντεμιρτάς, ηγέτη του HDP, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή», δήλωσε ο κ. Μούδουρος.

Ο Ερντογάν θα ακολουθήσει αυτή τη ρητορική στην προσπάθειά του να ανακόψει τις όποιες διαρροές προς τον Ιντζέ, από τους δεξιούς και εθνικιστές ψηφοφόρους του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ (İyi Parti).

Keywords
Τυχαία Θέματα