Τι θα σημαίνει λύση μέσα στο 2015 - Η επόμενη μέρα

Ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, εξέφρασε την εκτίμηση/προσδοκία ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα στο τρέχον έτος 2015. Θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο, πιστεύω, να καταγράψουμε μερικές από τις αναμενόμενες σημαντικές ανατροπές και εξελίξεις από μια τέτοια συμφωνία, μετά που θα επικυρωθεί από ένα δημοψήφισμα και από τις δυο Κοινότητες:

Σε κυβερνητικό/πολιτειακό επίπεδο
Η σημερινή Κυβέρνηση της

Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντικατασταθεί από μια μεταβατική Κεντρική Κυβέρνηση, που θα σχηματίσουν οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, μέχρι να γίνουν εκλογές (υποθέτουμε ενωρίς εντός του επομένου χρόνου, 2016) με το σύστημα που θα συμφωνηθεί για έναν Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και για έναν Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο, οι οποίοι θα διορίσουν το Υπουργικό Συμβούλιο της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κύρια δικαιοδοσία της Κεντρικής Κυβέρνησης θα είναι οι εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις, η εξωτερική ασφάλεια, η διαχείριση των χρηματοοικονομικών εξελίξεων και των φυσικών πόρων καθώς και οι γενικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ΓΕΣΥ.

Παράλληλα, θα γίνουν και εκλογές με ταυτόχρονη διαδικασία και στις δυο Κοινότητες για τη δικοινοτική Βουλή/Γερουσία της Κεντρικής Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ασχολείται με τη ρύθμιση θεμάτων όπως τα ανωτέρω. Πιθανότατα, οι βουλευτικές μας εκλογές του 2016 να επισπευσθούν και, εκτός από τις εκλογές βουλευτών, να συμπεριλάβουν και εκλογές Προέδρου για να σχηματίσουν τώρα τη νέα Κυβέρνηση της Ομόσπονδης Ελληνοκυπριακής Πολιτείας (με αντίστοιχη διαδικασία και για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα). Ευθύνη της κάθε Πολιτείας θα είναι, γενικά, οι ρυθμίσεις των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, η εσωτερική ασφάλεια, καθώς και τα εκπαιδευτικά και τα πολιτιστικά της κάθε Κοινότητας.

Έτσι, εντός του προσεχούς έτους 2016 θα λειτουργούμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία με τρεις Προέδρους και με τρεις Βουλές, όχι ένα «τρικέφαλο τέρας», αλλά ένα σύστημα που θα μας θυμίζει λίγο-πολύ την κατάσταση όπως ίσχυε με βάση το «Σύνταγμα της Ζυρίχης», από το 1960 μέχρι το 1963 με την Κυβέρνηση και τη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις δυο Κοινοτικές Συνελεύσεις.

Σε οικονομικό/κοινωνικό επίπεδο
Τα ΜΜΕ θα ασχολούνται, εκτός από τις εξελίξεις για τη σταδιακή εφαρμογή των διαφόρων μεταβατικών διευθετήσεων, και με θέματα όπως τα σχέδια της Κεντρικής Κυβέρνησης για μεταφορά μέρους του αερίου από το Αφροδίτη για να τροφοδοτεί τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και των δυο Ομόσπονδων Πολιτειών και για βιομηχανική κατανάλωση, καθώς και με μια σχεδόν βέβαιη εμπορικοπολιτική απόφαση για μεταφορά και πώληση των αναμενόμενων εμπορεύσιμων πλούσιων αποθεμάτων από τα άλλα Οικόπεδα προς τις χώρες της Ευρώπης μέσω Τουρκίας καθώς και για την ίδια την αγορά της Τουρκίας.

Αναμένεται να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής δραστηριότητας με σχεδόν πλήρη εξαφάνιση της σημερινής ανεργίας, που θα είναι το σταδιακό αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων: των οικοδομικών εργασιών στην Αμμόχωστο και στα άλλα μέρη που θα αποδοθούν στην Ελληνοκυπριακή Ομόσπονδη Πολιτεία, της εργοδότησης προσωπικού για τη μεταφορά του αερίου με αγωγούς καθώς και για τις παρεμφερείς ενεργοβόρες βιομηχανικές δραστηριότητες, των εσόδων από το διευρυμένο εξωτερικό εμπόριο που θα προκύψει με το άνοιγμα της αγοράς και των λιμανιών της Τουρκίας καθώς και με την αξιοποίηση των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς και της αντίστοιχης στρατιωτικής Οργάνωσης που λειτουργεί στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

Σε επίπεδο καθημερινότητας
Θα αρχίσουν πρωτοβουλίες για ένα Δικοινοτικό Πανεπιστήμιο, που θα ανήκει στην Κεντρική Κυβέρνηση καθώς και για τη διδασκαλία της Ελληνικής/Τουρκικής στα σχολεία της αντίστοιχης Κοινότητας με στόχο την αποδοτικότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο Κοινοτήτων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι διάφορες Δικοινοτικές Κινήσεις θα προβούν στη δημιουργία μιας Επιτροπής Συμφιλίωσης, η οποία θα διερευνήσει τα εγκλήματα σε βάρος αθώων πολιτών που έκανε η κάθε Κοινότητα και θα ζητήσει συγγνώμη η μια από την άλλη. Τα πολιτικά κόμματα θα απολέσουν ένα από τα προσφιλή «αποκούμπια» της φλύαρης ύπαρξής τους σχετικά με τη διαμόρφωση «κόκκινων γραμμών» για την επίλυση του Κυπριακού και μερικά πιθανώς να οδηγηθούν σε αυτοδιάλυση. Μερικά ίσως να δημιουργήσουν οργανικές διασυνδέσεις με κόμματα της τ/κ Κοινότητας.

Διερωτώμαι μήπως αυτά είναι «όνειρα θερινής νυχτός» ή επαρκείς λόγοι και κίνητρα για να επιδιώξουμε να στηρίξουμε τις συνομιλίες για επιτυχή ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αποδεκτής και από τις δυο Κοινότητες εντός του 2015;

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα