Τι θα σπουδάσει το παιδί σου; Βοήθησέ το να βρει τον δρόμο του

Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε ηλικία που θα αποφασίσει για τις σπουδές του, σίγουρα χρειάζεται την στήριξη των γονιών του και σωστή συμβουλευτική καθοδήγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γονείς δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις προσωπικές τους επιλογές αλλά οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ακολουθώντας μια προσέγγιση συνεργασίας και κατανόησης, χωρίς πιέσεις. Οφείλουν να σεβαστούν τις προτιμήσεις και κλίσεις των παιδιών τους και να αναζητήσουν εκείνα τα εργαλεία που θα συμβάλουν αντικειμενικά στην επιλογή της σωστής απόφασης για τη σταδιοδρομία τους. Τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού

προσανατολισμού αποτελούν σίγουρα μια λύση, που γονείς και μαθητές αξίζει να διερευνήσουν περισσότερο. Ακολουθώντας λοιπόν 4 απλά βήματα, δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς το παιδί σας στην επιλογή των σπουδών του.

1o βήμα: Αποδοχή των επιθυμιών του παιδιού

Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι η απόφαση για την επαγγελματική σταδιοδρομία ανήκει στα παιδιά τους, όπως και οι ευθύνες για το μέλλον τους. Η επιβολή ή η πίεση να αποδεχτούν τα παιδιά δικές τους επιθυμίες ή απωθημένα μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα επιφέρει. Συχνά ακούμε περιπτώσεις όταν γονείς επέβαλαν στα παιδιά τους να σπουδάσουν το δικό τους επάγγελμα λόγω «οικογενειακής παράδοσης» ή να ακολουθήσουν την οικογενειακή επιχείρηση ή τη δική τους ανεκπλήρωτη επιδίωξη. Όταν όμως κάποιο παιδί σπουδάζει ένα επάγγελμα «με το ζόρι», πιθανόν να το εγκαταλείψει ή να αποτύχει. Κι αυτό γιατί δεν έχει την ικανότητα που απαιτείται, ή δεν τον ευχαριστεί, ή ως αντίδραση στην απόφαση που του επιβλήθηκε. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτούν ότι η απόφαση αυτή αξίζει να στηρίζεται στα θεμέλια της αυτογνωσίας των προσωπικών δυνατοτήτων των παιδιών, των ταλέντων και επιθυμιών τους.

2o βήμα: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον κατανόησης

Η συμβολή των γονέων γίνεται πραγματικά χρήσιμη προς τα παιδιά, όταν δημιουργήσουν ένα φιλικό και συνεργατικό κλίμα μεταξύ τους. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατανόησης και σεβασμού, το παιδί μπορεί ελεύθερα να εκφραστεί, να εκδηλώσει τους προβληματισμούς του, αλλά και να συζητήσει τα ενδιαφέροντά του χωρίς να νιώθει τον γονέα σε ρόλο «κριτή». Έτσι, οι γονείς αποκτούν καλύτερη γνώση για τις προτιμήσεις, τα ταλέντα και τις επιθυμίες του, ενώ το παιδί συνειδητοποιεί ότι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν και όχι να επιβληθούν.

3o βήμα: Ενημερωθείτε σωστά

Καλό θα ήταν επίσης οι γονείς να ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, τα επαγγέλματα με ζήτηση και τις προοπτικές τους, εστιάζοντας σε αυτά που ταιριάζουν στα παιδιά τους. Επίσης, να διατηρήσουν επαφή με το σχολείο ή το φροντιστήριο, παραμένοντας ενημερωμένοι για την πρόοδο ή τις δυσκολίες τους. Σε κάθε περίπτωση, να αφιερώσουν χρόνο και ενδιαφέρον, αναζητώντας και λύσεις που δεν είχαν υπόψη, όπως για παράδειγμα τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν ουσιαστικά να τους βοηθήσουν.

4o βήμα: Γνωρίστε τα  «ψυχομετρικά εργαλεία»

Τα ψυχομετρικά εργαλεία αποτελούν ένα σύγχρονο μέσο με στόχο τη διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, της προσωπικότητας και των αξιών του μαθητή. Ενδυναμώνουν την αυτογνωσία του και τον προσανατολίζουν σε μια συνειδητή απόφαση για τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία. Η χρήση τους υποστηρίζεται συνήθως από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση λειτουργεί εποικοδομητικά προς τον μαθητή, αφού έχει τα εργαλεία που οδηγούν σε αντικειμενικά και ασφαλή αποτελέσματα και ταυτόχρονα τη στήριξη και τις γνώσεις ενός έμπειρου συμβούλου καριέρας.

Αξίζει λοιπόν οι γονείς να προτείνουν τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού ενδιαφέροντος στα παιδιά τους, ώστε η τελική απόφαση των σπουδών και του επαγγέλματος να παρθεί σωστά αξιολογημένα και συνειδητά. Πρέπει όμως να είναι και βέβαιοι ότι τα ψυχομετρικά εργαλεία πληρούν τα κριτήρια εγκυρότητας και αξιοπιστίας από αυτόν που θα τους τα παρέχει.

Για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχεται το «Αριάδνη», ένα σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο σε μορφή ερωτηματολογίου, συνδυαστικά με την καθοδήγηση εξειδικευμένου Συμβούλου Καριέρας.  Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα μέσα από πολυετή έρευνα από έμπειρη επιστημονική ομάδα και διατίθεται δωρεάν σε μαθητές Γ’ Λυκείου. Προσαρμόστηκε βάσει της κυπριακής εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πραγματικότητας και σταθμίστηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν είναι: Βαθμολογεί 16 διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων, συμβαδίζει με την σημερινή αγορά εργασίας, είναι  προσαρμοστικό και δίνει άμεσα αποτελέσματα. Εν τέλει, προσφέρεται αναλυτική έκθεση που σκιαγραφεί τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του μαθητή και τα πιθανά επαγγέλματα που του ταιριάζουν από Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο οποίος στην συνέχεια τον καθοδηγεί σε επιλογές κλάδου σπουδών.

Έτσι, οι γονείς μπορούν να νιώσουν πιο σίγουροι ως προς την καθοδήγηση που θα παρέχουν στα παιδιά τους μέσω των εν λόγω εργαλείων. Αξιοποιώντας τα, μάλιστα, στην πράξη θα συνειδητοποιήσουν ότι εύλογα αποτελούν μια χείρα βοηθείας που θα θέσει σωστές βάσεις και κατευθύνσεις, απαλλάσσοντάς τους από το άγχος και τις αμφιβολίες. Αρκεί μόνο να κάνουν μια δοκιμή!

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου www.euc.ac.cy ή επικοινωνήστε μαζί τους στο ariadne@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Keywords
Τυχαία Θέματα