Τι θα συμβεί στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής

Σοβαρή επίπτωση στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στη χλωρίδα και την πανίδα που βρίσκονται κι ευδοκιμούν στην Κύπρο, επιφέρουν ήδη οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι η θερμοκρασία στην Κύπρο αναμένεται να

αυξηθεί κατά τουλάχιστο 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2080, κάτι που σημαίνει ότι σε συνθήκες καύσωνα η θερμοκρασία θα ανέρχεται μέχρι και στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είπε, σε ένα νησί συνηθισμένο σε άλλες καιρικές συνθήκες, είναι μάλλον δύσκολο για τα φυτά και την άγρια ζωή που υπάρχουν να αντέξουν.

«Οι επιστήμονες προβλέπουν για την Κύπρο πιο ζεστές νύχτες και μειωμένη βροχόπτωση. Επίσης, θα αλλάξει και ο τρόπος της βροχόπτωσης. Θα υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες δεν θα βρέχει, αλλά και κάποιες ημέρες στις οποίες θα βρέχει πολύ. Το κακό με αυτή την κατάσταση είναι η δημιουργία πλημμυρών. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Σύμφωνα με τον κο Θεοπέμπτου, εκείνο που χρειάζεται είναι μακροχρόνιος προγραμματισμός.

«Αν κάποιος σκεφτεί να χτίσει το σπίτι του παιδιού του σήμερα, είναι σημαντικό να γνωρίζει τις καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν σε 20 χρόνια. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει, για να μπορέσει να προετοιμαστεί», τόνισε.

Ο κος Θεοπέμπτου επισήμανε ότι η ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό ταλανίζεται από τις ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες, τη μεγάλη διάρκεια του καλοκαιριού και την έλλειψη βροχοπτώσεων, δεδομένα τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα για καταστροφικές πυρκαγιές.

«Για τις κλιματικές αλλαγές, οφείλονται οι μεγάλες εκπομπές αερίων. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν φαίνεται ότι θα πάρουμε μέτρα. Και μέτρα να παίρναμε όμως, ο πλανήτης δεν επανέρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια προστασίας, μείωσης των εκπομπών, πολλά χρόνια δουλειάς για να επαναφέρεις τον πλανήτη στο τι ήταν πριν», είπε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος έχει κάποια εικόνα σε σχέση με τις αναδασώσεις που έγιναν πριν από δυο χρόνια στην περιοχή της Σολέας, η οποία κάηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο, ο κος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι αναδάσωση γίνεται μόνο στις περιοχές όπου η φύση δεν μπορεί να αναδασώσει μόνη της την καμένη γη.

«Τα μεσογειακά δάση μπορούν να αναγεννηθούν από τις πυρκαγιές. Τα κουκουνάρια είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε, όταν νιώσουν τη ζέστη, ορισμένα από αυτά να κάνουν “έκρηξη” για να διασπείρουν τους σπόρους τους, οι οποίοι θα αναμείνουν τις επόμενες βροχές για να βλαστήσουν», επισήμανε, λέγοντας ότι κάποιοι σπόροι μπορούν να αντέξουν μέχρι και 80 χρόνια στο χώμα.

Ωστόσο, για να επανέλθει ένα δάσος, χρειάζεται, όπως είπε, 70-80 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα