Τιμάται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Η εργασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον πλανήτη τιμάται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο του Επίτροπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια συμβάλλουν στην παροχή στήριξης σε συνανθρώπους τους που έχουν χτυπηθεί από καταστροφές ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς διακρίσεις όσον αφορά στην ιθαγένεια, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή άλλους παράγοντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World

Humanitarian Day) καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ τόσο για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον πλανήτη, όσο και για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αποστολών αυτών. Επιλέγηκε για τον σκοπό αυτό η 19η Αυγούστου ένεκα του ότι στις 19/8/2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την ActionAid, αναφέρει η ανακοίνωση, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 800 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς προσέφεραν βοήθεια σε άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Χρόνο με τον χρόνο, σημειώνει, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που μετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές και έχασαν τη ζωή τους, απήχθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής δράσης τους. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Σουδάν.

Παρά την έκθεση στον κίνδυνο, οι μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε εμπόλεμες και μη περιοχές του πλανήτη έχοντας στόχο και σκοπό την παροχή βοήθειας, τη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας καθώς και τη μείωση του ανθρωπίνου πόνου και δυστυχίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εθελοντικά σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους είναι αξιέπαινες, σημειώνει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα