Την 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης θα παρουσιαστούν στις σχολικές μονάδες, για ανάληψη καθηκόντων, την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου 2017, δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κυπριανός Λούη.

Όπως είπε, κατά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου 2017, θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων,

ώστε να αρχίσει η λειτουργία των σχολείων την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017.

«Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο από την 1 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου 2017 θα ολοκληρωθούν ενέργειες όπως η κατανομή των νεοεγγραφέντων μαθητών σε τμήματα, η κατανομή υπευθυνοτήτων τμημάτων, η ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού κατά ειδικότητα σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα, η προετοιμασία και προγραμματισμός των εργασιών των διαφόρων επιτροπών, η ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από τους εκπαιδευτικούς, η κατανομή των μαθημάτων ανά ειδικότητα και η ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς, η ετοιμασία αιθουσών, ειδικών αιθουσών και εργαστηρίων, ο έλεγχος υλικών, περιουσίας και αιθουσών του σχολείου, ο καταρτισμός του ωρολογίου προγράμματος, ο έλεγχος του σχολικού χώρου για εντοπισμό επικίνδυνων για την ασφάλεια των μαθητών σημείων, κ.ά.», πρόσθεσε.

Ο κ. Λούη σημείωσε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί από την 1η μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2017 θα παρακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης, τα οποία θα προσφερθούν από τους οικείους επιθεωρητές.

«Οι μαθητές όλων των τάξεων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμά τους και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιους στόχους έθεσαν ως Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά, ο κ. Λούη είπε ότι για τη νέα σχολική χρονιά έχει τεθεί ως στόχος η υλοποίηση σχεδίων δράσης για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων από όλες τις σχολικές μονάδες.

Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, έχουν αναπτύξει σε συνεργασία με τον οίκο Ernst &Young διαδικτυακό εργαλείο το οποίο αξιοποιεί τις σύγχρονες θεωρίες της έρευνας για την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα καθώς και τη θεωρία γύρω από τη σχολική βελτίωση.

«Το εργαλείο δίνει επίσης τη δυνατότητα της διοικητικής παρακολούθησης, από τους επαρχιακούς και σχολικούς επιθεωρητές, τόσο στη φάση της ανάπτυξης όσο και στη φάση της υλοποίησης των σχεδίων δράσης από τις σχολικές μονάδες. Το εργαλείο αποτελεί συνέχεια ενός τριετούς προγράμματος που ανέπτυξε η Μονάδα Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα βοηθήσει επίσης τα σχολεία στον εντοπισμό των αναγκών τους, έτσι ώστε να υπηρετούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες του σχεδίου δράσης του κάθε σχολείου», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν στόχο να αρχίσουν να υλοποιούν μέσα στο 2017-18 πρόνοιες του σχεδίου δράσης που έχουν συντάξει για την αξιοποίηση των διεθνών ερευνών και ιδιαίτερα της PISA.

«Η υλοποίηση του απαιτεί την συνύφανση πολλών παραμέτρων τόσο σε επίπεδο μαθητή, όσο και σε επίπεδο εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων αλλά ακόμα και των ανώτερων κλιμακίων διεύθυνσης. Απαιτεί ακόμα την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως είναι η ΥΣΕΑ ή και η ΥΕΨ και ΟΑΠ και ακόμα τα προγράμματα της Ειδικής Αγωγής. Προχωρεί επίσης στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα Ειδικά σχολεία (Μουσικά και Αθλητικά) καθώς και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα, ο κ. Λούη είπε ότι στοχεύουν στην υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που έχει ετοιμαστεί και αφορά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Αναφορικά με την παραπαιδεία, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης είπε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύει, αλλά και προχωρεί σε ενέργειες, ώστε να πατάξει το φαινόμενο αυτό, είτε αυτό οφείλεται στην παράνομη και μη εγκεκριμένη λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων είτε στην παράνομη παράδοση φροντιστηριακών μαθημάτων από εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή σχολείων, ο κ. Λούη είπε ότι έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο συστηματικής παρακολούθησης της κατάστασης της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, συγκεκριμένα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τις οικείες Σχολικές Εφορείες.

Για τη λειτουργία της Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Λούη είπε ότι έχουν καθιερωθεί πολιτικές εσωτερικού ελέγχου των διαδικασιών της για ορθολογιστική και αποτελεσματική λειτουργίας σε όλους τους τομείς.

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε, επίσης, ότι στοχεύουν σε σχολεία κτιριακά καλαίσθητα, απαλλαγμένα από κάθε ρύπανση και συνθήματα, από φαινόμενα ρατσισμού και βίας, με μηδενική παραβατικότητα, απαλλαγμένα από το κάπνισμα αλλά και κάθε εξαρτησιογόνα ουσία (π.χ. αλκοόλ).

«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον που δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που προάγουν την έφεση για μάθηση, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, τη μαθητική πρωτοβουλία, την κοινωνικοποίηση και συναδέλφωση μεταξύ των μαθητών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα