Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη οικονομική βοήθεια σε πληγέντες από πυρκαγιά

Στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, παρουσιάστηκαν σήμερα οι απόψεις και τα συμπεράσματα της εξειδικευμένη επιστημονικής ομάδας, μετά από περιοδεία που πραγματοποιήθηκε χθες στις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά στις 3 Ιουλίου 2021. Τα συμπεράσματα της Ομάδας παρουσίασε στον Υπουργό ο επικεφαλής της, Δρ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό κ αι Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Είχαμε

σήμερα την ευκαιρία να ακούσουμε από τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που επισκέφτηκαν χθες την περιοχή που πλήγηκε από την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου, τις πρώτες εκτιμήσεις τους ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να προστατέψουμε την περιοχή μετά την πυρκαγιά», ανέφερε ο κ. Καδής και πρόσθεσε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, τα οποία σίγουρα δεν είναι επιθυμητά και θα πρέπει να προληφθούν έγκαιρα.

«Στη βάση των υποδείξεων του κ. Λέκκα, καθώς επίσης και της δουλειάς που έγινε χθες, ανατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημεία παρέμβασης, δηλαδή τα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν έργα.  Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε αυτές τις εισηγήσεις, οι οποίες θα σταλούν στον καθηγητή και τους συνεργάτες του.  Στη συνέχεια θα έχουμε την ανατροφοδότηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά προχωρούμε σε υλοποίηση των έργων, ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητα φαινόμενα μέσα στο φθινόπωρο», σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Επεσήμανε, επίσης, πως η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν άμεση και έγκαιρη και ευχαρίστησε τον κ. Λέκκα, και στο πρόσωπό του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την άμεση και πρόθυμη ανταπόκριση. «Με το πρώτο τηλεφώνημα ο καθηγητής βρέθηκε στην Κύπρο για να συνδράμει τις προσπάθειες μας και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί. Ήδη, συζητήσαμε την προοπτική ο Καθηγητής και η ομάδα του να παρακολουθούν την υλοποίηση των έργων τα οποία θα εξελιχθούν στην περιοχή που έχει επηρεαστεί», δήλωσε.

Αρχές της βδομάδας η πρώτη οικονομική βοήθεια

Ο κ. Καδής ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα πως η πρώτη άμεση οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες της πυρκαγιάς θα παραχωρηθεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

«Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση ως προς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των ανθρώπων της περιοχής που έχει πληγεί. Αναφέρθηκε τόσο από μένα, όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών, ότι η υλοποίηση των μέτρων προχωρεί κανονικά και ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα παραχωρηθεί η πρώτη άμεση βοήθεια που είχαμε αποφασίσει να δώσουμε στους ανθρώπους που είχαν πληγεί, είτε αυτοί είναι αγρότες είτε είναι κάτοικοι των οποίων οι περιουσίες έχουν επηρεαστεί. Επομένως, θεωρώ ότι το πλάνο που αποφάσισε η Κυβέρνηση για στήριξη της πληγείσας περιοχής υλοποιείται κανονικά και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υλοποίησή του, για να νιώσουν και οι άνθρωποι της περιοχής ότι το κράτος είναι δίπλα τους», επεσήμανε.  

Χρήζει ειδικής παρακολούθησης η περιοχή

Ο Δρ Λέκκας, από την πλευρά του, σημείωσε: «Μετά από πρόσκληση του Υπουργού, ήρθα στην Κύπρο αμέσως μετά τη μεγάλη φωτιά, για να μπορέσω να προσφέρω την εμπειρία, η οποία έχει αποκτηθεί από άλλες μεγάλες πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Μία εμπειρία ή οποία ίσως είναι χρήσιμη για άμεσες δράσεις αφενός και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αφετέρου.

Όπως ήδη ξέρετε, μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά οι κίνδυνοι είναι άμεσοι από πλημμύρες, από διαβρώσεις εδαφών, από κατολισθήσεις, από μολύνσεις, ενώ παράλληλα, η περιοχή χρήζει μιας ειδικής παρακολούθησης, έτσι ώστε να ανακάμψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει μία συσσωρευμένη εμπειρία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία θα χρησιμοποιηθεί.  Θα ήθελα για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, αλλά και τους πολύ αξιόλογους συνεργάτες του, με τους οποίους είχαμε χθες μία αυτοψία στην περιοχή και είδαμε επί τόπου τα προβλήματα και τις λύσεις οι οποίες μπορεί να εφαρμοστούν, προκειμένου να προφυλάξουμε την περιοχή από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα αλλά και να ανακάμψει η περιοχή κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Διαβάστε επίσης 

Συγκλονιστικό βίντεο: Η διαδρομή πυροσβεστών μέσα στη φονική πυρκαγιά

Keywords
Τυχαία Θέματα