Την Κυριακή η τελική μάχη για την ηγεσία της ΝΔ

Μετά από 100 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας, μία αναβολή της εκλογικής διαδικασίας λόγω τεχνικών προβλημάτων και ένα γύρο εσωκομματικών εκλογών, η ώρα της αλήθειας φθάνει για τη Νέα Δημοκρατία.

Οι βουλευτές του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, διεκδικούν την Κυριακή την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία θα κρίνουν οι 404.078 ψηφοφόροι, που προσήλθαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο, που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου

2015. Όποιος από τους δύο εκλεγεί θα είναι ο όγδοος εκλεγμένος (10ος, αν συμπεριλάβουμε και τους δύο μεταβατικούς Μεϊμαράκη και Πλακιωτάκη) πρόεδρος του κόμματος, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4 Οκτωβρίου 1974.

Στον πρώτο γύρο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρώτευσε με 160.823 ψήφους (39,8%) και ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 115.162 ψήφους (28,5%). Οι δύο υποψήφιοι, που κράτησαν χαμηλούς τόνους στο ενδιάμεσο διάστημα, έχουν αποδυθεί σε μια σκληρή μάχη για την προσέλκυση των ψηφοφόρων των δύο άλλων υποψηφίων, Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, ο αριθμός των οποίων φθάνει τους 128.093 (το 31,7% όσων ψήφισαν στον πρώτο γύρο) και οι οποίοι ασφαλώς θα κρίνουν την εκλογή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σαφής και σε δήλωση του αμέσως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου τόνισε ότι θα υποστηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του την παραμονή των Φώτων έκανε λόγο για μία «σύγχρονη, ανανεωμένη, ανοιχτή κεντροδεξιά παράταξη, που θα συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία», γεγονός που ερμηνεύεται ως στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ελληνικός Τυπος δεν κρίνει τυχαίο και το γεγονός ότι οι δυο τους, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη, παραβρέθηκαν στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη.

Από τα επιφανή στελέχη του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια, αλλά τα λεγόμενα «καραμανλικά» στελέχη (Γιώργος Βλάχος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Τραγάκης κ.α), κινούνται δραστήρια για την εκλογή Μεϊμαράκη.

Την σιωπή επέλεξε καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά η σιωπή αυτή, όταν υποψήφιος είναι ο αδελφός της, χαρακτηρίζεται «εύγλωττη» από πολιτικές αναλυτές που ασχολούνται ειδικώς με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η παραίτηση του οποίου τον περασμένο Ιούλιο αμέσως μετά το θριαμβευτικό για την κυβέρνηση, απογοητευτικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πυροδότησε την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με δήλωση του από την Καλαμάτα ομνύει στο όνομα της ενότητας της παράταξης. Τα περισσότερα, πάντως στελέχη της επιρροής του (Μάκης Βορίδης, Αννα -Μισέλ Ασημακοπούλου κ.α) αναμένεται να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Μητσοτάκη στηρίζουν, επίσης, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη.

Οι υποστηρικτές του, όπως και ο ίδιος, δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο νεαρόν της ηλικίας του, είναι 47, και στην ανανέωση που υπόσχεται να φέρει στο κόμμα. Ο κ. Μεϊμαράκης, 62 ετών, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι «η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο ανανέωσης, και δεικτικά παρατήρησε πως εάν αυτή δεν συνοδεύεται από αξιοκρατία, θα προωθούνται «η ευνοιοκρατία και η οικογενειοκρατία».

Ο κ. Μεϊμαράκης κάνει συχνά χρήση του τελευταίου όρου, κάτι που δεν έχει αφήσει αναπάντητο ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πολλές φορές παραδέχτηκε ότι ενώ είναι υπερήφανος για το όνομά του, ζήτησε όμως οι πολίτες να τον κρίνουν για το βιογραφικό του, τις σπουδές του και την επαγγελματική και πολιτική του διαδρομή και όχι για το όνομά του. «Αναγνωρίζω», συμπληρώνει ωστόσο, «τη φυσική καχυποψία που υπάρχει απέναντι στις πολιτικές οικογένειες και ξέρω ότι κάποιοι πολίτες θα με απορρίψουν a priori».

Όσον αφορά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, ενώ δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, καθώς το παράβολο των 3 ευρώ της πρώτης ψηφοφορίας ισχύει και για τη δεύτερη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα