Την κυριαρχία για την επίτευξη λύσης προτάσσει ο Τατάρ

Η κυριαρχία δεν είναι μόνο στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, που είναι μικρότερη από την Τουρκία, «θέλει να έχει την ανωτερότητα στην κυριαρχία της θάλασσας, θέλει περισσότερο χώρο από την Τουρκία στη θάλασσα».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σήμερα σε εκδήλωση της «διοίκησης ειδικών δυνάμεων» με θέμα «τουρκοκυπριακή ιστορία και δύο κυρίαρχα ίσα κράτη».

Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας και τον αγωγό Eastmed, που θα ένωνε

την Κύπρο με την Κρήτη, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτός ο αγωγός εμπίπτει εντός των ορίων της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Θέλουν, συνέχισε, να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα με το διασυνδεδεμένο σύστημα που θα κατασκευαστεί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. «Μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, ωστόσο το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ δεν θέλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μπορούμε να συνδέσουμε το διασυνδεδεμένο σύστημα (ηλεκτρισμού) μεταξύ του νότου και του βορρά με την Τουρκία. Μπορούμε να συνδέσουμε στο σύστημα και την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια».

Μιλώντας για κινδύνους μιας λύσης στη βάση της ομοσπονδίας μετά τη μονομερή – όπως είπε - ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως «(οι Ε/κ) θέλουν ένα μοντέλο όπου θα κυβερνά η πλειοψηφία την μειοψηφία, θα βρίσκεται στην ΕΕ χωρίς στρατό και χωρίς εγγυήσεις και δεν θα υπάρχει η κυριαρχία της Τουρκίας ούτε στην Κύπρο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Κεμάλ Ατατούρκ, συνέχισε, είχε πει «προσοχή στην Κύπρο, αν πέσει στα χέρια του εχθρού, οι δρόμοι ανεφοδιασμού θα κλείσουν». Στρατηγικά, η Κύπρος είναι πολύ σημαντική, ανέφερε και γι’ αυτό υπερασπίζεται την θέση για δύο εξίσου ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη.

Επανέλαβε τη θέση του ότι με βάση την συμφωνία του 1960, όσο ισότιμοι είναι οι Ε/κ τόσο ισότιμοι είναι και οι Τ/κ. «Μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την κυριαρχία είναι σαν να γράφεις στον πάγο. Με το πέρασμα του χρόνου θα εξαλειφθούμε».

Ένα μοντέλο λύσης σε ομοσπονδιακή βάση, ανέφερε, συζητείται εδώ και 50 χρόνια, αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να καταλήξει σε λύση, όπως υποστήριξε. Επέκρινε εκ νέου την ΕΕ που έκανε μονομερώς – όπως είπε – την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της, ενώ συνέχισε να υπάρχει διαμάχη στο νησί και η Τουρκία δεν ήταν μέλος της Ένωσης.

Κατά τον Ερσίν Τατάρ, το Κυπριακό είναι το νούμερο ένα ζήτημα ασφάλειας της Τουρκίας. «Μετά τα δεινά και τους αγώνες στην Κύπρο, το μέλλον της τδβκ και της Τουρκίας δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την κυριαρχία μας στους Ε/κ. Όταν τους ρωτάμε γιατί δέχτηκαν μονομερώς τους Ελληνοκύπριους στην ΕΕ, λένε ότι ήταν πολιτική απόφαση. Όποτε θέλουν είναι πολιτική απόφαση, όποτε τους συμφέρει νομική».

Το Κυπριακό είναι ένα κοινό ζήτημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία και η «Γαλάζια Πατρίδα».

Το νερό, το οποίο θα είναι πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο στο μέλλον, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, το έφεραν από την Τουρκία. Η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της γεωργίας, όπως είπε σημειώνοντας ότι το νερό από την Τουρκία χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά και στη γεωργία.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι τα τουρκικά drones IHA και SIHA συμβάλλουν στον εντοπισμό των πυρκαγιών και στην κατάσβεσή τους, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας» επιτυγχάνουν την ασφάλεια του ψευδοκράτους.

Διαβάστε επίσης: Η αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα στο επίκεντρο συζητήσεων και δηλώσεων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα