Την πρώτη της έρευνα πολικής αστρονομίας πραγματοποιεί η Βουλγαρία

Το πρώτο βουλγαρικό ερευνητικό έργο πολικής αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στην επικράτεια της Βουλγαρικής Ανταρκτικής Βάσης στο νησί Λίβινγκστον το 2024-2025, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Αστρονομίας (IA) με το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (NAO-BAS). Το έργο επικεντρώνεται στον αντίκτυπο της ηλιακής δραστηριότητας στη δυναμική της ιονόσφαιρας και στις ροές σωματιδίων υψηλής ενέργειας πάνω από την Ανταρκτική.

Επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων από το ΙΑ, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας και τη Ναυτική Ακαδημία Nikola Vaptsarov, η οποία θα

εργαστεί για την υλοποίηση του έργου, είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Kamen Kozarev.

Οι παλμοί στην ιονόσφαιρα της Γης που προκαλούνται από ηλιακές καταιγίδες θα μελετηθούν λεπτομερώς από την πολική βάση στο νησί Λίβινγκστον για πρώτη φορά. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η μελέτη της δραστηριότητας του αστρικού στέμματος, των ηλιακών εκλάμψεων και των εκτοξεύσεων μάζας στεμμάτων. Οι ραδιοπαρατηρήσεις υψηλής συχνότητας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τα όργανα που έχουν προετοιμαστεί για το έργο, θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και την ενέργεια των εκτοξεύσεων μάζας στέμματος.

Καθημερινές πολύωρες ραδιοπαρατηρήσεις του Ήλιου προγραμματίζονται στο έδαφος της Βουλγαρικής Ανταρκτικής Βάσης στο νησί Λίβινγκστον, το οποίο έχει μοναδική τοποθεσία λόγω της εγγύτητάς του στον Νότιο Πόλο της Γης. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επίσης για την εξαιρετικά ήσυχη ραδιοφωνική της θέση, η οποία θα επιτρέψει τη μελέτη των παλμών στις ηλιακές εκλάμψεις και τα χαρακτηριστικά των ωστικών κυμάτων στο αστρικό στέμμα.

Η μελέτη του Ήλιου και της ηλιακής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο και τη γήινη βιόσφαιρα, σημειώνει το IA. Μερικές φορές ηλιακές καταιγίδες φτάνουν στον πλανήτη και οδηγούν σε γεωμαγνητική δραστηριότητα. Το 2025, ο ηλιακός κύκλος αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του και οι ηλιακές εκλάμψεις θα συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα, πρόσθεσε το Ινστιτούτο.

Οι επιστήμονες θα κάνουν επίσης παρατηρήσεις των ηλιακών κοσμικών ακτίνων, οι οποίες αποτελούνται από σωματίδια που επιταχύνονται από ηλιακές εκλάμψεις. Εκτός από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι ηλιακές εκλάμψεις επιταχύνουν ιόντα που διαδίδονται στο αστρικό στέμμα και στο διαπλανητικό χώρο. Αυτά φτάνουν στη γήινη μαγνητόσφαιρα και αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση σε περιοχές περιμετρικά των πόλων λόγω της περίεργης γεωμετρίας του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Ανταρκτικής, οι συνεχείς ραδιοπαρατηρήσεις της ηλιακής δραστηριότητας θα είναι δυνατές για έως και 20 ώρες την ημέρα. Παρατηρήσεις της αλλαγής του στρώματος της ιονόσφαιρας θα γίνουν ταυτόχρονα από το νησί Λίβινγκστον, τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία, γεγονός που θα επιτρέψει στο να χρησιμοποιηθεί η ιονόσφαιρα ως γιγάντιος ανιχνευτής κατά τη διάρκεια της ηλιακής δραστηριότητας.

Το έργο εγκρίθηκε στον διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση για έρευνα στους πόλους του Εθνικού Κέντρου Πολικής Έρευνας (NCPR) στο Πανεπιστήμιο St. Kliment Ohridski της Σόφιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλγαρία,voulgaria