Τ/κ εργαζόμενοι για διχοτομικό καθεστώς: «Μας ανάγκασαν σε μετανάστευση»

Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «"Μας ανάγκασαν σε μετανάστευση"», η Yeni Düzen (10.06.20) γράφει ότι μία ομάδα Τουρκοκυπρίων εργατών πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές υπογράφοντας δέσμευση προς το καθεστώς ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα, αφού αν το πράξουν θα τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες. Στις ελεύθερες περιοχές πέρασαν επίσης Τουρκοκύπριοι ασθενείς και πέντε μαθητές. 

Οι εργάτες ήταν πολύ λυπημένοι επειδή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές

τους, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κάποιοι δάκρυζαν για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους τα οποία δεν θα μπορούν δουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, οι εργάτες ανέφεραν ότι η στάση της παράνομης «κυβέρνησης» είναι λανθασμένη και ότι τους «ανάγκασε να μεταναστεύσουν», αφού κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Οι εργάτες μετέφεραν στα οχήματά τους βαλίτσες, τρόφιμα, κρεβάτια, παπλώματα και είδη κουζίνας. Στο οδόφραγμα τους περίμεναν οι εργοδότες τους, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο 50χρονος Τζεμίλ Πεχλιβάν ανέφερε στην εφημερίδα ότι εργάζεται στις οικοδομές στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 17 χρόνια και ότι θα μείνει στο σπίτι του εργοδότη του αυτή την περίοδο. «Δεν μου άφησαν περιθώριο να περιμένω περισσότερο, μπορεί να χάσω την δουλειά μου», είπε.

Ο 64χρονος οδηγός φορτηγού Μουσταφά Ρούσο ανέφερε στην εφημερίδα ότι εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές από το 2005 και ότι ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την κατεχόμενη Μόρφου όπου διαμένει. «Υπογράψαμε ακόμα και τα χαρτιά γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και το δεχτήκαμε, […] διότι το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο πλέον», είπε επισημαίνοντας ότι κάποιοι τον κατακρίνουν επειδή δεν εργάζεται στα κατεχόμενα. Υπενθύμισε ότι στα κατεχόμενα τους αφαιρούν την άδεια οδήγησης φορτηγού όταν γίνουν 60 χρόνων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό γίνεται στην ηλικία των 70 χρόνων. Ο Ρούσο κατηγόρησε τους λεγόμενους «υπουργούς εξωτερικών» και «υγείας» Κουτρέτ Όζερσαϊ και Αλί Πιλλί ότι έλαβαν μιαν πολύ λανθασμένη απόφαση και τηρούν μιαν ακατανόητη στάση.

Ο 62χρονος οδηγός TIR Ζαφέρ Έρμπεκιρ ανέφερε ότι εργάζεται από το 2001 στις ελεύθερες περιοχές και ότι το «κράτος» στα κατεχόμενα ποτέ δεν του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί και ούτε εκείνος ούτε η οικογένειά του είδαν έστω και ένα γρόσι απ’ αυτό. Είπε ότι πρώτα τον είχε αναγκάσει να πάει να εργαστεί στις ελεύθερες περιοχές ο Ντενκτάς και τώρα το κάνει αυτό ο Όζερσαϊ. 

Ο Σενόλ Μπιριντζί ανέφερε ότι εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 21 χρόνια και ότι το καθεστώς δεν τους έδωσε την βοήθεια που ζήτησαν για 51 οικογένειες όταν σταμάτησαν οι διελεύσεις. «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το διάστημα κατέθεσε τις κοινωνικές μας ασφαλίσεις, λάβαμε πλήρως την πληρωμή μας και όσοι δεν μπόρεσαν να την πάρουν κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό», σημείωσε.

Η Afrika (10.0620) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Γεια» και δημοσιεύει την φωτογραφία ενός εργάτη που χαιρετά καθώς περνά στις ελεύθερες περιοχές. «Η κοινότητά μας δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό τον πικρό χαιρετισμό», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα «άνοιξε τις αγκάλες της για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους που δεν έχουν μέρος να μείνουν στον νότο» και ότι έγιναν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όσους έχουν χώρο να φιλοξενήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα αυτούς τους εργαζόμενους.

Η Kıbrıs (10.06.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έφυγαν με δάκρυα» και σημειώνει την δήλωση των εργατών ότι αναγκάστηκαν «επισήμως» να μεταναστεύσουν. 

Διαβάστε επίσης: Για βάναυσο ρατσισμό καταγγέλλουν Τ/κ &ψευδοκράτος οι Αφρικανοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολιτική απόφαση χαρακτηρίζει το θέμα του μη ανοίγματος των οδοφραγμάτων, η Αριστερή Κίνηση στα κατεχόμενα

H Haberatör (10.06.20) γράφει ότι η Αριστερή Κίνηση (Sol Hareket) στα κατεχόμενα, δια του εκπροσώπου της Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν επέκρινε έντονα σε γραπτή ανακοίνωση τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ και το λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέντ Όζερσαϊ για το θέμα του μη ανοίγματος των οδοφραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ο Κορκμαζχάν κατηγόρησε τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Όζερσαϊ ότι παρεμποδίζουν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων πέφτοντας σε πολιτικές παγίδες.

Ο Κορκμαζχάν υποστήριξε επίσης στη γραπτή δήλωση ότι τόσο ο Τατάρ όσο και ο Όζερσαϊ χρησιμοποιούν το θέμα των οδοφραγμάτων μετατρέποντας το σε πολιτική διένεξη με τον Ακιντζί. Ο Κορκμαζχάν κατηγόρησε επίσης το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι προσπαθεί να εδραιώσει το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και χρησιμοποιεί το θέμα της πανδημίας ως ευκαιρία προκειμένου να αποκοπούν εντελώς οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων. 

Έρχονται 56 εργάτες από την Τουρκία

Η Yeni Düzen (10.06.20) γράφει δόθηκε άδεια εισόδου στα κατεχόμενα σε 56 άτομα από την Τουρκία για συντονισμό, έλεγχο και επίβλεψη των εργασιών για ανέγερση δρόμων που γίνονται και που θα γίνουν. Πρόκειται για 2 άτομα που εργάζονται στο Συντονιστικό Γραφείο Κυπριακών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οδικού Δικτύου Τουρκίας, 34 εργαζόμενους στην εταιρεία Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret ΑΕ και 20 εργαζόμενους στην εταιρεία Proyap İnşaat ΑΕ. Η άδεια δόθηκε υπό τον όρο ότι τα άτομα αυτά θα υποβληθούν σε PCR τεστ και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μας,mas