Τ/κ σε ΕΕ: Ζητούν εφαρμογή κεκτημένου

Δεν θα επιτρέψουμε η μη λύση του Κυπριακού να μας απομακρύνει από την ΕΕ και να χρησιμοποιηθούμε ως «ενέχυρο» στις συνομιλίες Τουρκίας – ΕΕ δηλώνουν τρεις τ/κ οργανώσεις που με γραπτή επιστολή τους στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στον κατεχόμενο βορρά του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τ/κ συντεχνίας δασκάλων (KTÖS), ο γγ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen), Αλί

Κισμίρ και ο Γκιουβέν Βάρογλου, πρόεδρος του ιδρύματος ιστορίας και πολιτισμού Αρίφ Χασάν Ταχσίν, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων, επισκέφθηκαν σήμερα το Σπίτι της Ευρώπης και παρέδωσαν την κοινή επιστολή προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αντόνιο Ταγιάνι, την οποία υπογράφουν οι Ελτζίλ, Κισμίρ και Βάρογλου.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων άνοιξαν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης πανό που έγραφαν στα αγγλικά «ΕΕ τι ενέργειες κάνεις για τους Τ/κ;», «Ανεξάρτητη, ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος», «Οι Τ/κ δεν είναι όμηροι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της KTÖS, απηύθυναν έκκληση στους θεσμούς της ΕΕ να εφαρμόσουν μια πιο ενεργή πολιτική σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, να εφαρμοστεί και στον βορρά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενημέρωσαν ΕΕ και ΕΚ για τις "πραγματικότητες στο βορρά του νησιού", τις πολιτικές που επιβάλλονται από την Τουρκία και ότι η τ/κ κοινότητα οδηγείται στην εξαφάνιση.

Στην επιστολή, σημειώνεται ότι από το 2004 είναι ολόκληρη η Κύπρος που έγινε μέλος της ΕΕ αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν τέθηκε σε εφαρμογή στο βορρά. Παρά το ότι οι Τ/κ είναι υπήκοοι της ΕΕ δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματα που τους έχει εξασφαλίσει η ΕΕ.

Από το 1974 μέχρι τις μέρες μας στο πλαίσιο των ευθυνών της ως εγγυήτρια, η Τουρκία, που παρενέβη αλλοιώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για "να αποκαταστήσει ξανά την τάξη και να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα κυριαρχεί εξ ολοκλήρου στο βορρά του νησιού».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στην επιστολή των τ/κ οργανώσεων προς τους Γιούνκερ και Ταγιάνι, έχει αλλοιωθεί ο πληθυσμός με την συστηματική μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία, λόγω της οποίας οι Τ/κ που ζουν στο βορρά και είναι υπήκοοι της ΕΕ, και στην καλύτερη περίπτωση είναι 130.000, έχουν γίνει μειονότητα στην υφιστάμενη πληθυσμιακή δομή.

Αναφέρουν επίσης ότι για να διατηρήσει την "πολιτική δομή" που έχει δημιουργήσει στο βορρά η Τουρκία, μοιράζει "υπηκοότητες" (του ψευδοκράτους) σφετεριζόμενη την πολιτική βούληση των Τ/κ. Καταγγέλλουν επίσης ότι ως οικονομικές δραστηριότητες συνεχίζονται το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία, το ανθρώπινο εμπόριο, η κυβεία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματα και ενέργειες που καταστρέφουν το περιβάλλον και την γη.

«Γίνεται προσπάθεια αλλαγής της θρησκευτικής πεποίθησης των Τ/κ, της κοινωνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας με την σουνιτική ισλαμική καταπίεση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας». Οι «κυβερνήσεις» που προκύπτουν από τις «εκλογές» διοικούνται από υπαλλήλους της «πρεσβείας» της Τουρκίας, παραιτούνται δικαστές λόγω των πολιτικών παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη, ενώ πολιτικό κόμμα, συντεχνία και πολιτιστικός σύνδεσμος που δημιουργήθηκαν με την στήριξη της τουρκικής «πρεσβείας» έχουν πλέον ως συνήθεια να απειλούν οργανώσεις, δημοσιογράφους, γελοιογράφους και συντεχνιακούς. «Η ελευθερία του Τύπου είναι υπό πίεση».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Τ/κ λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, συνεπεία της χρήσης της τουρκικής λίρας, που γίνεται για πολιτικούς λόγους, τη μετανάστευση των Τ/κ νέων λόγω της ανεργίας που προκαλεί η οικονομική κατάσταση ενώ «η Τουρκία συνεχίζει στη λογική του ‘Τούρκος φεύγει, Τούρκος έρχεται’ να μεταφέρει με ταχύτητα πληθυσμό».

Λόγω του μεταφερόμενου πληθυσμού, αναφέρεται τέλος στην επιστολή, στην κοινωνική ζωή και κυρίως στην παιδεία και την υγεία, επικρατεί ένα χάος ενώ η αύξηση της εγκληματικότητας είναι μια συστηματική επίθεση εναντίον των Τ/κ που εγκαταλείπουν την χώρα τους.

Οι Τ/κ, που είπαμε κατά 65% ναι στο σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και στο Κραν Μοντανά προσπαθήσαμε να ολοκληρωθεί η σύνοδος με επιτυχία, αλλά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μια λύση, ως πολίτες της ΕΕ που μένουμε στο βορρά του νησιού, είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γράφουν στην επιστολή τους λέγοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε η μη λύση του Κυπριακού να μας απομακρύνει από την ΕΕ, να χρησιμοποιηθούμε ως ενέχυρο στις συνομιλίες Τουρκίας – ΕΕ και ζητούμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στο βορρά του νησιού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα