Τ/κ Τύπος: «Ωρολογιακές βόμβες οι αποθήκες πυρομαχικών»

Θέματα ασφάλειας για τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δη αποθήκες πυρομαχικών, θέτει ο τ/κ Τύπος, που σημειώνει ότι στην εν λόγω αποθήκη τα πυρομαχικά ήταν κάτω από το έδαφος.

Η Χαβαντίς αναφέρεται και στην έκρηξη που είχε γίνει στο Μαρί το 2011, λέγοντας ότι εκείνη οφείλονταν στην έκθεση των υλικών στον ήλιο, αλλά και στον Άγιο Επίκτητο που ήταν θαμμένα, πάλι δεν

ήταν αρκετό. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά, προσθέτει η εφημερίδα που χαρακτηρίζει ωρολογιακές βόμβες τις αποθήκες πυρομαχικών, λέγοντας ότι μέτρα έχουν ληφθεί μόνο στις Βρετανικές Βάσεις.

Παρατηρεί επίσης ότι στις δηλώσεις τους οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ έστειλαν το μήνυμα ότι θα αρχίσει η μελέτη απομάκρυνσης τέτοιων εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές. Οι πρόεδροι των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τουφάν Ερχιουρμάν και Τζεμάλ Όζγιγιτ ζήτησαν επίσης οι αποθήκες πυρομαχικών να απομακρυνθούν από οικιστικές ζώνες.

Από τις φωτογραφίες στον τ/κ Τύπο σήμερα φαίνεται ότι οι υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο ήταν μεγάλες αφού έσπασαν τζάμια, γυάλινη τζαμαρία, αλλά έπεσαν και αντικείμενα από το ταβάνι, όπως και τμήμα ψευδοτάβανου. Εσπασαν επίσης τζάμια σε πολλά σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ από τα θραύσματα πυρομαχικών που εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη απόσταση προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και αλλού.

Η Γενί Ντουζέν αρχίζει το ιστορικό σε τέτοια περιστατικά από την έκρηξη στο Μαρί το 2011 και σημειώνει την έκρηξη πυρομαχικών στις 16 Μαΐου 2018 στην Αλεύγα, την έκρηξη στις Χαμίτ Μάντρες στις 6 Αυγούστου 2018 όπου είχε τραυματισθεί ένα άτομο, στις 14 Δεκεμβρίου 2018 είχε εκραγεί βλήμα στα χέρια 13χρονου που σκοτώθηκε, κοντά στη Μόρφου, στις 2 Ιουνίου 2019 στη Χρυσηλιού πανικό είχε προκαλέσει όλμος, την 1η Ιουλίου έπεσε ο πύραυλος στο Βουνό.

Αναφέρεται επίσης ότι τις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης ανέλαβε αντιπροσωπεία ειδικών από την Άγκυρα.

Τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι αυτή η έκρηξη δεν είχε μεγαλύτερες συνέπειες λόγω των μέτρων που έλαβαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά τη φονική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Αφιόνκαραχισαρ της Τουρκίας στις 5 Σεπτεμβρίου 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 25 στρατιωτικοί. Ένα από τα μέτρα ήταν να μην υπάρχει κτίριο σε μικρότερη απόσταση των 540 μέτρων από την αποθήκη.

Στο σημερινό του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ περιγράφει στην Αφρίκα το πώς βίωσε αυτό το περιστατικό ο ίδιος και ζητεί να μάθει από τους αρμόδιους τι θα κάνουν. Το άρθρο του καταλήγει αναφέροντας ότι ένας φίλους του του τηλεφώνησε και του είπε ότι οι σφαίρες για τα τανκ έχουν ουράνιο, δηλαδή ραδιενεργό υλικό, μεταφέροντάς του την παρατήρηση ότι από την πρώτη μεγάλη έκρηξη στην αποθήκη βγήκε καπνός σε σχήμα μανιταριού. Είμαι πολύ περίεργος τι μαθήματα θα πάρουν από αυτό συμβάν, μαθήματα πολέμου ή ειρήνης, έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα