Το 85% των Ισραηλινών πολιτών δείχνει εμπιστοσύνη των Ισραηλινών στον στρατό

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει να προηγείται στον βαθμό εμπιστοσύνης της ισραηλινής κοινωνίας σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς και πολιτειακούς φορείς, σύμφωνα με την τακτική ετήσια έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας, ενώ ο στρατός διατηρεί την δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα, 85% συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την τακτική ετήσια έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας προκύπτει ότι το 42% των Ισραηλινών

πολιτών εμπιστεύεται το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Αντιθέτως, μόνο το 18% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τον θεσμό του κοινοβουλίου και 9% τον θεσμό των πολιτικών κομμάτων. Η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέρχεται στο 23%.

Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών προς τον στρατό παραμένει σε υψηλό ποσοστό συγκεντρώνοντας ποσοστό 85%, ως επίσης και ο θεσμός του Προέδρου του Κράτους που συγκεντρώνει 62%.

Συνολικά, η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους και του δημοσίου φορέα ανέρχεται μόλις στο 33%, ποσοστό πολύ κατώτερο σε σχέση με το 61% που είχε καταμετρηθεί από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας πριν από δέκα ακριβώς χρόνια. 

Στο ερώτημα κατά πόσον οι Εβραίοι πολίτες της χώρας «αισθάνονται υπερήφανοι για την ισραηλινή τους υπηκοότητα», απάντησε θετικά το 86%, ενώ στο ερώτημα κατά πόσον πιστεύουν ότι διατηρείται στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα η διάκριση των εξουσιών, μόνο το 46% απάντησε θετικά.

Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας ιδρύθηκε το 1991 και μεταξύ των αρμοδιοτήτων του είναι η καταγραφή των ιδεολογικών τάσεων που επικρατούν στην ισραηλινή κοινωνία, δημοσιοποιώντας ανά τακτά διαστήματα τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργεί, γεγονός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του δημοσίου λόγου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραηλινών,israilinon