Το 86% θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει λύση εντός του 2016

Στην τουρκική πλευρά αποδίδεται το φταίξιμο για την αρνητική έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή», το 70% θεωρούν πως ευθύνεται η Τουρκία για το διαπραγματευτικό ναυάγιο, ενώ ποσοστό 23% αποδίδουν το φταίξιμο στην τ/κ πλευρά.

Το 93% των πολιτών πιστεύουν, επίσης, ότι η επιρροή της Τουρκίας στις συνομιλίες ήταν αρνητική. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα που αποκόμισαν για

την Ελλάδα, καθώς σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως η στάση της δεν επηρέασε καθόλου τις συνομιλίες και 38% πιστεύουν ότι τις επηρέασε με θετικό τρόπο. Οι πολίτες εκτιμούν ότι απομακρυνθήκαμε, πλέον, από τον στόχο της λύσης εντός του 2016, ενώ η εντύπωση που διαμόρφωσαν τρεις στους πέντε είναι πως η υπό διαπραγμάτευση λύση θα είναι χειρότερη από το σχέδιο Ανάν.

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν, πάντως, στην πλειοψηφία τους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς αυξήθηκε η εμπιστοσύνη ως προς τους χειρισμούς του στο Κυπριακό μετά το Μον Πελεράν ΙΙ.

Έπεισε περισσότερους

Όπως έχει ήδη αναφερθεί κατά την παρουσίαση του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης από το «Σίγμα» το βράδυ της Πέμπτης και από τη «Σημερινή» χθες, 58% των πολιτών παρακολούθησαν τη διακαναλική του Προέδρου Αναστασιάδη το βράδυ της Τετάρτης. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% αυξημένο, σε σχέση με την πρώτη διακαναλική του Προέδρου στις 4 Νοέμβριου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις δύο διακαναλικές του συνεντεύξεις είχε πείσει αρκετό κόσμο με τις θέσεις που παρουσίασε. Μετά το Μον Πελεράν ΙΙ, ωστόσο, το 37% των πολιτών δήλωναν ότι τους έπεισε σε μεγάλο βαθμό, έναντι του 25% την πρώτη φορά και το 36% δήλωναν πως τους έπεισε σε αρκετό βαθμό, έναντι του 28% στις αρχές του μήνα.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο, με τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους, οι πολίτες θεωρούν ότι είμαστε πιο κοντά στη λύση, μόνο το 32% εκτιμούν πως είμαστε, 25% λιγότεροι απ' όσοι 20 ημέρες προηγουμένως.

Χειρότερο από το Ανάν

Η συζήτηση του εδαφικού αντέστρεψε και το κλίμα σε ό,τι αφορά τη σύγκριση της υπό διαπραγμάτευση λύσης με το σχέδιο Ανάν. Μετά την πρώτη διακαναλική του Προέδρου, το 57% των πολιτών είχαν αποκομίσει την εντύπωση πως το σχέδιο στο οποίο οδηγούμασταν θα ήταν καλύτερο από το σχέδιο Ανάν. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 35% μετά τη δεύτερη διακαναλική διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, τα νούμερα που κατατίθεντο στις συνομιλίες, με το 54% των πολιτών να εκτιμούν πως θα είναι χειρότερο.

Ξεκάθαρες οι ευθύνες

Μπορεί η Κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει το blame game, οι πολίτες, όμως, προβαίνουν σε ξεκάθαρη επίρριψη ευθυνών προς την τουρκική πλευρά για το ναυάγιο του Μον Πελεράν. Επτά στους δέκα θεωρούν ότι για τη διακοπή των συνομιλιών φταίει η Τουρκία και ακόμη 23% ότι φταίει η τ/κ πλευρά. Μόλις 3% αποδίδουν μερίδιο ευθύνης στην Ελλάδα και 2% στην ε/κ πλευρά. Το 2% εκτιμούν πως φταίνε όλοι.

Η Ελλάδα και η Τουρκία

Σχεδόν οι μισοί πολίτες (47%) πιστεύουν ότι η στάση της Ελλάδας δεν επηρέασε καθόλου την εξέλιξη των συνομιλιών στην Ελβετία. Από εκείνους που εκτιμούν ότι επηρέασε την έκβασή τους, το 38% θεωρούν ότι το έκανε με θετικό τρόπο, ενώ μόλις 15% πιστεύουν ότι επηρέασε αρνητικά.

Εντελώς διαφορετική είναι η άποψη των πολιτών σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στην αποτυχία του Μον Πελεράν, καθώς το 93% θεωρούν ότι επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη των συνομιλιών. Ποσοστό 2% πιστεύουν ότι επηρέασε θετικά και μόνο 5% εκτιμούν ότι δεν επηρέασε καθόλου.

Σωστός ο Πρόεδρος

Τα τρία τέταρτα των πολιτών θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ορθή στάση στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Λανθασμένη κρίνουν τη στάση του το 13%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση. Ποσοστό 38% αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στις προσδοκίες που είχαν για τη λύση του Κυπριακού και τέσσερις στους δέκα δηλώνουν μάλλον θετικά σε αυτή την ερώτηση. Μάλλον αρνητική ήταν η ανταπόκρισή του στις προσδοκίες του 14% και αρνητική για το 8%.

Τον εμπιστεύονται περισσότερο

Στις περίπου 20 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο διακαναλικών συνεντεύξεων, έχει αυξηθεί αρκετά η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι πολίτες στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Στις 4 Νοεμβρίου εμπιστεύονταν τους χειρισμούς του το 59% (πολύ 17% και αρκετά 32%), ενώ στις 23 Νοεμβρίου, μετά το ναυάγιο, τους εμπιστεύονταν το 63%, (πολύ 21% και αρκετά 42%).

Ανέφικτο το 2016

Το 86% των πολιτών θεωρούν πως δεν είναι πλέον εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί για λύση εντός του 2016, σε αντίθεση με το 14% που πιστεύουν πως παραμένει εφικτός. Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, θέση με την οποία διαφωνούν το 29%.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 24 Νοεμβρίου 2016, Κάλυψη: Παγκύπρια-Αστικές &Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα