Το ECOFIN εξέτασε το Next Generation EU

Το  Next Generation ΕU, η πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), με αρκετούς από τους Υπουργούς να ελπίζουν σε γρήγορη υιοθέτησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς μάλιστα δήλωσε ότι "αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφόρων κρατών που δεν είναι μικρές, έχω την εντύπωση ότι όλοι θα καταλήξουν σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αρχικές θέσεις

είναι διαφορετικές, αλλά όπως είπα, ένα εποικοδομητικό το πνεύμα μπορεί να ανιχνευθεί από όλες τις πλευρές".

Την ίδια ώρα Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία επαναλαμβάνουν ότι το πακέτο "θα πρέπει να είναι περιορισμένο χρονικά και να χρηματοδοτείται με βάση την αρχή `δάνεια για δάνεια` βάσει σαφούς προγράμματος αποπληρωμής".

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ είπε ότι ενώ αυτός υποστηρίζει την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης για στοχευμένη υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, η χώρα του δεν θα εγκρίνει έως ότου το μέγεθός του έχει μικρύνει και τα στοιχεία αποπληρωμής γίνουν σαφή. "Το συνολικό πακέτο δεν είναι αποδεκτό στην τρέχουσα μορφή του, τόσο όσον αφορά το μέγεθος όσο και το περιεχόμενό του", δήλωσε ο Μπλούμελ. "Η πρόταση δεν λέει πώς θα αποπληρωθούν τα χρήματα βασίζεται πάρα πολύ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις παρά σε δάνεια και δεν τα συνδέει επαρκώς με όρους", σημείωσε.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κροατική Προεδρία, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με την Κομισιόν σχετικά με την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση COVID-19, με έμφαση στις ανάγκες αποκατάστασης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Συζήτησαν επίσης τη βασική δομή του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη που παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου, με έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες τις οποίες η Κομισιόν προτείνει να αντιμετωπίσει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μόχλευση 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της χρήσης κονδυλίων για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάκαμψης και την επίτευξη κοινών πολιτικών στόχων, όπως μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Συζήτησαν τη σχέση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με το Σχέδιο Ανάκαμψης, καθώς και την εκτίμηση των εθνικών αναγκών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων: τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης του μέγιστου αντίκτυπου, ελαχιστοποίησης του διοικητικού φόρτου και αποφυγής επικαλύψεων. Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με το συνολικό μέγεθος του μέσου ανάκτησης, τη φύση και τα κριτήρια κατανομής των πόρων ή το πλαίσιο διακυβέρνησης.

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έδωσαν μια επισκόπηση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τις προετοιμασίες ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων για το φετινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Οι συστάσεις παρέχουν καθοδήγηση πολιτικής προσαρμοσμένη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα υγιή δημόσια οικονομικά. Δεδομένης της σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ενεργοποίησης μέτρων ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020, οι φετινές συστάσεις επικεντρώνονται σε πέντε τομείς ευρείας προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η διατήρηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, η έρευνα και ανάπτυξη, η εξασφάλιση προβλέψεων ρευστότητας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, και η διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.  Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τις συστάσεις μόλις τις εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Τέλος, κατά την Ετήσια Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, η οποία συνήλθε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Υπουργοί Οικονομικών τόνισαν τον σημαντικό αντίκτυπο της άμεσης ανταπόκρισης της Τράπεζας της ΕΕ για κινητοποίηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ νέων επενδύσεων από την έναρξη της κρίσης COVID-19 και την πρόσφατη συμφωνία για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του νέου πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, που κρίθηκε ως ζωτικής σημασίας για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών τόνισαν περαιτέρω τη βασική συμβολή της ταχείας υποστήριξης για την υποδομή δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εμβολίων και ενίσχυσαν τη δέσμευση για παροχή νέας στήριξης 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις προτεραιότητας από παγκόσμιους εταίρους αυτή τη στιγμή της ανάγκης ως μέρος της ανταπόκρισης της Team Europe.

 "Ως τράπεζα της ΕΕ, η ΕΤΕπ επενδύει στο μέλλον της Ευρώπης. Δεσμευόμαστε να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλείται από την πανδημία COVID-19, τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης, ενώ παραμένουμε σταθεροί στην υλοποίηση δράσης για το κλίμα και διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Ευρώπη και τις 160 χώρες λειτουργίας μας σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο είναι η μεγαλύτερη διεθνής δημόσια τράπεζα στον κόσμο και πέρυσι ο Όμιλος της ΕΤΕπ παρείχε 72,2 δισεκατομμύρια ευρώ νέας χρηματοδότησης που στήριξε 280 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων σε 1095 έργα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα