Το SigmaLive συνοδηγός στο έξυπνο περιπολικό – 3’ «βροχή» παραβάσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Αρχηγείο της Τροχαίας βρέθηκε το SigmaLive με αφορμή την παραλαβή των νέων έξυπνων περιπολικών που εντάχθηκαν στον στόλο της Δύναμης τον τελευταίο καιρό.

Τα έξυπνα οχήματα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό όπως :

- Σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής (ANPR)
- Σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS)
- Σύγχρονο σύστημα φάρων

Το σύστημα ANPR που διαθέτουν τα νέα οχήματα είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα η οποία επιτηρεί

ταυτόχρονα τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα οχήματα, τα οποία διαθέτουν δυο κάμερες οι οποίες επιτηρούν η κάθε μια από μία λωρίδα κυκλοφορίας. Το σύστημα αυτό παρέχει συνολικά 18 βάσεις δεδομένων οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο με μια ολιγόλεπτη βόλτα καταγράφηκαν δεκάδες αδικήματα από διερχόμενα οχήματα. Ληγμένες άδειες κυκλοφορίας και ΜΟΤ καθώς και γενικότερες τροχαίες παραβάσεις ήταν τα πιο συχνά αδικήματα.

Για την καταγραφή παραβάσεων είναι απαραίτητη η παρουσία τουλάχιστον δυο αστυνομικών στ’ όχημα αφού ο ένας παρακολουθεί αποκλειστικά την οθόνη και μπορεί να χειριστεί την χειροκίνητη κάμερα στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Πρόκειται για οχήματα που διαθέτουν σύστημα το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια.

Τα καμουφλαρισμένα οχήματα

Στο νέο στόλο της Δύναμης κατατάχτηκαν και δυο καμουφλαρισμένα οχήματα. Τα οχήματα αυτά είναι γκρίζου χρώματος και στο πίσω μέρος τους έχουν τοποθετημένη κάμερα. Κατά την διάρκεια ελέγχων με αυτά τα οχήματα οι επί καθήκοντι αστυνομικοί τοποθετούν κινητό φάρο προκειμένου να σταματήσουν οδηγούς.

Ναι μεν αλλά…

Τα νέα έξυπνα αυτοκίνητα ενισχύουν μεν τον στόλο της Τροχαίας και αποτελούν σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αστυνομικών για πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ωστόσο σε συνδυασμό με τις κάμερες θα μπορούσαν να κτυπήσουν «φλέβα» σε ότι αφορά τις παραβάσεις που γίνονται καθημερινά στους δρόμους της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι έγινε επεξεργασία του οπτικού υλικού όπου ήταν απαραίτητη, για σκοπούς προσωπικών δεδομένων. Κατά την διάρκεια της οπτικογράφησης δεν έγινε οποιαδήποτε καταγγελία από τον επί καθήκοντι αστυνομικό. Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της Τροχαίας για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην περιήγηση και ενημέρωσή μας για τα νέα περιπολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα