Το αίνιγμα του κορωνοϊού με τις διακρίσεις – Οι ανεπηρέαστες χώρες

Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, όλες οι χώρες της υφηλίου ζουν τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Κάποιες έχουν πληγεί περισσότερο και ο απολογισμός των νεκρών ανεβαίνει ώρα με την ώρα. Άλλες χώρες επηρεάστηκαν λιγότερο την ίδια ώρα που οι επιστήμονες σπαταλούν ώρες ατέλειωτες στα εργαστήρια προκειμένου να αναγνώσουν τον ιό, τις ιδιαιτερότητες και τις επιπτώσεις του.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν πληγεί βάναυσα από

το ιό, ενώ πλήθος μεγαλουπόλεων όπως η Μπανγκόκ, η Βαγδάτη, το Νέο Δελχί και το Λάγος έχουν, μέχρι στιγμής, αποφύγει την επαφή με τον Covid-19 σε μεγάλο βαθμό. Οι γιατροί που μελετούν μολυσματικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο λένε ότι δεν έχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να λάβουν μια πλήρη επιδημιολογική εικόνα και ότι τα κενά στις πληροφορίες σε πολλές χώρες το καθιστούν επικίνδυνο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ανάλυση: Έπεσαν οι μάσκες στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Στη Σιγκαπούρη και τη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις είναι μεταξύ ξένων μεταναστών εργαζομένων, πολλοί από αυτούς ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε μικροσκοπικούς κοιτώνες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους είναι νέοι και σε φόρμα και δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις από τη δημογραφική θεωρία. Η Ιαπωνία, με τον γηραιότερο μέσο πληθυσμό του κόσμου, έχει καταγράψει λιγότερους από 520 θανάτους, αν και τα αυξημένα τεστ του τελευταίου διαστήματος δείχνουν μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο του πληθυσμού.

Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 φαίνεται να είναι τόσο μεταδοτικός ώστε να μετριάσει οποιαδήποτε ευεργετική επίδραση της θερμότητας και της υγρασίας, δήλωσε ο Δρ Raul Rabadan, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Όμως, άλλες πτυχές των θερμών κλιμάτων, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο έξω, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε εσωτερικούς χώρους σε κλειστά περιβάλλοντα μπορεί να προωθήσουν την ανακυκλοφορία ιών, αυξάνοντας την πιθανότητα να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε ο κ. Car του Nanyang Technological University.

Πρώιμα και αυστηρά lockdown

Χώρες που «κλείδωσαν» νωρίς, όπως η Ελλάδα, μπόρεσαν να αποφύγουν μολύνσεις εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασποράς, κάτι που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών αποστάσεων και των καραντίνων στην συγκράτηση του ιού.

Στην Αφρική, χώρες με πικρή εμπειρία σε φονικές επιδημίες όπως ο H.I.V., η φυματίωση και ο Έμπολα ήξεραν τη διαδικασία και αντέδρασαν γρήγορα.

Το προσωπικό του αεροδρομίου από τη Σιέρα Λεόνε προς την Ουγκάντα έπαιρνε θερμοκρασίες (από τότε που διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο) και κρατούσε τα στοιχεία των επιβατών, ενώ όλοι φορούσαν μάσκες καιρό πριν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη λάβουν τέτοιες προφυλάξεις.

Η Σενεγάλη και η Ρουάντα έκλεισαν τα σύνορά τους και ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας όταν είχαν ακόμη πολύ λίγα κρούσματα, ενώ αμέσως τα υπουργεία Υγείας ξεκίνησαν την γνωστή πια σε όλους μας ιχνηλάτηση.

Οι χώρες που μένουν ακόμη ανεπηρέαστες

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύει το AlJazeera, μέχρι τις 30 Απριλίου, 13 χώρες δεν έχουν αναφέρει μέχρι τώρα κρούσμα του ιού.

1. Kiribati
2. Lesotho
3. Marshall Islands
4. Micronesia

5. Nauru
6. North Korea
7. Palau

8. Samoa
9. Solomon Islands
10. Tonga

11. Turkmenistan
12. Tuvalu
13. Vanuatu

Πηγές: AlJazeera/ makthes.gr/ nytimes.com

Keywords
Τυχαία Θέματα