Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απονεμήθηκε στον Πρίγκιπα Κάρολo

Σε «έναν δεδηλωμένο φίλο της Ελλάδος και του Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε έναν φίλο της Αθήνας, της ιστορίας και του πολιτισμού της», όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννη, και συγκεκριμένα στον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο κ. Μπακογιάννης

παρασημοφόρησε τον Πρίγκιπα της Ουαλίας με την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του ιδίου στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών.

«Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς πολιτισμικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς, με μια σχέση που κραταιώθηκε από την απαρχή του Ελληνικού κράτους», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, στο σύντομο χαιρετισμό του, κατά την τελετή, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε την «καθοριστικής σημασίας συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Από την αυθόρμητη συσπείρωση του Βρετανικού λαού υπέρ του ελληνικού ζητήματος μέχρι την οργανωμένη προσπάθεια της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου να συγκεντρώσει πόρους και υποστηρικτές, η βρετανική βοήθεια πήρε πολλές μορφές παίζοντας κομβικό ρόλο στην επιτυχία της εξέγερσης. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις του Λόρδου Κάνινγκ, με την πρώτη αναγνώριση των Ελλήνων ως εμπόλεμη δύναμη, και ο αποφασιστικός ρόλος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Έντουαρντ Κόδριγκτον στην έκβαση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου υπήρξαν καταλύτες για την πορεία της επανάστασης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων στην συμβολή που είχαν Βρετανοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, «λαμπρό παράδειγμα ο Λόρδος Βύρων που, με την μοναδική φλόγα των ποιημάτων του κατάφερε να αποδώσει την οικουμενικότητα των αξιών της ελληνικής επανάστασης, αυξάνοντας την ακτινοβολία της σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν ήταν όμως μόνο πνευματική η συνδρομή του βρετανικού λαού στον αγώνα. Έδωσαν και πολλοί άλλοι Βρετανοί την ζωή τους μαχόμενοι δίπλα στους Έλληνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας. Με τις πράξεις τους έγιναν ήρωες, μέρος της ένδοξης ελληνικής ιστορίας και τους τιμούμε σήμερα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές. Δεν ξεχνάμε τον στίχο του Πέρσι Μπυς Σέλλεϋ, «Είμαστε όλοι Έλληνες». Από τότε, η σχέση μας παρέμεινε στενή και συνεχίζει να παράγει αξιόλογο έργο, έχοντας όλες τις προδιαγραφές για μια λαμπρή συνέχεια», ανέφερε ο δήμαρχος της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτήν την τιμητική βράβευση από τον δήμαρχο Αθηναίων. «Είμαι πραγματικά συγκινημένος και έκπληκτος, διότι είναι μια καταπληκτική τιμή αυτή που μου αποδίδετε, δίνοντας μου αυτό το ξεχωριστό μετάλλιο. Πρέπει να πάω πίσω στο 1998, γιατί τότε έκανα μια άλλη επίσκεψη όπου μου δόθηκε το μετάλλιο της πόλης. Αλλά, όπως προείπα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και στην δική μου ηλικία θα κέρδιζα ένα χρυσό μετάλλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα φορώ, πρόσθεσε, με χαρά αυτό το μετάλλιο και περηφάνεια, διότι πάντοτε θα παραμένει κάτι, το οποίο θα είναι θησαυρός στην καρδιά μου. Και φυσικά θα είναι το απαύγασμα της επίσκεψης μου στην Αθήνα, αλλά θα μου θυμίζει και την ευγένεια σας και τις σκέψεις ως προς εμένα μετά από τόσα χρόνια. Όπως είπα και πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν ξανά εδώ, έχω λίγο ελληνικό αίμα στις φλέβες μου και αυτό το μετάλλιο πάντοτε θα μου θυμίζει την σύνδεσή μου με αυτή την αξιοθαύμαστη χώρα». 

Διαβάστε επίσης

200 χρόνια από 1821: Ο ελληνισμός γιορτάζει - Συγκινητική ιστορική παρέλαση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα