Το e-Justice δίνει στη Δικαιοσύνη εργαλεία για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα

Παρουσιάστηκε σήμερα το έργο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στα Δικαστήρια το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα καταστήσει την απονομή της Δικαιοσύνης πιο γρήγορη και θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα στον τόπο μας. Στην εκδήλωση για παρουσίαση του έργου όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν.

Το ολοκληρωμένο έργο e-Justice δίνει τη δυνατότητα στην Δικαιοσύνη σταδιακά να αποκτήσει τα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει αδυναμίες, ώστε να δομηθεί ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, για το οποίο όλοι να αισθανόμαστε υπερήφανοι, δήλωσε

ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης σε χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνάντηση .

Ο κ. Σαββίδης είπε πως «μετά από μια μακρά και γεμάτη προβλήματα και προσκόμματα διαδικασία, η συνεργασία της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία έχει επιτέλους δημιουργήσει τις συνθήκες τροχοδρόμησης στην τελική ευθεία της ένταξης της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη λειτουργία των δικαστηρίων μας».

Είπε πως η υλοποίηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα προσδώσει νέα δυναμική στα Δικαστήρια και στην απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας καθώς όπως εξήγησε, η μεταρρύθμιση του δικαστηριακού συστήματος που είναι ένα έργο πολύπτυχο και πολυσχιδές, πέραν από την ψήφιση των νομοθεσιών που μεταβάλλουν τη δομή των δικαστηρίων μας, διαλαμβάνει και την υλοποίηση αυτοτελών μέτρων, όπως είναι ακριβώς το σημερινό.

Ο Εισαγγελέας εξέφρασε την πεποίθηση πως το έργο αυτό θα αποτελέσει έναν επιπρόσθετο πυρήνα ώθησης για ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους μας και πρόσθεσε πως η Νομική Υπηρεσία προωθεί στο παρόν στάδιο μια σειρά από μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχουν σαν πυρήνα την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και γενικά της τεχνολογίας που υπάρχουν στη διάθεσή μας. 

Με αυτό τον τρόπο πρόσθεσε, «θα μπορέσουμε να αυξήσουμε ταχύτητα και να μειώσουμε τους χρόνους διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων μας, δομώντας ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης της εργασίας μας

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στα οφέλη όπως είναι η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για όλους τους χρήστες του συστήματος, η μεγαλύτερη ασφάλεια φύλαξης των ψηφιοποιημένων εγγραφών , οι δυνατότητες πιο εύκολης αναζήτησης φακέλων και ταυτόχρονη θέαση τους από περισσότερους χρήστες, η ασφάλεια πληρωμών και κατάργηση αναχρονιστικών μεθόδων καταβολής τελών όπως χαρτόσημα και δικηγορόσημα, η εξοικονόμηση εργατοωρών και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και η επικοινωνία και ενημέρωση κυβερνητικών υπηρεσιών με δικηγόρους και διαδίκους για την εξέλιξη υποθέσεων που τους αφορούν . 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η ηλεκτρονική-δικαιοσύνη θα δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ενσωματώσει, στον κατάλληλο χρόνο, τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, που προωθεί το Υπουργείο με κύριο στόχο την ταχεία και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων. Η κ. Γιολίτη είπε πως η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου και δεν πρέπει να εφησυχάσει οποιονδήποτε. 

«Αντίθετα, κύριος σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερώσει και να δεσμεύσει τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε όλοι μαζί, ο καθένας αναλόγως των αρμοδιοτήτων του, να εργαστούν για να δοθεί η τελική ώθηση για την ολοκλήρωση του έργου. Καθοριστικής σημασίας έχουν τα αμέσως επόμενα στάδια της υλοποίησης που αφορούν την επιβεβαίωση των απαιτήσεων των χρηστών, την απλοποίηση των διαδικασιών και ακολούθως την εκπαίδευση των χρηστών», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος είπε πως η πανδημία κατέδειξε περίτρανα την αδυναμία μας ως κράτος και ως κοινωνία να ανταποκριθούμε σε αντίξοες συνθήκες και προέβαλε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη λήψης άμεσης δράσης για την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ειδικότερα σε τομείς νευραλγικής σημασίας όπως η δικαιοσύνη

Για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη είπε πως πρόκειται για κομβικό σημείο στην πορεία εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της δικαιοσύνης που θα οδηγήσει μεταξύ άλλων στην δυνατότητα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης του πολίτη, με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της καθημερινότητάς του, καθώς και η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό. 

Παράλληλα, είπε, δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών, θεσμών και επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ επιτυγχάνεται και η ενδυνάμωση του κύρους της κυπριακής δικαιοσύνης αλλά και του κράτους ευρύτερα, αφού η ποιότητα του δικαστικού συστήματος αποτελεί βασικό πυλώνα αξιοπιστίας ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Διαβεβαίωσε ότι ως Υφυπουργείο, θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση μίας εύχρηστης και ολοκληρωμένης λύσης, τόσο από πλευράς τεχνολογικής υποδομής και λειτουργικότητας, όσο και από πλευράς ενίσχυσης των δεξιοτήτων και της ψηφιακής ικανότητας του προσωπικού των δικαστηρίων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στο νέο τους ρόλο και να αξιοποιήσουν πλήρως και αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία που θα βρεθούν στα χέρια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα