Το ΕΔΑΔ απέρριψε καταγγελία του ΡΛΚ για τουρκ. δημοψήφισμα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε σήμερα την καταγγελία του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που διεύρυναν τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου.


Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν διευρυμένες εξουσίες του Προέδρου για τη διάλυση της Βουλής, τον διορισμό και την

αποπομπή Αντιπροέδρων, Υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα της κάλπης κατέδειξε ότι το 51% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ενώ το 48% τις καταψήφισε.

Με την απόφαση τους οι δικαστές του ΕΔΑΔ απέρριψαν κατά πλειοψηφία την προσφυγή του ΡΛΚ και η απόφασή τους είναι τελική.

Το βασικό επιχείρημα του ΡΛΚ ήταν ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να εμπίπτει στο άρθρο 3 του πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης για το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές, δεδομένου του εύρους των αλλαγών που επέφερε στο τουρκικό κοινοβουλευτικό σύστημα και της συνάφειάς τους με την έννοια της αποτελεσματικής δημοκρατίας στην Τουρκία.

Προέβαλε παράλληλα τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα απέτυχε να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση της γνώμης των πολιτών αναφορικά με την επιλογή του νομοθετικού σώματος, τον διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και το κράτος δικαίου.

Το Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη πρόνοια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης αναφέρεται σε «ελεύθερες εκλογές εντός εύλογων χρονικών διαστημάτων» και στην «επιλογή του νομοθετικού σώματος». Ως εκ τούτου, ήταν ξεκάθαρο ότι η συνηθισμένη έννοια της λέξης «εκλογές» δεν αναφέρεται σε δημοψηφίσματα, τα οποία περιορίζονται ως προς τη χρονική διεξαγωγή και τη θεματολογία τους.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε και το επιχείρημα του κόμματος ότι ο ουσιώδης χαρακτήρας των αλλαγών που επήλθαν σήμαινε ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα έπρεπε να θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος του δικαιώματος σε ελεύθερες εκλογές. Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη πρόνοια της Σύμβασης δεν επιτρέπει μια εκτεταμένη ερμηνεία της εφαρμογής της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα