Το ΕΛΑΜ υπερψηφίζει με εξαιρέσεις τον προϋπολογισμό

Το ΕΛΑΜ υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2021 εκτός των κονδυλίων για δαπάνες προς αιτητές πολιτικού ασύλου, τις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, στις δαπάνες για φοίτηση Τουρκοκύπριων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές, ανέφερε κατά την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος του, Χρίστος Χρίστου.



Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού δεν σημαίνει

ότι το ΕΛΑΜ παραχωρεί λευκή επιταγή και σανίδα σωτηρίας στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης προς τον λαό που αγωνίζεται να ορθοποδήσει και κουράστηκε να γίνεται έρμαιο σε πολιτικά παιχνίδια, πρόσθεσε.

Περαιτέρω υπενθύμισε ότι το ΕΛΑΜ τα τελευταία 4 χρόνια καταψήφιζε τον Κρατικό Προϋπολογισμό και επομένως είναι πολύ εύκολο να πράξει και φέτος το ίδιο, ενώ είπε ότι λάθος ώρα επέλεξαν ορισμένοι να περάσουν στην αντιπολίτευση. «Τόσα χρόνια ήσασταν επίσημα ή ανεπίσημα συγκυβέρνηση και εμφανίζεστε τώρα εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών που διανύουμε έτοιμοι να μπλοκάρετε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής», είπε και αναφέροντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλλιεργήθηκε έντεχνα σε ένα μέρος της κοινής γνώμης η εντύπωση πως σήμερα επιλέγουμε αν θα στηρίζουμε τους διεφθαρμένους ή τους αδιάφθορους, εξέφρασε την άποψη ότι για το ΕΛΑΜ τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο κ. Χρίστου έκανε εκτός κειμένου αναφορά στην κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και λέγοντας ότι αυτή είχε συνέπεια οικογένειες να μείνουν χωρίς σπίτια, κάλεσε την Κυβέρνηση προς άμεση στήριξη των πληγέντων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ανάκαμψη, ο κ. Χρίστου διερωτήθηκε πόσοι πιστεύουν ότι υπάρχει πλέον περιθώριο σοβαρών ξένων επενδύσεων μετά τα "διεθνούς φήμης ρεζιλίκια μας".

Είπε στη συνέχεια ότι είναι καίριας σημασίας το ζήτημα των δανείων και των εκποιήσεων, καθώς με βάση τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν το 2018 με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ οι τράπεζες απέκτησαν υπερεξουσίες αναγκάζοντας αρκετό κόσμο να υποκύψει στις παράλογες αξιώσεις τους και ανέφερε πως «ως ΕΛΑΜ πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσουμε αυτές τις αυθαιρεσίες».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι αυτές οι αποφάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μαζικές απολύσεις και βυθίζουν τη χώρα σε μία βαθιά οικονομική κρίση.

Είπε επίσης ότι συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ, μασκών, πλουτίζουν πάνω στις ανάγκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ότι τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών ανά τον κόσμο ξεπέρασαν τα 400 δις δολάρια για το 2020.

Αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών, είπε ότι ποτέ άλλοτε, ακόμα και στα πιο σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας δεν απαγορεύτηκε η παρουσία πιστών στους Ορθόδοξους Ναούς και πρόσθεσε πως το μήνυμα του ΕΛΑΜ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει το θρησκευτικό συναίσθημα να γίνει απόλυτα σεβαστό.

Αναφορά έκανε και στο «περιβόητο εμβόλιο» δηλώνοντας ότι ως ΕΛΑΜ είναι  κάθετα εναντίον στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προσθέτοντας ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα "μετατρέπουμε τους συμπατριώτες μας σε πειραματόζωα". Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που θα παραλάβουμε λόγω της έλλειψης αξιόπιστων μελετών.

Συνεχίζοντας ο κ. Χρίστου είπε ότι «ως ΕΛΑΜ υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα στα πλαίσια της νομιμότητας» και κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη συνολική διαχείριση.

Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως ο αριθμός των αιτητών πολιτικού ασύλου έχει ξεπεράσει το 4% του πληθυσμού της Κύπρου και αυξάνεται ραγδαία με κίνδυνο σε λίγα χρόνια να είμαστε μειονότητα μέσα στην ίδια μας τη χώρα και απαίτησε άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών και διακοπή της παροχής παχουλών επιδομάτων όσο υπάρχουν Έλληνες της Κύπρου που υποφέρουν κάτω από το όριο της φτώχειας και της ανέχειας.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι η παράταξη διαφωνεί με την πενταμερή, αφού "αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συρόμαστε σε μία ακόμη διαπραγμάτευση εν μέσω απειλών και προκλήσεων με τον κίνδυνο της επιβολής νέων τετελεσμένων".

Επανέλαβε την πάγια θέση του ΕΛΑΜ για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ότι η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του κυπριακού Ελληνισμού, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη λύση του ενιαίου κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση χάραξης νέας στρατηγικής και αφού αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις διαθέσιμες επιλογές που έχουμε.

Μεταξύ αυτών ανέφερε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τη μονομερή κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, την αφαίρεση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από όσους κατέχουν θέσεις στο ψευδοκράτος και τη μόνιμη επιδίωξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο της επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και διακοπή της χρηματοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα