Το ελληνικό μοντέλο επαναλειτουργίας σχολείων και το πλάνο της Κύπρου

Από τις 11 Μάιου επιστρέφουν σταδιακά οι μαθητές πίσω στις αίθουσες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η αρχή θα γίνει με τους μαθητές της Γ΄Λυκείου ενώ μια βδομάδα μετά(σ.σ. 18 Μαίου) θα ακολουθήσουν οι μαθητές Γυμνασίου καθώς και Α’ και Β’ Λυκείου. Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε:Η κρίσιμη μέρα των ανακοινώσεων – Στις 20:30 το Προεδρικό διάγγελμα

Οι πιο πάνω αποφάσεις συνδυάζουν φυσικά και σειρά κανόνων προστασίας των μαθητών.

Μιλώντας στο SigmaLive, o  Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, σχολίασε τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκπαίδευση και απάντησε μεταφέροντας την προσωπική του άποψη κατά πόσον θα μπορούσε το «μοντέλο» να ισχύσει και για την Κύπρο.

«Αν και δεν γνωρίζω τι θα αποφασιστεί από την Κυβέρνησή μας, οι δύο χώρες έχουμε περίπου την ίδια επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή. Αν και η Ελλάδα ανακοίνωσε λοιμώξεις νωρίτερα από την Κύπρο τα δεδομένα είναι τα ίδια», τόνισε.

Όσον αφορά την σειρά που θα εφαρμοστούν τα μέτρα ο δρ Καραγιάννης επισήμανε ότι εξαρτάται από τις Κυβερνήσεις κάθε χώρας.

Διαβάστε: Παγκύπριες:Πώς μπορούν να διεξαχθούν οι εξετάσεις κρατώντας αποστάσεις

«Φαντάζομαι ότι και στην Κύπρο δεν θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Μπορεί να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα και εξαρτάται και από το πώς θα αξιολογηθεί η κατάσταση των σχολείων για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμοστούν.Το ποια βαθμίδα εκπαίδευσης θα ανοίξει τις αίθουσές της πρώτη, εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε χώρας για να επανεκκινήσει η οικονομία.Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νέοι γονείς που έχουν μικρά παιδιά και θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Είναι κάποια δεδομένα που έπρεπε να ζυγιστούν και έχουν συζητηθεί», είπε.

Διαρρύθμιση και αποστάσεις

Σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία σχολείων, θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Τις προϋποθέσεις της νέας κανονικότητας της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, εάν οι διαστάσεις των αιθουσών είναι 6-7 μέτρα θα μπορούσαν να μπουν 12 παιδιά μια σειρά και μια σειρά στη μέση ώστε να υπάρχει μια ακτίνα ασφαλείας δύο μέτρων μεταξύ τους και να προστατεύονται.

«Δεν γνωρίζω αν θα γίνει εισήγηση να φοράνε μάσκα οι μαθητές γιατί το βλέπω δύσκολο για τα μικρά παιδιά, ίσως όμως για τα μεγαλύτερα, ναι. Ακόμη και η εκ περιτροπής διδασκαλία θα ήταν μια καλή λύση για να κρατηθούν οι αποστάσεις», εξήγησε.

Όσον αφορά τα διαλείμματα ο δρ. Καραγιάννης έιπε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια φόρμουλα κατά την οποία τα παιδιά θα βγάινουν εναλλάξ διάλειμμα.

«Κάποια στο πρώτο διάλειμμα και κάποια στο δεύτερο ή ακόμη να μοιράζονται/χωρίζονται σε διαφορετικά σημεία της αυλής του σχολείου.Αυτό επίσης εξαρτάται από τους χώρους κάθε σχολείου».

Διαβάστε:Παγκύπριες:Οι μαθητές πίσω στις αίθουσες,η ύλη και ο σχεδιασμός του Υπουργείου

Τέλος ο δρ. Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουν. «Το θέμα είναι να ανοίξουν όταν η επιδημιολογική μας εικόνα θα είναι τέτοια ώστε να μην ρισκάρουμε πράγματα. Γνωρίζουμε ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα αλλά δεν θα πρέπει να είναι ανυπέρβλητα για να μην ξαναγυρίσουμε στα αρχικά δεδομένα».

Σημειώνεται πάντως πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει αύριο στις 10:15 σε σύσκεψη με τις συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων (ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ,)στο Προεδρικό Μέγαρο.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα