Το επίδομα μονογονιού στην Επιτροπή Εργασίας

Η Κυβέρνηση αποδέχεται τη μία εκ των τριών προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το επίδομα τέκνου και μονογονιού που κατατέθηκαν από τους Ανδρέα Φακοντή (2 προτάσεις νόμου) και Γιώργο Περδίκη (1). Ωστόσο για την τρίτη πρόταση νόμου, η Κυβέρνηση συνέστησε όπως αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, η μία πρόταση νόμου διαφοροποιεί τα κριτήρια παραχώρησης επιδόματος τέκνου – μονογονιού

ώστε να μην αποκόπτεται το επίδομα στην περίπτωση που ο γονέας που έχει τη φροντίδα εισέρχεται σε σχέση συμβίωσης.

Όταν ο μονογονιός εισέλθει σε σχέση συμβίωσης αποκόπτεται επίδομα, ανέφερε, προσθέτοντας πως εν όψει του γεγονότος ότι ο συμβίος-ια του μονογονιού δεν έχει νομική υποχρέωση συντήρησης του τέκνου θα πρέπει να παραχωρούνται στο μονογονιό όλα τα επιδόματα ανεξάρτητα εάν συμβιώνει ή όχι.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, εξήγησε ο κ. Φακοντής, διαλαμβάνει την παραχώρηση επιδόματος μονογονιού - τέκνου από την ημερομηνία υποβολής αίτησης διαζυγίου για τους έξι μήνες που έπονται της καταχώρησης της αγωγής.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε επίσης ότι η τρίτη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Βουλευτή των Οικολόγων διαλαμβάνει την παραχώρηση επιδόματος τέκνου στο γονέα που είναι υπήκοος τρίτης χώρας και έχει τη φροντίδα παιδιών Κυπρίων υπηκόων. Εξήγησε πως παιδί που διαμένει με τον Κύπριο υπήκοο δικαιούται επίδομα τέκνου ενώ με τον γονέα από τρίτη χώρα δεν δικαιούται.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδέχεται την τρίτη πρόταση νόμου και θα κατατεθεί νομοσχέδιο.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε αφού παρατηρήθηκε καθυστέρηση από την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διαπιστώσεις που περιέχονται σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και επαναλήφθηκαν σε έκθεση και από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ότι η νομοθεσία για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου είναι αντισυνταγματική καθώς περιέχει διάκριση σε βάρος παιδιών υπηκόων της Δημοκρατίας.

Το επίδομα τέκνου δεν παραχωρείται στον γονέα, αλλά στο παιδί, είπε ο κ. Περδίκης. Αναφέροντας ότι η κυβερνητική πλευρά κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου επικαλέστηκε την αντισυνταγματικότητα, λόγω επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, διατύπωσε τη θέση ότι οι Κυβερνώντες και τα κυβερνητικά δώματα αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες αυτών των οικογενειών για τις οποίες ο κάθε μήνας αποτελεί οικονομικό Γολγοθά.

Προαιρετικά ασφαλισμένοι στο Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπάρχουν επαναπατρισθέντες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια παραχώρησης ΕΕΕ, δεν έχουν σύνταξη και συντηρούνται είτε από τα παιδιά τους, είτε από φίλους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις ώστε με κάποιο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς.

Σε δήλωση μετά τη συζήτηση των προβλημάτων που δημιουργούνται στους επαναπατρισθέντες και γενικότερα στους προαιρετικά ασφαλισμένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για απόκτηση δικαιώματος σύνταξης γήρατος, μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (Ν 193(Ι) του 2012, με βάση την οποία αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα χρόνια πληρωμένων εισφορών από 10 σε 15 για θεμελίωση απόκτηση δικαιώματος σε σύνταξη γήρατος, είπε πως υπάρχουν επαναπατρισθέντες που λόγω ηλικίας δεν θα προλάβουν να γίνουν να καταβάλουν τις εισφορές 15 ετών για να καταστούν δικαιούχοι σε σύνταξη γήρατος.

Διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στους επαναπατρισθέντες από την Αφρική, όπου δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφάλισης, ο κ. Φακοντής είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για να μειωθούν περαιτέρω τα έτη πληρωμένων εισφορών ή κάποια ρύθμιση ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ΕΕΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα